Erik Đemba Đemba
Erik Đemba Đemba; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Nikada nije dostigao potencijal koji mu se predviđao, a čitavu karijeru je proveo u debelom minusu.

Kamerunski fudbaler je prošle godine završio karijeru, a i unucima će pričati kako je stigao i do velikog Mančester junajteda.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon briljantnih igara u Nantu za čak 3,5 miliona funti preselio se na Ostrvo. Trebalo je da bude prva zamena Roja Kina, ali za dve godine nije uspeo da se nametne Aleksu Fergusonu u trenutku kada je u Junajtedu bio i Kristijano Ronaldo.

Usledile su originalne i sarkastične prozivke navijača, poput priča da je bio toliko dobar da su mu dva puta dali isto ime.

Zarađivao je mesečno čak 150.000 funti, ali je bankrot stalno visio u vazduhu.

„Erik je na drugoj planeti. Uopšte ne vodi računa o novcu. U jednom trenutku je imao 30 bankarskih računa. Imao je 10 džipova. Uvek sam mu govorio da pazi. Kada je stigao u Junajted ja sam odlučio da se bavim njegovim računima“, ispričao je godinama ranije njegov tadašnji agent Kristof Mongaj.

Erik Đemba Đemba
Erik Đemba Đemba; Foto: EPA/DREW HALLOWELL

Bio je u velikim dugovima, svaki prihod je značio da bi mora da podmiri minus.

„Svakom platom bi vraćao pozajmice. Živeo je od bonusa. Čak je i od Junajteda unapred tražio novac kada su u klubu shvatili da nešto nije u redu“, dodao je Mongaj.

Bilo je i zanimljivih epizoda dok je igrao u Engleskoj, jednu je podelio bivši radnik u Aston Vili.

„Erik je bio dobar dečko. Ali nije bio u timu i uvek mu je bilo dosadno. Vozio je jedno od najvećih vozila u ekipi. Nešto slično ‘Hameru’. Ljudi bi očekivali da iz vozila izađe velika zvezda, a izlazio je Erik. Nosio bi dizajniranu odeću i izgledao blještavo, iako to nije bio ustvari on“, poručio je neimenovani izvor.

Erik Đemba Đemba
Erik Đemba Đemba; Foto: EPA/SPYROS CHORCHUBAS

Nakon svega je smislio način kako da dođe do novca, otišao je u obećanu zemlju za fudbalere. Otišao je u Katar 2008. godine gde je mesečno prihodovao 30.000 evra, tada je pokušao da demantuje sve ono što mu se dešavalo. Niko nije poverovao u to.

Sa 20 godina je igrao na Svetskom prvenstvu 2002. godine, a trebalo je da postane jedan od najboljih fudbalera. Aston Vila, Barnli, Sent Miren, Hapoel Tel Aviv, pa i Partizan 2013. godine bili su deo njegove fudbalske karijere.

Za crno-bele je sakupio samo 11 nastupa, ali nije postigao pogodak. Put ga je kasnije odveo u Indiju i Indoneziju, a na kraju je karijeru završio posle nastupa u švajcarskom niželigašu Valorbu.

„Mogu vam reći da se zvanično opraštam od fudbala. Imam fudbalsku akademiju u Kamerunu i fokusiraću se na to da edukujem mlade igrače kako da postanu fudbaleri i izgrade uspešnu karijeru“, rekoa je Đemba Đemba.

BONUS VIDEO Navijači Partizana traže titulu posle debakla od Fejenorda

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar