Foto: FSS

Oktobar će doneti sve odgovore.

Krenuli su „orlovi“ furiozno u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo sa dve pobede od kojih je jedna bila protiv direktnog rivala Crne Gore u Podgorici i niko nije sumnjao u plasman na završni turnir pogotovo zbog razlike u kvalitetu i sastava grupe.

Delovalo je kladioničarski rečeno kao sigurica plasman na Evropsko prvenstvo koji čekamo još od 2000. godine kada je sleketor bio Vujadin Boškov i pet propuštenih završnih turnira, kada je mašina krenula da trokira.

PROČITAJTE JOŠ

Neprijatan remi protiv objektivno mnogo lošije Bugarske nije bio dovoljan da upali alarm, ali je pobeda Mađarske usred Beograda nakon šokantnog preokreta upalila zvona za uzbunu.

Umesto da pobedom protiv severnih suseda iskoristimo kiks Crne Gore u Litvaniji i overimo jedno od prva dva mesta, Srbija je porazom došla u situaciju da sada praktično sve staje u dva meča koja mogu odrediti sudbinu ovog projekta Dragan Stojkovića Piksija.

Stav je jasan – urpkos brojnim nedostacima pogotovo u defanzivi, ova ekipa u grupi sa Mađarima, Crnogorcima, Bugarima i Litvancima mora da zauzme jedno od prva dva mesta i plasira se na Evropsko prvenstvo pa izgovora ne sme da bude.

A situacija je sledeća.

Srbija i Mađarska imaju po 10 bodova, ali rival ima utakmicu manje dok je u priči ostala još Crna Gora koja ima osam bodova i isto mečeva kao i Srbija.

Zbog toga će oktobarski mečevi biti od presudnog značaja i za konačan ishod kada bi „orlovi“ mogli da otklone sve dileme i osvoje jedno od prva dva mesta ili da sebi život pretvore u pakao.

Prvo ćemo 14. oktobra gostovati ekipi Mađarske i pokušati da se revanširamo za bolan poraz. U slučaju trijumfa bi pobegli na tri boda uz meč više, a što je još važnije, pobegli bi i Crnoj Gori na pet bodova uz utakmicu više.

Nerešen rezultat već menja situaciju. Mađari ostaju na istom broju bodova, imaju meč manje i bolji međusobni skor, a Crna Gora je na svega tri boda i sa utakmicom manje sve može da promeni.

Poraz u Mađarskoj stvari čini još težim. Mađarska bi faktički bila nedsostižna – tri boda prednosti, bolji međusobni skor i utakmica manje bila bi prevelika prednost na malom broju mečeva, pa bi u tom slučaju ostala bitka za drugo mesto.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

A tri dana kasnije nakon gostovanja selekciji Mađarske Srbija u Beogradu dočekuje Crnu Goru u meču godine. Crnogorci će pre toga biti slobodni i imaće vremena da se fokusiraju na gostovanje Srbiji i da u tome traže svoju veliku šansu.

Ukoliko Srbija pobedi pre toga Mađarsku, biće mnogo lakše ući u taj duel jer će imperativ biti na strani rivala, ali bi u slučaju remija i poraza u tom meču, on bio podjednako na strani i „orlova“  i Crne Gore.

Matematika je tu prosta. Sa dva poraza bi ostali na 10 bodova, dok bi Crnogorci uz meč manje imali 11 pa bi i kiks protiv Crne Gore u Beogradu, mogao bi da nam život pretvori u pakao.

U nekom neželjenom scenariju, porazom od Mađarske i Crne Gore bi došli u situiaciju da do kraja zavisimo od drugih mečeva iako ni tada ne bi sve bilo gotovo.

Crna Gora u poslednjem kolu gostuje Mađarskoj, a pre toga čeka Litvaniju, pa bi morali da navijamo da ne ostvare ni jednu pobedu u ta dva duela.

Ipak, situacija oko plasmana i dalje leži u rukama Piksija i njegovih izabranika. Matematika, kvalitet i činjenica da ključan meč igramo kod kuće i dalje nas stavljaju u ulogu velikog favorita za plasman, ali loše veče, povrede i nepredviđene okolnosti sve to mogu za čas da promene.

Zato svi moraju da budu na maksimumu jer smo umesto opuštene okobarske avanture koju smo mogli da imamo pobedom nad Mađarima dobili borbu za goli život.

I greške ne sme da bude.

Preostali mečevi Srbije, Crne Gore i Mađarske do kraja kvalifikacija

14.10 Mađarska -Srbija

17.10 Srbija – Crna Gora

17.10 Litvanija – Mađarska

16.11 Bugarska – Mađarska

16. 11 Crna Gora – Litvanija

19. 11 Mađarska – Crna Gora

19. 11 Srbija – Bugarska

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar