Foto: Srdjan Stevanovic / Starsport

Dragan Džajić, srpska fudbalska legenda, za Nova.rs govorio je o nominaciji "Frans fudbala" za tim snova.

Svaka generacija fudbalskih zaljubljenika odrastala je uz svoje idole, igrače koji su bili zaslužni jer su na listi želja uvek u vrhu bili lopta, dres ili patike za fudbal.

Od generacija koje su trčale za krpenjačom, do današnjih mališana, stotine, čak i hiljade fudbalskih asova ostavilo je trag na travnatom tepihu i ugradilo delić u danas već nepregledni fudbalski mozaik. Ipak, pored ogromne konkurencije, na prste dve ruke moguće je izdvojiti konkurente na svakoj od 11 pozicija, bar iz perspektive renomiranog lista „Frans fudbal.

Francuski list izdvojio je po deset nominovanih za najboljeg za svaku od 11 pozicija, a mesto u samom fudbalskom kremu pripalo je i legendi jugoslovenskog i srpskog fudbala Draganu Džajiću.

Nekadašnje vihorno krilo koje je ostavilo trag u dresu Crvene zvezde jedini je predstavnik sa područja bivše Jugoslavije, a na prestižno priznanje osvrnuo se u razgovoru za Nova.rs.

„Drago mi je zbog priznanja, jednog od najvećih u karijeri. Izbor lista takvog renomea i u takvoj konkurenciji ima posebnu težinu. Čast mi je što sam jedini igrač sa prostora bivše Jugoslavije u toj konkurenciji“, istakao je za Nova.rs Dragan Džajić.

PROČČITAJTE JOŠ

Čestitke za novo u nizu brojnih priznanja počasni predsednik Crvene zvezde i nekadašnji igrač crveno-belih, dobio je sa svih strana. Jedna od prvih stigla je iz Francuske, tačnije Bastije, kluba čiji je dres Džajić nosio od 1975. do 1977. godine i u tom periodu na 56 utakmica postigao čak 31 pogodak.

„Primio sam pregršt poziva i poruka. Javili su se i iz moje Bastije, deca moja mi rekoše da su i okačili na klupske mreže. Obavestili su me da sam u konkurenciji, ali sam već bio informisan. Drago mi je da me se sećaju i u Francuskoj, da sam i tamo ostavio zapažen trag“.

Uz treću Zvezdinu zvezdu, u konkurenciji fudbalskih majstora, uz igrače novijeg doba, poput Kristijana Ronalda, Ronaldinja, Tijerija Anrija i Rajana Gigsa, našli su se i nešto stariji Rivaldo i Hristo Stoičkov, ali i zvezde iz šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka kao što su Oleg Blohin, Rivelinjo i Karl-Hajnc Rumenige. Plejada levih krila koja je obeležila decenije iza nas izbor samo jednog čini nemogućim i nepravednim.

„Ogromna prednost današnjih generacija je činjenica da se informacije brže kreću. Prenosi utakmica su dostupni širom sveta putem interneta i moderne tehnologije te je i popularnost fudbalera danas veća. S te strane priznanje za nas, igrače koji smo karijere završili pre gotovo pola veka, je još veće i značajnije. Ipak, neosporan je kvalitet i današnje generacije. Svi fudbaleri koji su u konkurenciji su fenomenalni, nema dileme“.

Razlika u periodu u kojem su igrali čuveni fudbaleri sa sobom je donela i disproporciju po pitanju finansija. Vrednost Kristijana Ronalda, jedne od najvećih zvezda današnjice, procenjuje se na desetine miliona evra, a godišnja zarada slavnog Portugalca procenjuje se na preko 30 miliona evra, pa se postavlja pitanje koliko bi danas vredeli Džaja i njegov savremenik čuveni Rivalinjo.

„Ne mogu da merim i ne želim to da radim. Svako je imao svoje vreme. U periodu kad sam ja igrao bile su drugačije okolnosti, ali šta da radimo. Nismo mi određivali cenu… Fudbal sam igrao iz ljubavi, kao i svi igrači iz moje generacije. Razlika u platama tada i sad je drastična. Jednostavno, fudbal je od sporta prerastao u jednu od najvećih svetskih industrija“.

Nominacije „Frans fudbala“ bile su povod da Džajić i sam izdvoji najbolje. Težak zadatak zahtevao je nekoliko trenutaka razmišljanja.

„Pažnju sam posvetio prvenstveno levim krilima, ‘konkurentima’, ostale nominacije sam pogledao tek površno te ne bih mogao da izdvojim najbolje na svakoj poziciji. More je sjajnih igrača i teško je odlučiti se za 11. U različitim vremenskim razdobljima bilo je fenomenalnih fudbalera. Euzebio, Krojf, to su igrači iz moje generacije koje sam voleo i poštovao, i koje bih uvrstio u svoj tim. U odbrani je neprikosnoven bio Bekenbauer… To su fudbaleri protiv kojih sam igrao, a koji su na mene ostavili utisak. Potom su došle generacije koje sam gledao, popt Anrija, Stoičkova, Ronaldinja, oni kao i Glohin, Rivalinjo, Rivaldo i Rumenige predstavljaju zaista najbolje što je fudbal dao kroz decenije“, rekao je Džajić za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare