Foto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

Nastavlja se takmičenje u Ligi Evrope i ono što već znamo je da će dobiti novog šampiona.

Ajntraht, koji je lani na krilima Filipa Kostića uspeo da eliminiše Betis u osmini finala, Barselonu u četvrtfinalu, Vest Hem u polufinalu i na kraju sruši Glazgov Rendžers na penale u finalu, sada je u Ligi šampiona.

PROČITAJTE JOŠ:

I valja reći da je konkurencija žešća nego prošle sezone, a četvorica Srba konkurišu sa gotovo ravnopravnim nadama da mogu da se domognu trofeja. Samo jedan ga brani, reč je o Kostiću, samo sada u dresu Juventusa, dok bi njegov saigrač Dušan Vlahović da prekine post, pošto je poslednji klupski trofej osvojio još pre četiri godine u Primaveri.

Godina je prošla otkako je došao u Juventus, i kad izađe na teren deluje opasno po gol rivala, ali nešto i dalje fali. Juventus bi, da nije bilo malverzacija uprave kluba i oduzimanja 15 bodova, bio u vrhu Serije A, ali je jasno da pored Napolija ove sezone ne bi imao mnogo šta da traži u trci za Skudeto.

Filip Kostić Foto: Marco Alpozzi / LaPresse / Profimedia

Zato svoje šanse za povratak u Ligu šampiona može da traži preko Lige Evrope, gde ga u osmini finala čeka Frajburg.

„Igrao sam protiv Frajburga nekoliko puta, kompaktan su i čvrst tim, ali zato mi moramo da kontrolišemo utakmicu u svim situacijama, jer mogu da se prilagođavaju veoma dobro. Znam i Ligu Evrope veoma dobro, već sam je osvajao. Zato moramo da počnemo dobro, ako hoćemo da osvojimo takmičenje. To nam je jedan od četiri cilja, a moj cilj je uvek da osvojimo takmičenje, bez obzira koje je. Uvek slušam šta trener traži i prilagođavam se. Srećan sam ovde, saigrači mi pomažu da se adaptiram na ono što se traži u Juventusu“, rekao je Filip Kostić. Prebacio se potom na Dušana Vlahovića i njegove kvalitete.

Nemanja Matić Foto:Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

„Znam ga dugo i često pričamo. Mislim da svaki fudbaler ima ovakve periode, ali sam srećan jer ga vidim ‘gladnog’. Siguran sam da mu treba samo jedan gol da otključa seriju i nadam se da će ga dati Frajburgu“, dodaje Kostić.

Problem je što u nemačkom timu dobro brani Mark Fleken, koji je izostao iz holandskog tima u Kataru, ali će dati sve od sebe da zagorča život i Vlahoviću i Kostiću. Uz to, Frajburg igra Evropu prvi put posle pet godina i tek peti put u istoriji, pa nema sumnje da će motiva biti napretek.

Marko Dmitrović u Španiji nema iskustvo osvajanja trofeja sa Seviljom, ali svi pamtimo kako je taj klub igrao kada su u njemu bili Ivica Dragutinović, Fredi Kanute ili Dani Alveš.

Predrag Rajković
Foto. Tanjug/AP Photo/Peter Dejong)

Nije isti tim sada, ali je Sevilja rekorder po broju titula u Ligi Evrope i ima ih šest, poslednju od pre tri godine, pa nema sumnje da bi Dmitrović mogao da se raduje protiv Fenerbahčea.

Baš kao i Nemanja Matić u dresu Rome, iako italijanski klub ima naspram sebe Real Sosijedad. Ima i raspoloženog Lorenca Pelegrinija, za kog je Žoze Murinjo rekao da „može da radi sve na terenu“.

„Da imamo tri Pelegrinija, svi bi bili starteri“, dodao je portugalski stručnjak, koji se godinu nakon trijumfa u Ligi konferencija nada da će napraviti korak dalje.

Međutim, pravi izazov su Mančester junajted i Arsenal, koji su na najužem spisku favorita za trofej. Junajted ga je podigao pobedom nad Anderlehtom pre šest godina, Arsenal je 2019. ostao kratak u finalu sa Čelsijem.

Nemanja Matić Foto:LiveMedia / ddp USA / Profimedia

„Crveni đavoli“ su nedavno poniženi na Enfildu sa 7:0 od Liverpula i još se nisu oporavili od tog šamara, već ih čeka novo iskušenje.

Saigrači su stali iza Bruna Fernandeša, kog su navijači i analitičari kritikovali da se ne trudi, Erik ten Hag, menadžer Junajteda, rekao je da Portugalac ostaje kapiten i videćemo kako će ekipa reagovati u okršaju sa Betisom. Gore nego protiv Liverpula ne može da bude.

Arsenal u Premijer ligi za sada živi svoj san, prvi je na tabeli i od tri velikana možda će imati najmanje motiva da „lomi noge“ u Ligi Evrope.

Dušan Vlahović i Filip Kostić Foto:Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

„Tobdžije“ su fokusirane na Premijer ligu i titulu koju čekaju 19 godina, pa bi zbog toga u meču sa Sportingom i kasnije mogli da pokušaju i neke taktičke ili igračke rotacije koje bi im kasnije koristile na putu ka primarnom cilju – tituli u Engleskoj. I možda da prištede neke od momaka poput Bukaja Sake ili Edija Nketije na primer.

Dotle rastu šanse Srba da se okite drugim najvećim evropskim peharom i teško da će se iko od njih buniti da Arsenal kao jedan od favorita bude igrao nešto „labavije“ nego što je do sada igrao, ili kao što može.


Parovi osmine finala Lige Evrope:

18.45 Roma – Real Sosijedad

18.45 Bajer Leverkuzen – Ferencvaroš

18.45 Sporting – Arsenal

18.45 Union Berlin – Rojal Union

21.00 Juventus – Frajburg

21.00 Mančester junajted – Betis

21.00 Sevilja – Fenerbahče

21.00 Šahtjor – Fejenord


BONUS VIDEO: Kad vam protivnik grubim startom pocepa i čarapu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar