Eduard Mendi s peharom Lige šampiona; Foto: EPA-EFE/Manu Fernandez

Senegalski golman Eduard Mendi ispisao je jednu od najlepših fudbalskih priča, a njegov život značajno se promenio za samo devet meseci.

U periodu od maja prošle godine do sada, Mendi je uspeo da osvoji Ligu šampiona, UEFA Superkup i FIFA Svetsko klupsko prvenstvo sa Čelsijem, kao i Afrički kup nacija sa Senegalom, usput je branio i u finalu Liga kupa protiv Lestera, ali ni to nije sve.

PROČITAJTE JOŠ

Mendijeva kolekcija sada je bogatija i za tri individualna priznanja – postao je najbolji golman u Ligi šampiona, dobio je priznjanje FIFA za golmana godine, a bio je najbolji čuvar mreže i na kontinentalnom prvenstvu Afrike.

Ipak, da bismo shvatili koliko je ovaj uspeh veliki, vratimo se samo nekoliko godina unazad, kada je Mendi bio daleko od vrhunskog golmana, a veoma blizu prekida karijere.

Tada je nastupao za francuskog niželigaša Šerbur, ali mu je istekao ugovor i vodio se kao nezaposleno lice i tako punih godinu dana.

Agent mu je tražio novi angažman, ali nije išlo sve kao po loju. Iako perspektivan, Mendi je morao da razmislja o tome kako će se prehraniti, pa je bio blizu odluke da se posveti nekom drugom poslu.

„Da mi je neko pre šest godina rekao da ću završiti ovde, ne bih se trudio ni da ga slušam. Sumnjao sam da li uopšte i da nastavim dalje, a onda sam dobio poruku od agenta da se pridružem Avru, klubu u kom sam ponikao, i da barem treniram sa njima“, prisetio se Mendi nakon potpisa za Čelsi.

Francuski klub mu je pružio utočište, Mendi je branio za omladinski pogon, ali je bio svestan da je to samo kratkotrajno rešenje, jer nije imao primanja.

Foto: EPA-EFE/Pierre-Philippe Marcou

Nakon godinu dana, saznao je da Olimpik iz Marselja traži rešenje među stativama, nakon što su rezervni golmani Žulijan Fabri i Bris Samba otišli na pozajmice.

U trenutku kada je ostao bez kluba, Mendi je primao socijalnu pomoć koju je država davala nezaposlenima, a pored sebe je imao trudnu devojku.

„Pre podne sam trenirao u Avru, a popodne bih sa bratom išao u teretanu. Devojka je bila trudna i novčana pomoć za nezaposlene nije bila dovoljna. Hteo sam da tražim dodatni posao, ali sam dobio ponudu Olimpika i to me je spaslo“, istakao je Mendi jednom prilikom.

Ispostaviće se da je Marselj bio odskočna daska za dalje, a svom srećom tu priliku nije propustio, iako je branio za drugi tim.

Mendi dok je branio za Rems; Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

„U Marselju sam dostigao novi nivo. Tokom cele godine sam trenirao sa profesionalcima što možda i ne očekujete kada ste četvrti golman. To je bio dokaz da sam se dobro pokazao, uložio sam velike napore. To je bila izuzetno korisna godina. Mnogo su mi doneli treninzi sa igračima kao što su Lasana Dijara i Abu Dijabi, intervencije protiv Stivena Flečera ili Mičija Batšuaija“, rekao je Mendi jendom prilikom u razgovoru za “So foot“.

Novi stepenik bio je transfer u redove Remsa, koji je tada bio drugoligaš. Senegalski golman je strpljivo čekao svoju šansu da zablista i ona je došla nakon suspenzije prvog čuvara mreže Joana Karasoa. Pokazao se kao pouzdan, a već naredne godine, u sezoni 2017/18, postao je standardni golman Remsa i jedan najzaslužniji za plasman u Ligu 1.

Mendi je svoju klasu potvrdio u elitnom rangu francuskog fudbala, gde je u svojoj prvoj sezoni mrežu sačuvao netaknutom u čak 12 navrata.

U leto 2019. godine zaslužio je poziv Rena, koji je za njegov transfer izdvojio sumu od 4.000.000 evra. Zanimljivo, Senegalca je u redovima Remsa zamenio srpski reprezentativac Predrag Rajković koji je tog leta došao iz Makabija iz Tel Aviva.

Ren je sa Mendijem profitirao i već je prve sezone ostvaren veliki uspeh – treće mesto u Ligi 1 iza PSŽ-a i Marselja.

Poznato je da Ren i Lil dobro rade sa mladim igračima, koje potom prodaju evropskim velikanima.

Foto: EPA-EFE/Neil Hall

Senegalac je već godinu dana kasnije završio u Čelsiju za sumu od 24.000.000 evra, što je rekordni transfer iz francuske lige kada su u pitanju golmani.

Konkurencija mu je bio Kepa Arizabalaga, koji je bio plaćen neverovatnih 80 miliona evra, ali nije opravdao očekivanja. Mendi je ubrzo postao prvi golman i sada sa zadovoljstvom čuva taj status, uprkos činjenici da je njegova zarada među najnižima u klubu.

Prošle sezone, Senegalac je u devet navrata sačuvao mrežu u Ligi šampiona, dok je ove sezone u Premijer ligi to učinio osam puta.

Na Afričkom kupu nacija primio je samo dva gola, a odbranio je penal u četvrtoj seriji protiv Egipta u finalu. Odmah nakom osvojene titule sa Senegalom otputovao je u Abu Dabi, gde se sa Čelsijem popeo na krov sveta.

Naredni izazov biće 27. februara, kada londonski „plavci“ igraju protiv Liverpula u finalu Liga kupa.

BONUS VIDEO Pjerluiđi Kolina – najbolji fudbalski sudija svih vremena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar