Miču
Foto: EPA/KERIM OKTEN

Ima nečega čarobnog u uspesima ljudi iz drugog plana, a stvari dobijaju još veću dimenziju kada i za to kratko vreme budu prepoznati kao inspiracija.

Miču.

Četiri slova jednog nadimka oslikavaju sve navedeno u prvoj rečenici, posebno ako se u obzir uzme da je bivši španski igrač postao „idol mladih“, o čemu svedoči i činjenica da ga uzorom smatra mlada senzacija svetskog fudbala – Erling Brat Holan.

PROČITAJTE JOŠ

Da je bilo sreće, Miču bi i dan danas nosio kopačke, možda bi se i susreo sa nekima od klinaca koji su se zaljubili u fudbal gledajući njegovu briljantnu debitantsku sezonu u Svonsiju.

Čovek koji 21. marta proslavlja tek 33. rođendan je za svega dva miliona evra stigao u Vels iz Rajo Valjekana, sa idejom da bude blizu napadača na terenu, ali je bilo daleko od očekivanog da postane najbolji strelac ekipe.

Miču
Foto: EPA/KAREL PRINSLOO

 

Devetka na leđima nije smela da se izneveri… Momak rođen u Ovijedu je rešetao mreže širom Ostrva, na različite načine, levom nogom, desnom nogom, iz šesnaesterca, van šesnaesterca, glavom, posle kornera, na asistenciju centaršutem, iz peterca… Ma, na sve moguće načine.

Proslava gola vrtenjem prstiju pored glave nam je postala prepoznatljiva zbog Aleksandra Mitrovića, ali je zapravo Miču bio prvi sa „ludom glavom“ ili  koja je smišljala najrazličitije moguće načine za postizanje golova.

„Ulice nikada neće zaboraviti Mičua“, napisao je nedavno mladi Holan, podsećajući na sezonu 2012/13 u kojoj je Španac na 43 utakmice postigao 22 gola, osvojio Liga Kup i bio proglašen za igrača godine.

A u penziju je otišao sa svega 29 godina… Dovoljno? Više nego dovoljno, za upis u legendu je dovoljno malo, ali mora da bude baš legendarno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram