Foto:Nenad Mihajlovic/Starsport

Poslednjih godina je niški Radnički tema pojedinih priča koje nisu previše u vezi sa fudbalskom igrom, ali su sastavni deo ustaljenog folklora najvažnije sporedne stvari na svetu, u srpskom obliku.

AUTORI: Spasoje Veselinović i Ivan Džodić

Nišlije su od 2012. godine ponovo u elitnom rangu takmičenja, a sedam godina kasnije su stigli do drugog mesta na tabeli koje ih je odvelo u kvalifikacije za Ligu Evrope.

„Real sa Nišave“ se nije proslavio u evropskom takmičenju, što nije doprinelo reputaciji srpskog fudbala u tim okvirima, zbog koeficijenta na osnovu koga se određuje pozicija liga za naredne sezone.

PROČITAJTE JOŠ

Od decembra 2016. godine na čelu kluba je Ivica Tončev, visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije.

Šesto, četvrto pa drugo mesto – rezultati su niškog kluba od momenta kada je Tončev stigao u upravu, pritom donevši i blisku saradnju sa Crvenom zvezdom, koja je često slala svoje igrače na pozajmice.

Mnogo je povika u tim sezonama bilo na račun regularnosti utakmica Radničkog, a pažnju javnosti je na to, ponet emocijama, skrenuo i bivši trener niškog kluba Nenad Lalatović.

Po odlasku iz Radničkog temperamentni trener se vratio u Vojvodinu, sa kojom je sredinom septembra prošle godine gostovao u Nišu.

„Ovoga mi krsta, reći ću za svaku nameštenu utakmicu, videćeš, za svaku“, urlao je Lalatović prema delu tribina na kom su bili smeštani predstavnici uprave Radničkog.

Od svega, toga – puj, pike…

„Lalatović nikada nije govorio da ima bilo kakva saznanja o neregularnim radnjama u srpskom fudbalu“, navodno je navedeno u pismu koje je Vojvodina, njegov potonji klub, uputio Disciplinskoj komisiji FSS.

Strateg novosadskog kluba je kažnjen sa ukupno 800.000 dinara i tri meča suspenzije zbog iznetih pretnji, pošto nije dostavio dokaze, iako je imao pravo da to uradi.

Simptomatično je bilo da je Lalatović propustio da vodi ekipu Radničkog na čak šest utakmica u sezoni, navodeći zdravstvene razloge kao povod za takvu odluku.

Radnički je u centar pažnje vratio podatak Međunarodnog centra za sportske studije da je šesti klub u Evropi po broju jedanaesteraca dosuđenih u njegovu korist, što je prokomentarisao i Rade Raka Đurović, sudijski ekspert i nekadašnji član Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije.

„Radnički je prethodne dve sezone bio favorizovan do te mere da je bilo skandalozno kakvih je bilo sudijskih odluka dosuđenih u njegovu korist. Ove godine se to nije desilo, nije bio u milosti“, naveo je Đurović.

Prvi čovek Radničkog, sa funkcijom u zamrznutom statusu, Ivica Tončev, rekao je za Nova.rs da su te izjave paušalne.

„Pročitao sam to… Zašto on kada je bio u sudijskoj organizaciji nije rekao da je Radnički bio favorizovan? Mislim da je baš tad on bio zadužen za to. Zašto nije uticao da niko ne bude favorizovan? Sit sam tih stvari, da sve pričaju kad postanu bivši, kada odu sa funkcija… Zašto to nije sprečio?“, naveo je Tončev.

Kako je istakao, on ne vidi da je Radnički favorizovan od dolaska nove uprave, na čijem čelu je on, ali u zamrznutom statusu.

„Od dolaska nove uprave Radnički igra ofanzivan fudbal i normalno je da ima više šansi, da se dobije i penal i slobodan udarac… Ja sam bio protivnik defanzivne igre, bivši trener Milan Rastavac je igrao neku bunker-taktiku, da jedan gol i zatvara igru… Nova uprava je htela da Radnički igra na gol više, a kada igrate tako imate i veće šanse“, rekao je Tončev.

Na tvrdnje prvog čoveka Radničkog odgovorio je Đurović koji je kazao da je pitanje zašto nije reagovao ranije demagoško, i da je dovoljno da se pogledaju snimci spornih utakmica i da se utvrde skandalozni ustupci.

„Bio sam član Sudijske komisije u doba kad je Radnički bio favorizovan i iznosio sam niz nepravilnosti koje su se odnosile na favorizovanje Nišlija. Te sezone sam i napustio Sudijsku organizaciju pre isteka mandata, baš zbog toga jer ništa nije uslišeno od nepravilnosti na koje sam ukazao. Tvrdim da je sve na šta sam ukazivao i postojalo. Treba samo uzeti i pregledati utakmice i videti kakvih sve spornih detalja ima i koje su sve to sudije koje su proizvodile sporne detalje. Uvek se ponavlja ista grupa“, izjavio je Đurović za Nova.rs i potom se osvrnuo na obrazloženje Tončeva da je broj jedanaesteraca za Radnički plod ofanzivne igre:

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„Ofanzivni fudbal je loš izgovor. Neko ko se ne razume u fudbal i ko bi se vodio time da se kazneni udarci dosuđuju za ekipe koje igraju agresivno i napadački, po toj teoriji pomislio bi da se u Srbiji igra ubedljivo najofanzivniji fudbal, jer imamo tri tima u 10 sa najviše dosuđenih jedanaesteraca u čitavoj Evropi. Ispade iz toga da se u Engleskoj, Španiji, Nemačkoj, Holandiji igra krajnje defanzivno, a da je jedini napadački fudbal u Srbiji“.

PROČITAJTE JOŠ

Sudijski ekspert potom je dodao da arbitri odluke donose vođeni strahom da se ne zamere najuticajnijim klubovima među kojima je do ove sezone bio i Radnički.

„Ekipe kojima je dosuđeno najviše kaznenih udaraca su najčešće najbolje u svojoj konkurenciji, ali postoje razmaženi klubovi koji kad ne postižu rezultat uvek im se pripomogne. U Srbiji se pomagalo i kad je trebalo i kad nije. Imamo izjave čelnika klubova koji kažu da im ne treba pomoć kad vode 3:0 ili 4:0, a to su činile pojedine sudije valjda da bi bile na listi onih koji su pomogli velikom klubu ili nekom timu koji ima uticaj u FS Srbije za dalje napredovanje“, istakao je Đurović i dodao:

„Govorim vam iskustva arbitara koji su meni govorili da su preplašeni. Sudije, predstavnici klubova i ostali sportski radnici hrabri su po kuloarima, a kad se dođe na javnu scenu, na zvaničnim sastancima, svi se povlače. Pregršt je sudija i onda se oni utrkuju da pomognu klubovima od kojih procenjuju da imaju korist, imam utisak i kad im nije traženo. Dobro se zna u srpskom fudbalu, u prethodnih nekoliko godina, na kojim utakmicama i protiv kojih klubova su sudije donosile čak i ispravne odluke, a da ne kažem sumnjive, na njihovu štetu i da su završavale sa napretkom u karijeri“.

Prema Đurovićevoj proceni proširenja Superlige i Prve lige Srbije donela su kratak i samo prividan mir.

„Ove sezone se nijedan klub neće oglasiti jer su lige proširene. Proširenje donosi znatno više problema nego koristi, ali donosi i mir u glasačkom telu. Ipak, naredne godine, kad dođe do smanjenja liga, tad će se klubovi oglašavati i za ovu sezonu“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare