Foto: Andrija Sokovic/Starsport.rs

Fudbaleri Srbije pobedili su Litvaniju u meču prvog kola grupe G sa 2:0 i na pravi način su počeli put ka takmičenju na kom nismo bili 24 godine.

„Orlovi“ su uradili ono što su i priželjkivali za start kvalifikacija, jer su trijumfovali bez mnogo drame, na „suvi kvalitet“ i protiv slabijeg protivnika.

PROČITAJTE JOŠ:

Ako se setimo nekih ranijih ciklusa i teških poraza od timova poput Azerbejdžana, Estonije, da ne idemo dalje, ono što smo videli protiv Litvanije na startu ovih kvalifikacija je dobar znak.

Brzo, konkretno, direktno, ali nedovoljno precizno u završnici napada igrao je Piksijev tim u prvom poluvremenu. Sličnu sliku smo videli i u nastavku, ali je pošteno reći da je falilo i malo sreće u nekim momentima.

Doduše, u drugim ju je i bilo, jer su Gitis Paulauskas i Arvidas Novikovas imali dve dobre šanse za svoj tim i poslali su opomenu da odbrana još mora da se utegne.

Foto: Andrija Sokovic/Starsport.rs

Dušan Vlahović je „goreo“ da zatrese mrežu, Filip Kostić je gotovo sve što je uradio pretvarao u zlato, baš kao i Dušan Tadić. Pred meč je kapiten rekao da su on i saigrači iza sebe ostavili neuspeh u Kataru i deluje da je bio u pravu. Igrao je smireno, čuvao loptu kako treba i otvarao prostore ostalim momcima iz ekipe.

Čini se da je baš zbog svega toga za početak novog takmičarskog ciklusa Litvanija bila pravi rival, u pravo vreme i na pravom mestu. Upravo Tadić je dao prvi, Vlahović se radovao drugom golu Srbije, promašeno je još nekoliko šansi pa ostaje žal za bar 20, 25 hiljada navijača na stadionu „Rajko Mitić“ što rezultat nije bio i ubedljiviji. Sledi Crna Gora za tri dana u Podgorici, što će biti veći i snažniji izazov.

Foto: Andrija Sokovic/Starsport.rs

Vanja Milinković-Savić – Vanja kao da nije ni postojao na terenu u prvom poluvremenu. Da je udarac Litvanaca na pragu 30. minuta bio precizniji, imao bi šta da pokaže. Ovako, samo nekoliko preventivnih intervencija i ništa vredno pomena. Međutim, već u prvih pet minuta nastavka stigla je opomena, Jankauskas je ovog puta uspeo da pored Erakovića šutira i malo preznoji srpskog golmana. Isto se desilo i u kratkom razmaku od 75. do 78. minuta kada su Černič i Novikovas pucali izbliza i oba puta nedovoljno jako i precizno da bi savladali srpskog golmana koji je u prvoj situaciji pokrio propust Samardžića, u drugoj svog brata Sergeja – 7.

Strahinja Pavlović sjajno prekinuo u začetku kontru Litvanije posle solidnog pokušaja Srbije u osmom minutu. Pametnim faulom je oduzeo mogućnost rivalu da napadne. U nastavku prvog poluvremena smo u više navrata mogli da ga vidimo isturenog napred u presingu, dok su Gudelj, Eraković, pa i Grujić ostajali iza kao „osigurači“. Izlazio je napred sigurnije nego recimo Eraković, iznosio je loptu sa više samopouzdanja, ali kako je vreme odmicalo, više se pomerao nazad ka odbrani jer nije bilo potrebe da se srlja. Pametno i staloženo na kraju – 6,5.

Nemanja Gudelj – Našao se na krivoj nozi na pragu 30. minuta kada je Paulauskas promašio metu i gađao preko gola. Stiče se utisak da je Gudelj tu možda mogao bolje da ga pokrije da je reagovao brže, jer da je neko iskusniji ili kvalitetniji od igrača Litvanije bio u sličnoj poziciji sa desetak metara, primljen gol bi teško bio izbegnut. Mimo toga je bio zanimljiv njegov izbor kao centralnog halfa zbog iskustva, ali taj eksperiment možda ne bi doneo rezultate protiv neke snažnije ekipe – 6,5.

Foto: Andrija Sokovic/Starsport.rs

Strahinja Eraković – Deluje da su ovakve utakmice prava mera gde može da stiče i međunarodno iskustvo i sigurnost, a da ne pada u vatru. Pokazao je izvesnu dozu nesigurnosti kod jednog duela posle pola časa igre kada ga je pod pritiskom igrača Litvanije pokrio Vanja Milinković-Savić. Dobro je reagovao u 48. minutu kada je trebalo da zaustavi Jankauskasa, ali nije uspeo da ga spreči da u 51. minutu šutira na gol Milinković-Savića. Mimo toga nije imao većih grešaka ili nekih propusta – 6.

Marko Grujić – Probao je „praćku“ posle dvadesetak minuta igre sa distance i gađao traljavo, ali se i kod njega videla želja da igra. Jako dobro je reagovao na svojoj polovini kada je defanzivom otvorio kontru Srbije, samo što saigrači nisu krenuli napred dovoljno brzo. Falilo mu je sreće u 35. minutu da pogodi mrežu pošto je lopta posle kornera i Markovog šuta okrznula stativu. Još jednom je probao sa distance u drugom poluvremenu i sve vreme se trudio – 6,5.

Saša Lukić – Nije se mnogo video u prvom poluvremenu, ali je u više navrata sekao igru Litvanije. Tako je recimo posle gola Tadića faulirao prvo Golubickasa, onda Gineitisa, pa Paulauskasa. U nastavku je bio kao tampon između, sada malo „podebljane“ zadnje linije i ofanzive, pokrivao je prostor između Sergeja Milinković-Savića i Tadića i po potrebi iznosio loptu. Imao je jednu nesigurnu reakciju u 70. minutu kada je umalo izgubio loptu pred svojim šesnaestercem, posle čega je i izašao van – 6.

Foto: Andrija Sokovic/Starsport.rs

Filip Kostić – Opasno je više puta pretio što ubacivanjima ka sredini, što centaršutevima i pre gola iz 15. minuta kada je asistirao Dušanu Tadiću za 1:0. I posle toga je bio konstantna napast, malo presingom, malo utrčavanjima iza leđa odbrane i pasovima po zemlji. U prvih pola sata Litvanci nikako nisu mogli da mu nađu rešenja i to se nastavilo i do poluvremena. U drugom poluvremenu se vraćao i pozadi, pa su vidni bili tada i neki njegovi startovi, a ostaje šteta za situaciju iz 64. minuta kada je uklizavanjem veoma efektno postigao pogodak i pogodio malu mrežu gola Litvanije, samo da bi mu sekund kasnije slavlje pokvario pomoćnik koji je podigao zastavicu za ofsajd. Kada nije bio Pavlović tu, „davio“ je Novikovasa kontaktima i nije mu davao da diše – 7,5.

Foto: Andrija Sokovic/Starsport.rs

Andrija Živković – U prvih petnaestak minuta već je imao dva solidna centaršuta, od kojih je prvi bio nešto opasniji. Dobro je na desnom krilu kombinovao sa Dušanom Tadićem, ali po potrebi pratio i Dušana Vlahovića kada bi se ovaj našao na tom delu terena. U punom trku je u 39. minutu dobio jak udarac od Markasa Benete, a u 44. je izveo dribling posle kog je Vlahović poslao loptu do Grujića, ovaj do Kostića, a Kostić do Mitrovića koji je mogao i bolje da šutira pored Kažukolovasa. Lepo je iskombinovao sa Kostićem i Tadićem kod poništenog gola veziste Juventusa i napustio igru u 80. minutu potpuno zadovoljan – 7.

Foto: Andrija Sokovic/Starsport.rs

Dušan Tadić – Bilo ga je i na levoj i na desnoj strani u ranoj fazi meča. Od saradnje sa Filipom Kostićem do duplih pasova sa Andrijom Živkovićem. Već u 15. minutu se upisao u strelce i dao gol iz sredine. Mudro je čuvao loptu kada bi se gradio, a onda otvarao prostor i centrirao kao u 29. minutu kada je Vlahović promašio trzaj glavom. Stalno je tražio najbolja rešenja, nije brzao i tako je u uvodnim minutima nastavka, umesto da ishitreno šutira, efektno probao da proigra saigrača u šesnaestercu rivala kada je bio okružen trojicom protivnika. Kada je to slično nastavio da radi samo kroz bušniju i umorniju odbranu Litvanije, stigla su dva gola. Jedan regularan i jedan poništen. Onaj regularan je namestio Vlahoviću za 2:0 u 53. minutu, a onaj poništen Kostiću, posle kombinacije sa Živkovićem u 64. minutu. Izašao je u 72. minutu – 8,5.

Foto: Andrija Sokovic/Starsport.rs

Dušan Vlahović – Od starta se videla želja. Ono o čemu je ne tako davno pričao njegov saigrač iz Juventusa, Kostić, kod Dušana se od starta primetilo: glad za golom. Trk, energija u pokretima, sve je nagoveštavalo da će imati dobru partiju. Probao je u 14. minutu da ugrozi gol rivala i Bartkus je odbranio. Golman Litvanije imao je mnogo sreće u 29. minutu kada je špic Juvea glavom poslao loptu preko gola i videlo se koliko je Vlahovića taj promašaj iznervirao. Videlo se i koliko mu je značilo kada je ispratio akciju Tadića i njegov pas sa leve strane koji je u 53. minutu sproveo u mrežu i proslavio ga kako dolikuje. Odigrao je dobro s obzirom na to da u poslednje vreme u Juventuus ubira kritike – 7,5.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Aleksandar Mitrović – Mitrović je uglavnom bio dobro odsečen, ali je u 22. minutu imao svoju šansu da postigne pogodak posle kornera. Glavom je gađao preko i potom se izvinio saigračima, a onda iz prve u sledećoj akciji probao da proigra Živkovića. U 34. minutu je fantastično protnuo loptu „kroz“ igrača, onda drugog zalomio i iskosa sa leve strane gađao, pa umalo pogodio metu i umesto toga dobio korner. Više je delovalo kao da povezuje redove u nekim trenucima, nego što napada, ali je njegovo prisustvo uglavnom bilo svrsishodno. Nije se snašao u 79. minutu kada mu je loptu doturio Sergej u šesnaestercu i već se videlo da se umorio, pa je ubrzo izašao – 6,5.

Sergej Milinković-Savić – Ušao je u 63. minutu umesto Dušana Vlahovića i trebalo mu je malo vremena da se zagreje na „radnu temperaturu“. Zato je u nekoliko navrata malo sporije reagovao ili predugo zadržavao loptu. Imao je dobru šansu u 75. minutu kad mu je Bartkus odbranio udarac sa oko desetak metara. Pogrešio je u 78. minutu pa je Vanja morao da brani šut Novikovasa – 6.

Lazar Samardžić – Debitovao je kao zamena za Dušana Tadića u 72. minutu i nije imao male cipele da popuni. Potrebno mu je malo vremena da se oslobodi i kada se to desi nema sumnje da će biti dragoceni dodatak ekipi. Pokušavao je da iskreira iz sredine, dodavao se i sa Grujićem, probao da proigra na krilo, tačno fali malo navikavanja i rutine – 6.

Dejan Joveljić, Ivan Ilić i Nikola Milenković – Nisu imali mnogo vremena da se pokažu u najboljem svetlu, mada su za vreme provedeno na terenu bili korektni.

BONUS VIDEO Ljajić: Morao sam da se distanciram od pazarskog fudbala, to je zemljoradnička zadruga

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar