Eduardo
Foto: EPA/LEE SANDERS

Eduardo da Silva je bio na putu da postane fudbalska zvezda, ali je jedan nesmotren start protivnika bio dovoljan da mu se život okrene naopačke.

Brazilac rođen u Rio de Žaneiru je sa 16 godina stigao u zagrebački Dinamo, odakle je 2007. godine prešao u Arsenal u transferu vrednom oko 7,5 miliona funti.

Manje od godinu dana kasnije, Eduardo je u utakmici protiv Birmingema bio žrtva divljačkog starta defanzivca te ekipe Martina Tejlora.

„Ta povreda me je sprečila da napravim i veću karijeru. Malo je bilo onih koji su posle toga verovali u mene. Grešio sam i pre toga, ali je bilo sve normalno, posle povrede su me svi gledali drugačije. U slučaju greške bi odmah govorili kako se nikada neću vratiti na stanje pre povrede“, istakao je Eduardo za Večernji list.

U tom trenutku 24-godišnjem napadaču je bila polomljena kost noge, uz otvoreno iščašenje levog skočnog zgloba.

„Nisam nikada. Niti želim da ikada razgovaram sa njim o tome“, dodao je Eduardo.

Legendarni menadžer Arsenala Arsen Venger je zatražio doživotnu zabranu bavljenja sportom za Tejlora, ali je kasnije povukao izjavu.

„Sećam se da je krenuo ka sredini, primio loptu… U glavi sam mislio da imam tu loptu. Nisam imao nameru da ga povredim, to nije u mom mentalitetu. Hteo sam da stignem do lopte, ali je on bio prebrz za mene. Nisam mogao da se zaustavim. Ne sećam se kontakta, ali se sećam lica Seska Fabregasa i Matjea Flaminija. Bili su u šoku. Pogledao sam i video horor. Slošilo mi se…“, rekao je Tejlor.

On je izjavljivao i da je posetio Eduarda u bolnici, da se izvinio i dobio oproštaj, ali je bivši hrvatski reprezentativac istakao da se ne seća toga.

Eduardo je pokušao da se vrati u formu u Arsenalu, ali je 2010. napustio ekipu i otišao u Šahtjor, gde je proveo ukupno pet godina, uz po jednogodišnji boravak u Flamengu i Atletiko Paranaenseu, da bi karijeru završio u Legiji iz Varšave.