Partizan NATO
Foto: EPA-PHOTO/EPA/SRDJAN SUKI/STF/ss/fob/ow

Autor španskog lista As Hoakin Maroto upućuje na primer Partizana iz 1999. godine za rešavanje problema prekinutih fudbalskih sezona zbog pandemije koronavirusa.

Maroto u tekstu posvećenom predstojećem virtuelnom samitu predstavnika 55 fudbalskih federacija, pod okriljem UEFA, navodi da je jedno od rešenja već jednom bilo iskorišćeno.

PROČITAJTE JOŠ

„U UEFA se jednom dogodio presedan. Moramo da se vratimo u 1999. godinu, kada je UEFA, na čelu sa Šveđaninom Lenartom Johansonom odlučila da dodeli titulu Partizanu, koji je bio prvi na tabeli nacionalne lige koja je suspendovana deset kola pre kraja zbog proglašavanja ratnog stanja“, navodi Maroto.

On ističe i da regulacija u Španiji ukazuje na to da finalna klasifikacija u takmičenju mora da bude odlučena u zajedništvu La Lige i Fudbalskog saveza Španije.

„U slučaju nesaglasja, predsednik Saveza ili odgovarajućeg tela će doneti konačnu odluku. Takav član postoji u gotovo svim savezima u Evropi, a mnogi od njih preveriraju da UEFA postavi formulu kako bi se sprečili konflikti“, istakao je Maroto.

Primer Partizana iz 1999. godine je bio tema razgovora i u Poljskoj, gde je svoje viđenje cele situacije izneo nekadašnji fudbaler Partizana i legenda varšavske Legije Aleksandar Vuković.

„Ja sam verovatno jedna od retkih osoba ovde koja je doživela prekid sezone. I sada doživljavam isto. Tokom 1999. godine Srbiju je napao NATO savez, pa je fudbal stopiran. Nismo mogli da završimo sezonu, ali ona nije poništena i mi smo proglašeni šampionima“, naveo je Vuković.

Johanson
Foto: EPA PHOTO LUSA/TIAGO PETINGA

U momentu početka NATO agresije Partizan je imao dva boda prednosti u odnosu na Obilić, posle odigrane 24 utakmice i preostalih još deset za finiš sezone.

Komentari upućeni na isticanje primera Partizana ukazuju na apsolutnu nepodudarnost situacija i okolnosti.

Pre svega, 1999. godine se radilo o ratnom stanju, danas je problem koronavirus, tada je bilo reči o samo jednoj državi, sada postoji problem na svetskom nivou.

PROČITAJTE JOŠ

I još važnije od toga, tadašnji prvi čovek UEFA je imao veliku nameru da iz fudbala udalji Željka Ražnatovića Arkana, u tom momentu potencijalno optuženika za ratne zločine i prvog čoveka Obilića, koji je u sezoni koja je prethodnila prekinutoj osvojio titulu šampiona Jugoslavije.

Johanson je upućivao na to da takvoj osobi nije mesto u fudbalu, a nameravao je i da zabrani Obiliću učešće u evropskim takmičenjima, zbog čega se navodno našao i u životnoj opasnosti.

Poznavanje ovdašnjih okolnosti i situacija se pokazalo kao ne toliko bliska oblast stranim kolegama, pošto je pozivanje na slučaj Partizana potpuno van zdravog razuma, zbog svih navedenih razloga.

Smisla u tome da aktuelni lideri tabela budu proglašeni za šampione, ukoliko se sezone ne nastave apsolutno ima, ali je na nadležnima da pronađu valjane razloge za to.

Treba verovati da je predsednik UEFA Aleksandar Čeferin zajedno sa saradnicima u poslednjih desetak dana uspeo da smisli konačno rešenje, imajući u vidu da bi trebalo da se odluči i o sudbini Evropskog prvenstva čiji početak je zakazan za 12. jun ove godine.

Jedino je sigurno da Čeferin, niti telo kome upravlja, neće moći da donese odluku, već samo preporuke nacionalnim savezima, na kojima je kasnije da odrede način za završavanje prekinutih takmičenja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram