Foto:profimedia.rs

Nije mnogo prošlo od neuspeha srpske fudbalske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Kataru, a već su iza ugla kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i novi izazovi za selektora Dragana Stojkovića Piksija i njegove "orlove".

Srbija će igrati u G zajedno sa Bugarskom, Mađarskom, Litvanijom i Crnom Gorom, a sve osim plasmana na EURO biće veliko poniženje.

„Orlovi“ će put ka prvenstvu Evrope krenuti 24. marta na domaćem terenu protiv Litvanije (20.45) i Piksi će biti na velikim mukama već od starta kvalifikacija zbog učinka najboljih napadača Srbije od početka 2023. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, napadači koji su Srbiju predstavljali na Mundijalu postigli su samo osam golova na 32 utakmice od starta nove godine.

Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, ali i Luka Jović nisu oduševili i sve nas više plaši njihova forma pred start kvalifikacija.

Mitrović je sjajno otvorio novo poglavlje, pošto je na prvoj utakmici u 2023. godini odmah postigao gol u meču 19. kola Premijer lige protiv Lestera u gostima i tako je londonskom timu doneo pobedu (1:0).

Foto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ipak, tu se njegov golgeterski učinak zaustavlja i samim tim su rezultati Fulama znatno oslabili, te sada sada znamo koliko je „kotidžersima“ bitan Mitar. Promašio je najbolji strelac u istoriji „orlova“ i jedan penal u ovih devet mečeva, protiv svog bivšeg kluba Njukasla i to na veoma bizaran način, pošto se okliznuo i pogodio svoju nogu prilikom izvođenja jedanaesterca.

Uspeo je da učestvuje u napadu Fulama tako što je zabeležio dve asistencije na mečevima protiv Sandrlenda i Lidsa, ali na ovakav post Mitrovića nismo navikli.

U sličnoj situaciji nalazi se i napadač Juventusa Dušan Vlahović koji je od starta 2023. godine na 10 utakmica postigao samo tri gola. Ipak, prvi meč je odigrao tek krajem januara, pošto je imao problema sa povredom koja ga je mučila i na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Dva od tri gola postigao je na jednom meču, protiv Salernitane u 21. kolu, dok je jednom zatresao mrežu Nanta u šesnaestini finala Lige Evrope.

Foto: MARCO BERTORELLO / AFP / Profimedia

Kao i Mitrović zabeležio je dve asistencije u ovom periodu, a nezadovoljan njegovim partijama bio je i trener „stare dame“, Masimilijano Alegri.

„Uloga centarfora Juventusa nosi drugačiju vrstu odgovornosti u poređenju sa drugim klubovima. Dušan je porastao i tek će porasti igrački, ali kao svi fudbaleri ima i dobre i loše trenutke. Bilo je utakmica koje je igrao loše, a davao golove, a isto tako protiv Rome je ponudio kvalitetan meč iako nije zatresao mrežu“, rekao je Alegri.

Ipak, defanzivan stil igre trenera Juventusa sigurno je jedan od razloga za lošiji golgeterski učinak Vlahovića, dok je svakako i teret koji nosi kao najveći zimski transfer italijanskog fudbala svih vremena veoma težak.

Za mnoge će biti čudak podatak da je od trojice napadača „orlova“ sa Mundijala Luka Jović postigao najviše golova u 2023. godini (četiri gola, 13 utakmica).

Foto: EPA-EFE/HUGO DELGADO

Joviću sigurno fali konstantnost, ali je još uvek najbolji strelac Lige konferencija sa šest golova. U januaru nije uspeo da se upiše u listu strelaca, ali je već na startu februara golom srušio snove Torina u Kupu Italije, a Bragi je u Ligi konferencija dodao dva pogotka.

Poslednji put je bio precizan u derbiju 25. kola Serije A protiv Milana, kada je sa klupe udvostručio prednost svog tima, koji je kasnije stigao do pobede (2:1).

Ako gledamo učinak iz cele sezone, Mitrović i Jović dele prvo mesto sa 11 golova, dok Vlahović na svom kontu ima 10 pogodaka.

Iako je Jović možda u najboljoj formi, očekuje se da će Piksi nastaviti da kombinuje napad Vlahović-Mitrović, dok će napadač Fjorentine čekati svoju šansu sa klupe.


Učinak srpskih napadača u 2023. godini

Aleksandar Mitrović (Fulam) – 9 utakmica, 1 gol

Dušan Vlahović (Juventus) – 10 utakmica, 3 gola

Luka Jović (Fjorentina) – 13 utakmica, 4 gola

BONUS VIDEO PAOK ubedljiv, Živković podsetio kakav je majstor

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar