Mino Rajola
Mino Rajola, Foto: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Fudbalski menadžeri su samo tokom 2021. godine inkasirali pola milijarde dolara naknada za posredovanje u transferima igrača.

Od 17.945 međunarodnih fudbalskih transfera muškaraca, u 3.545 slučajeva su posredovali menadžeri i zaradili 500,8 miliona dolara, što dovoljno govori koliko je ovo unosan posao.

PROČITAJTE JOŠ:

Zato nije čudo što mnogi razmišljaju kako bi bilo dobro da „namirišu“ talenat, podignu ga na noge, a onda od njega zarade ozbiljne novce kroz procente od transfera.

Poslednjih nedelja Dušan Vlahović je u centru pažnje ne samo zbog sjajnih igara špica Fjorentine, već zbog kontroverzi u vezi s njegovim menadžerima.

Predsednik Fjorentine Roko Komiso rekao je da niko neće ucenjivati njega i klub, dok su italijanski mediji naglašavali političke veze njegovih menadžera u Srbiji.

Sve je buknulo kada je Komiso izašao u javnost i rekao da problem u vezi sa produžetkom Vlahovićevog ugovora nije bio u visini plate za igrača, već procenata za menadžere.

Za sada ova priča još uvek nema epilog, pa se zna samo da Vlahović ne želi da produži ugovor koji ističe leta 2023.

Jasno je da će svoju vrhunsku formu iskoristiti za korak dalje u karijeri, na čemu bi veoma dobro mogli da zarade i njegovi zastupnici.

Upravo zato će i njih i ostale agente u svetu fudbala zanimati pravilo koje bi FIFA mogla da „progura“ i ograniči ucenjivačku moć menadžera.

Ideja je da oni zarađuju do maksimalnih šest procenata, počev od jula 2022. godine. Ovo je samo najnovija vest koja može da izazove potrese u svetu fudbala.

Ona dolazi na kraju godine u kojoj smo videli čak i pokušaj da se formira Superliga Evrope i da se ispita ideja Mundijala na dve godine, što već dovoljno govori o tome čega je sve bilo.

Međutim, ova priča sa transferima deluje i najrealnije, jer sprečava menadžere, članove porodica, advokate i ostale zastupnike igrača da se „ugrađuju“ i u transfere.

Mino Rajola će, kao jedan od najuticajnijih menadžera, biti jedan od prvih koji će se pobuniti zbog ovakve ideje.

FIFA i danas preporučuje da naknade Rajole i njegovih kolega ne premašuju tri procenta od vrednosti transfera. Zamislite sada da igrač ode negde za 100 miliona evra.

Samo menadžeru ode tri miliona u najgorem slučaju. Nije nepoznato da je bilo malverzacija, pa su te cifre bile daleko više.

Setimo se samo Nejmarovog slučaja i prelaska u Barselonu. Pisalo se svojevremeno da je njegov otac dobio deset miliona evra nekoliko godina unapred, da je imao neke čudne zahteve kada je transfer realizovan, da je prilikom transfera njegova kompanija zaradila još nekoliko desetina miliona…

Ispalo je da je transfer koštao Barselonu daleko više nego što se inicijalno predstavljalo, dok je Santos možda još i najgore prošao u celoj priči.

Danas ne postoji zakon koji ograničava procente agenata, već svaka federacija ima sopstvena pravila. FIFA je izgubila legalnu kontrolu i nije mogla da interveniše u takvim slučajevima.

FOTO: EFE/SASCHA STEINBACH
FOTO: EFE/SASCHA STEINBACH

Zato je sada predložila i posebno telo „Clearing House“, koje bi pratilo sve transfere i isplate. Klubovi bi novac za agente prosleđivali u FIFA, a odande bi on išao menadžerima.

Procenti ne bi prelazili šest odsto u tim slučajevima, a kontrola bi bila stroža, jer bi sve išlo preko svetske kuće fudbala umesto direktno, kao do sada.

Ova ideja bi uticala i na dužinu saradnje između agenata i igrača, koja bi bila produžena sa dve godine na tri. Rajola bi mogao da uzme 20 miliona evra za tranfer Erlinga Holana po postojećem sistemu, a ako Holan ode za 100 miliona evra, Rajoli bi pripalo šest miliona.

Nije malo, ali je dovoljan razlog da se buni. Novo pravilo bi moglo da podrazumeva i da menadžer može da dobija procenat od plate igrača. Takva je bar jedna od opcija.

Foto: EPA/QUIQUE GARCIA

To ne bi išlo neposredno na štetu kluba, jer bi igrač svoj zarađeni novac prosleđivao menadžeru, a kako on troši pare koje je klub pristao da mu plati – kluba se ne tiče.

Menadžeri svejedno nameravaju da ospore legalnost ovakvih odluka i pre nego su one donete, a postoje priče da će sve ovo uticati na januarski prelazni rok.

Jer, ako nova politika transfera krene od jula 2022, onda će mnogi menadžeri hteti da njihovi igrači za velike pare odu već sada, kada oni mogu da uzmu veći novac.

Na takav potez se možda odluči i spomenuti Rajola sa Holanom, ali ne bi iznenadilo ako se na isti korak odluče i u Fjorentini kada je reč o Vlahoviću.

Foto: EPA-EFE/Claudio Giovannini

BONUS VIDEO: Vuletić: Kako su prodati Dušan Vlahović i Strahinja Pavlović

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare