Foto: EPA-EFE/OLAF KRAAK

Ishodom sezone u holandskoj Erediviziji niko u fudbalskoj javnosti nije zadovoljan, Solomonsko rešenje je ostavilo veliki prostor za diskusiju i izražavanje nezadovoljstva zainteresovanih strana.

Fudbalski savez Holandije je doneo odluku da konačno prekine sezonu i da tabelu posle 26 odigranih kola proglasi zvaničnom.

Uz to, odlučeno je da se ne dodeli titula šampiona, ali i da ne bude ispadanja iz lige, što je naišlo na oštru reakciju drugoligaša koji su se nadali plasmanu u elitu.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo je najveća sramota u istoriji holandskog sporta“ zagrmeo je Henk de Jong, trener Kambura.

Njegova ekipa je ubedljivo prva u drugoj ligi i nadala se mestu u Erediviziji.

„Oni koji su doneli ovakvu odluku, moraće da žive sa grižom savesti do kraja života. Ovo nije normalno. Radi se milionima, uložili smo ogroman novac. Mnogo će nas pogoditi ovo“, nastavio je De Jong.

Rešenje holandskih fudbalskih vlasti je takvo da je izazvalo negativne reakcije i u timovima koji su se borili za titulu. Ajaks i AZ Alkmar su izjednačeni sa 56 bodova, ali je ekipa iz Amsterdama imala prednost zbog bolje gol-razlike.

To je apostrofirao kapiten tog tima Dušan Tadić.

Foto: EPA-EFE/OLAF KRAAK

„Pravila su određena pre početka prvenstva i kažu da plasman određuje bolja gol-razlika, a ne međusobni skor. Da smo se drugačije dogovorili, onda bi AZ Alkmar imao pravo da bude proglašen šampionom. Za mene su stvari jasne, titula nam je oduzeta„, rekao je Tadić.

Nešto blaži u reakcijama bio je funkcioner Ajaksa, nekadašnji golman Edvin van der Sar, koji je istakao da fudbal ne može da bude iznad društvenih okolnosti.

Njegov stav je razumljiv, s obzirom na to da je Ajaks odlukom Fudbalskog saveza Holandije dobio pravo učešća u Ligi šampiona sledeće sezone.

Takvu odluku nije sportski podneo njegov kolega iz AZ Alkmara Robert Enhorn.

„Razočarani smo. UEFA je navela da će mesta biti određena na odnosu sportskih rezultata tokom sezone i da će na nacionalnim savezima je da obezbede finalnu interpretaciju tog kriterijuma. Tražili smo od Fudbalskog saveza da se najpre istraži nivo podrške za sve moguće scenarije, ali je to odbijeno“, istakao je Enhorn.

Foto: EPA/JOEP LEENEN

On je svoje nezadovoljstvo argumentovao činjenicom da je AZ bio bolji u oba ovosezonska duela sa Ajaksom, u decembru je bilo 1:0, a početkom marta 2:0.

U prilog tome da primedba iz Alkmara nema osnova uzima se ishod sezone 2006/07, kada je PSV postao šampion.

Ekipa iz Ajndhovena je imala istovetan broj bodova kao i drugoplasirani Ajaks, ali je dobila titulu zbog bolje gol razlike.

Odnosno – jednog gola, a ishod međusobnih duela tih timova bio je izjednačen, oba sastava su dobila po jednu utakmicu u sezoni.

Odluka bez presedana, činjenica da Holandija neće imati šampiona još od 1945. godine ostavlja utisak zadovoljstva samo jednoj strani – vlastima države koje su zabranile sva sportska dešavanja do kraja godine.

To je bila jedina preporuka na koju se naslonila krovna fudbalska organizacija, a klubovi nisu imali pravo glasa, zbog čega će im ishod svega ostati upamćen kao upozorenje da demokratski protokoli ne mogu da budu poštovani u ekstremnim situacijama. Niti da postoji pravo na „mišljenje“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar