Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Magijo, ime ti je Dušan Tadić. Ovako već skoro tri godine Holanđani tepaju srpskom fudbaleru za kog im ponestaje superlativa da opišu njegovu igru i učinak u Ajaksu.

Trećeg jula 2018. sigurno da je bilo onih koji su skeptično podigli očni kapak kad su čuli da su „kopljanici“ poznati po skupim prodajama fudbalera, odlučuju da jednog nešto skuplje i plate.

PROČITAJTE JOŠ:

Pisalo se tada će biti reč o klupskom rekordu, a ako dođete i blizu rekorda nekog kluba, to vam natovari dodatno breme na leđa. Pa izađite sa tim na kraj.

Tadić je, prema podacima sa Transfermarketa, Sautemptonu plaćen oko 14 miliona evra. U ovom lučkom gradu na jugu Engleske je bio jedan od najboljih asistenata, ali uporno nekako delovao potcenjeno.

Premijer liga je arena gde mnogo veće „zverke“ privlače svu pažnju i onda kad igrate u Sautemptonu, to ne polazi uvek za rukom.

U Holandiji je igrao odlično u Groningenu i Tventeu, a „kopljanici“ to nisu niti zaboravili, niti prevideli kao Englezi.

Uprava Ajaksa nije sumnjala u kvalitet, kao ni Mark Overmars, koga dobro pamte generacije odrastale uz fudbal devedesetih godina prošlog veka.

On je na tom mestu već devet godina, a Edvin van der Sar, čuveni golman je od 2016. na mestu izvršnog direktora kluba.

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Uz njih je u odboru i Deni Blind od aprila 2018 i svi skupa su tog proleća većali šta bi mogli da urade kako bi pojačali ekipu za sledeću sezonu.

Ajaks je u tom trenutku već četvrtu sezonu privodio kraju bez titule, a na vrhu Eredivizije su se smenjivali PSV i Fejenord. Bio im je potreban radikalan potez i odlučili su se za Tadića.

Da su se opredelili za neko, uslovno rečeno, zvučnije ime, teško da bi uboli u centar tako dobro, jer Dušan od dolaska u Ajaks nije pokazao ništa osim zahvalnosti.

Foto: EPA-EFE/Olaf Kraak

Za nju je, u krajnju ruku, nagrađen i kapitenskom trakom koju i danas nosi. Kao kapiten je baš u četvrtak uveče asistirao i dao deseti gol iz penala iz isto toliko pokušaja i ovim potezima je odveo svoj tim u četvrtfinale Lige Evrope.

Jang Bojsi nisu mogli ništa u 21. i 49. minutu, a Srbin je nastavio da pokazuje zašto mu je pre 2019, prilikom obnove ugovora, ukazano poverenje do 2026. godine!

Retko se viđa u fudbalu da neko ko ima 30 godina dobije tako dug ugovor. Osim ako nemate radnu etiku Dušana Tadića.

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Poznato je koliko momak iz Bačke Topole vodi računa o svom telu i koliko polaže na fizičku spremu. Do sada mu je taj recept bio više nego uspešan.

Sve je počelo golom proitv Šturma iz Graca u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Nastavilo se i protiv Standarda iz Liježa u trećoj rundi, a onda i Dinamo Kijeva u plej-ofu.

Valja imati na umu da su tada u Ajaksu bili Tadić i više talentovanih mladića poput Matijsa De Lihta, Frenkija De Jonga, Hakima Zijeha, Donija Van de Beka.

Foto: EPA-EFE/PAOLO MAGNI

Ispostavilo se da je to pravi spoj, a vezivno tkivo im je bio upravo Dušan koji je tokom sezone 2018/2019 igrao i u veznom redu i na krilu, po potrebi i u napadu.

Manje ili više, svuda se snalazio i ulivao samopouzdanje igračima. Bolje da ni ne poredimo šta su sve i koliko neki bogatiji klubovi od Ajaksa plaćali za igrače poput Dembelea ili Kutinja prethodnih godina, a onda se naknadno kajali.

S te strane, Tadić se višestruko isplatio. Ajaks je već u toj prvoj sezoni stigao do polufinala Lige šampiona. Dušan je do desetog kola Eredivizije već nakupio deset golova u svim takmičenjima.

Nije posustajao ni u evropskoj eliti. Kad se amsterdamski klub dočepao Lige šampiona, Tadić je tamo bio dobar protiv Benfike, AEK-a, dao je gol Bajernu…

Međutim, njegova doktorska disertacija zbog koje je zaslužio sve lovorike velikog igrača i šampiona usledila je u osmini finala Lige šampiona, početkom 2019.

Tada se Real Madrid, kao aktuelni šampion Evrope, i to trostruki, suprotstavio Ajaksu kao favorit. Već do trenutka kad je Tadić izveo piruetu i poslao Kazemira na autobusku stanicu, a onda asistirao drugi put za 18 minuta.

Prvo je namestio gol Zijehu, onda Davidu Neresu, a u 62. minutu i sam zatresao mrežu Reala za 3:0. Real, koji je posle prvog meča odigranog u Amsterdamu nezasluženo dobio sa 2:1, uspeo je da smanji zaostatak u revanšu u 70. minutu.

Precizan je bio Asensio, ali je Lase Šene samo dva minuta kasnije vratio stvari na svoje mesto, a Tadiću omogućio da prolaskom dalje kruniše partiju karijere do tog trenutka.

Usledio je još jedan moćan rival – Juventus. Kristijano Ronaldo tek što je pokazao koliko može kad se razbesni, ostalo je upamćeno njegovo izrugivanje Dijegu Simeoneu posle het-trika i izbacivanja Atletiko Madrida.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Dušan Tadić (@dt10_official)

Ni on nije mogao protiv raspoloženog Tadića i ekipe. Posle 1:1 i 2:1 u četvrtfinalu, tek je Lukas Moura zaustavio Ajaks šokantnim golom u nadoknadi revanša polufinala.

Ajaks je imao kvalitet da te godine osvoji titulu, igrao je najlepši fudbal, a Totenhem je dekadencijom lepe igre u finalu protiv Liverpula samo pokazao da to finale nije ni zaslužio.

Pola stadiona Vanda Metropolitano je prespavalo to finale, a Liverpul se okitio titulom prvaka Evrope za koju bi se Tadić i družina mnogo bolje „pobili“ sa „redsima“.

Da Moura nije pogodio pet sekundi pre kraja utakmice, ko zna kako bi se završilo Ajaksovo finale s Liverpulom, Foto: EPA-EFE/OLAF KRAAK

Žal je bila utoliko veća za tim finalom jer se znalo da će se ekipa rasformirati po završetku sezone. Odlazili su redom De Liht u Juve, De Jong u Barsu, Zijeh u Čelsi, Van de Bek u Mančester junajted.

Van de Bek je otišao za 39 miliona, Zijeh za 40, De Liht za 85,5 i De Jong za 86 miliona. Treba li napomenuti da su njih četvorica na spisku pet rekordnih transfer prodaja Ajaksa?

Na svojoj ceni bar za trećinu moraju da zahvale Tadiću, jer je veliko pitanje koliko bi Barsa platila De Jonga ili Juve De Lihta da nisu pokazali kapacitet za završnicu Lige šampiona.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Dušan Tadić (@dt10_official)

Cena je Zijehu podebljana utoliko što je proglašen najboljim igračem Ajaksa tokom tri sezone zaredom, iako faktički nije bio najbolji na terenu. Tadiću je tada ostalo kao uteha što je bar u Srbiji proglašen najboljim.

Zijeh je bio najbolji čak i 2020. kad je na 21 utakmici dao svega šest golova. Tadić ih je do sada dao ukupno 74 i podelio je 63 asistencije na 137 mečeva.

Ajaks i bez svih spomenutih zvezda gura veoma dobro. Tu su Neres, Gravenberč, došao je Sebastijen Ale, Taljafiko i Klasen. Korektna ekipa, dovoljna za prvo mesto u Holandiji sa osam bodova viška u odnosu na PSV i utakmicom manje.

Sa 78 datih golova i samo 19 primljenih. Sa velikim šansama da u četvrtfinalu Lige Evrope prođe Romu. I na kraju sa Dušanom Tadićem, najboljim potezom Ajaksa dugo vremena unazad.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar