Dušan Vlahović izjednačio rekord Kristijana Ronalda
Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Kao bomba odjeknuo je transfer Dušana Vlahovića iz Fjorentine u Juventus. Pored ponuda mnogih, pre svega engleskih velikana, Dušanova odluka pala je na "staru damu" u kojoj će pokušati da napravi najveći iskorak u karijeri.

Juventusova dominacija u Italiji prekinuta je prošle godine, kada se Inter domogao titule. Od tada, „stara dama“ ne sija starim sjajem, ali dolaskom Vlahovića se mnoge stvari mogu promeniti.

PROČITAJTE JOŠ:

Pre svega, Juventus ove sezone muku muči sa efikasnošću. Tek su na 11 mestu u ligi po broju datih golova (34) u Seriji A, pa u Vlahoviću vide dugoročno rešenje.

Srpski napadač je trenutno najbolji strelac lige, zajedno sa Čirom Imobileom, koji takođe ima 17 golova i dve asistencije na svom kontu.

Poslednju utakmicu, Vlahović je propustio zbog pozitivnog testa na koronavirus, ali je prethodnim partijama nagovestio još jednu uspešnu godinu, baš kao što je prethodna bila.

Juventus je trenutno peti na tabeli, pa će i borba za Ligu šampiona biti neizvesna, što je još jedan dodatan motiv za Vlahovića, koji nikada do sada nije nastupao u najelitnijem svetskom klupskom takmičenju.

Takođe, Dušan će crno-belima iz Torina pružiti mladost i priliku da budućnost kluba grade na mladom kvalitetnom igraču. Kada je 2018. godine u Juve došao Kristijano Ronaldo, svi su očekivali siguran trofej u Ligi šampiona, međutim to se nije desilo.

Ronaldo je prošlog leta napustio klub, a sada stiže nova zvezda, koja može činiti dobar tandem sa Paolom Dibalom u srcu napada. Budući status Argentinca još uvek nije poznat, pa i dalje ostaje neizvesnost da li će Juventus napustiti on ili Alvaro Morata, pošto je jasno da za obojicu pored Vlahovića nema mesta.

Za Dušana je bolje da ostane Dibala, koji nije izraziti špic i koji ga može pronalaziti na terenu dobrim asistencijama. S druge strane, Morata je dosta sličniji Vlahoviću, te bi uparivanje s njim dalo verovatno slabije rezultate.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Nova generacija kluba iz Torina, možda počinje upravo ovim transferom. Kjelini, Bonuči, Ščešni, Aleks Sandro, Danilo, kao i mnogi drugi igrači su u poznim igračkim godinama, pa se očekuje da „stara dama“ na leto odradi dodatno „renoviranje“ mladom snagom.

Vlahović je ovim transferom, značajno oslabio Fjorentinu, te će ona verovatno biti jedan rival manje Juventusu u borbi za evropska takmičenja.

Sa druge strane, postavlja se pitanje, zašto je Srbin izabrao baš Juventus? Konkurenti „staroj dami“ za Vlahovićev potpis bili su Arsenal, Totenhem, Njukasl, Atletiko Madrid i Borusija Dortmund, pa krenimo redom.

Trener Arsenala Mikel Arteta pronašao je pravi spoj mladih igrača, koji se pokazuje kao uspešan ove sezone. Istini za volju, špic je najčešće iskusni Aleksandar Lakazet, koji ne briljira već sezonama. Kako je Pjer Emerik Obamejang na izlaznim vratima kluba, čelnici „tobdžija“ rešenje su videli u Srbinu.

Ipak, on će za njih ostati, bar za sada, pusta želja. Ponuda od 70 miliona je propala, a Vlahović je verovatno ocenio da je još uvek rano da se oproba u najjačoj ligi na svetu.

Kao još jednu bitnu stavku treba navesti da Arsenal već godinama nije stalni učesnik evropskih takmičenja, a takvo iskustvo je preko potrebno srpskom napadaču.

PROČITAJTE JOŠ:

Totenhem je u svojim redovima zadržao Harija Kejna, kome je prošlog leta propao transfer u Mančester siti, pa  još jedan igrač poput njega verovatno ne bi „legao“ ekipi. Konteov fokus biće pre na dovođenju obrambenih i veznih igrača.

Njukasl je čist primer kako pare ne mogu baš sve da kupe. Iako su imali najjaču novčanu ponudu za Vlahovića, on je i sam izjavio da nije zainteresovan da pojača „svrake“.

Njukasl se bori za opstanak u Premijer ligi, pa takva sredina za Dušana sigurno ne bi bila baš najbolja, pogotov znajući trenutan igrački kadar tog tima, u kom nema igrača najveće klase.

Atletiko Madrid će se na leto verovatno oprostiti od Luisa Suareza, pa se na vreme traži zamena. Ipak, znajući da Dijego Simeone neguje defanzivan i čvrst fudbal, jasno je zbog čega Dušan nije razmišljao o toj opciji.

Na kraju dolazimo do Borusije Dortmund, koja je iz godine u godinu „fabrika“ mladih talenata.

Iako je neizvesno da li će Erling Holan ostati i sledeće sezone u klubu, jasno je da uparivanje njega i Vlahovića ne bi bila baš najpametnija ideja u modernom fudbalu, gde skoro sve ekipe igraju sa jednim ili čak nijednim pravim napadačem.

BONUS VIDEO Tadić o odlasku Baneta Ivanovića, egu u reprezentaciji i zašto je Piksi najbolji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram