Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Crvena zvezda četvrtu godinu uzastopno plasirala se u grupnu fazu UEFA takmičenja i tako ostvarila jedinstven uspeh na našim prostorima. Zasluge za ostvareno pripadaju desetinama igrača, dvojici trenera i mnogim njihovim saradnicima, međutim, samo Milan Borjan, Marko Gobeljić i Milan Rodić bili su u crveno-belim redovima od prvih do poslednjih kvalifikacija.

Milan Borjan je na impresivnom putu postao glavna karika u lancu šampiona Srbije. Golmanskim veštinama uspevao je da sačuva mrežu i protiv najboljih klubova Evrope poput Arsenala, CSKA, Salcburga, Liverpula, Napolija… U međuvremenu je izrastao i u lidera aktuelne generacije, kapitena ekipe koja je obezbedila četvrtu evropsku jesen.

PROČITAJTE JOŠ

„Velika mi je čast, veoma sam ponosan i puno mi je srce, to su reči koje makar približno mogu da opišu ono što osećam vezano za četiri uzastopna plasmana u grupnu fazu UEFA takmičenja. Ispisali smo istoriju Crvene Zvezde našim trudom i zalaganjem i to je ono što me raduje. Bez obzira na opaske dušebrižnika, naše učesće tolike godine u UEFA takmičenjima pokazuje i naš kvalitet koji godinama potvrđujemo kao osvajači titula u Srbiji. Da napomenem, Milan Rodić, Marko Gobeljić i ja smo zaista tu sve četiri godine plasmana u evropska takmičenja. Impresivno zaista“, osvrnuo se Borjan za Nova.rs na uspehe ostvarene od 2017. godine,

Od kluba koji je na međunarodnoj sceni stizao uglavnom tek do drugog ili trećeg stepenika Zvezda je izrasla u dvostrukog učesnika grupne faze Lige šampiona, a do koje mere su porasli kriterijumi i apetiti crveno-bele javnosti najbolje opisuje paralalea između dva plasmana u Ligu Evrope. Ovosezonski plasman zvezdaška javnost prihvatila je kao nešto podrazumevano, očekivano, dok su pre samo tri godine, pobede nad Spartom i Krasnodarom pod komandom Vladana Milojevića predstavljale senzacije i povod za veliku radost u Ljutice Bogdana.

„Krasnodar će mi svakako ostati u posebnom sećanju, ta utakmica je bila simbioza naše energije na terenu sa energijom navijača na tribinama i to je zaista nešto što ću pamtiti celoga života“, premotao je film izvanredni čuvar mreže i u konkurenciji 44 evropske utakmice koliko je branio mrežu zvezde lako izabrao za njega najupečatljiviju.

44 utakmice upisao je Borjan u UEFA takmičenjima za Zvezdu, od kojih je na čak 18 je ostao nesavladan.

Usledilo je evropsko proleće koje su crveno-beli izborili ispred Kelna i BATE, a onda nesrećna eliminacija od CSKA iz Moskve. Iskustvo iz prve sezone naplaćeno je narednog leta plasmanom u Ligu šampiona ispred Salcburga, a onda i dueli sa Liverpulom, Pari Sen Žermenom i Napolijem.

Da ulazak u elitu nije bio slučajan igrači Zvezde su potvrdili u narednim kvalifikacijama. Pred četom Vladana Milojevića pali su Kopenhagen i Jang bojs. Posebno uzbudljiv bio je duel sa danskim predstavnikom koji je odlučen nakon penal ruleta u kojem je Borjan imao neizmerno važnu ulogu odbranivši odlučujući jedanaesterac.

Foto: EPA-EFE/Anders Kjaerbye

„Utakmica protiv Kopenhadena predstavljala je prekretnicu. Trenutak u kojem smo napravili najvažniji korak. On je bio odskočna daska za klub, ozbiljnost aktuelne generacije Crvene Zvezde se ogleda u dve uzastopne Lige šampiona. Sreća prati hrabre!“

Breme neugodnog zadatak beleženja uspeha u kontinuitetu na svojim leđima crveno-beli su u najboljoj meri osetili aktuelne sezone. Predvođeni Dejanom Stankovićem susrete su dočekivali u javnosti već proglašeni kao pobednici. Uprkos činjenici da se susreti igraju bez navijača i revanša. Čak i u takvim okolnostima, Zvezda je uspela da obezbedi plasman u grupnu fazu Lige Evrope, a kapiten šampiona Srbije uveren je da je ovo tek još jedan u nizu koraka.

„Svi već znaju koliko pozitivno gledam na naša ucešća i utakmice u Evropi, na svaki naredni internacionalni izazov. Mislim da možemo da prođemo grupu, ali da će biti teško. Ne postoji više slabija ekipa, postoji samo dobra postavka za utakmicu, rad igrača na terenu i zalaganje, uvek je uz sve to potrebno i malo sreće. To je siguran recept za uspeh“, istakao je Borjan za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram