Foto: Martin Rickett / PA Images / Profimedia, Marco Canoniero / Alamy / Alamy / Profimedia,Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia, pressinphoto / ddp USA / Profimedia, USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Zanimljiv je put Đorđa Petrovića, srpskog golmana koji je počeo da igra fudbal u Požarevcu, a danas je na pragu jednog od najvećih evropskih klubova.

Đorđe ovih dana ima mnogo razloga za uživanje, jer baš u danima kad je Dragan Stojković Piksi objavio spisak fudbalera za kvalifikacione mečeve za Evropsko prvenstvo sa Mađarima i Litvancima (7. septembar i 10. septembar), Petrović završava i transfer karijere u Čelsi i zaseniće usput sve ostale srpske golmane, a da praktično nije ni osetio reprezentativni dres Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

Iza sebe će ostaviti brojne prekaljene reprezentativce, pa i golmanske legende poput Predraga Rajkovića, Vladimira Stojkovića, Marka Dmitrovića, Mileta Svilara, Damira Kahrimana, Vanju Milinković-Savića, Željka Brkića i brojne druge golmane. I to za poprilično veliku razliku.

Pre oko pola godine pisalo se o Čelsiju kao velikom trošadžiji koji je za jedan prelazni rok na transfere dao 170 miliona evra.

Ovog leta „plavci“ i dalje pokušavaju da kupe i skupo i kvalitetno, te da se vrate među konkurente za najveće trofeje i u Engleskoj i u Evropi.

Početak u Premijer ligi im nije bio blistav, pošto iz dva meča imaju jedan bod, ali ne staju sa pojačanjima i naciljali su srpskog golmana Petrovića za kog su spremni da izdvoje ukupno do 20 miliona dolara.

Foto: Starsport/Srđan Stevanović

Kako pišu dobro upućeni novinari specijalizovani za transfere, klub iz Londona izdvaja 17,5 miliona dolara, plus 2,2 miliona bonusa.

Od te sume će nešto više od tri miliona dolara otići u kasu Čukaričkog, gde se Petrović nekoliko godina kalio.

Ovaj transfer završen u sredu će Đorđa učiniti najskuplje plaćenim golmanom u MLS ligi, ali i najskupljim golmanom u istoriji srpskog fudbala.

U najvažnijoj sporednoj stvari na svetu su momci koji igraju napred uvek više bili na ceni, pa je tako lani Juventus za rekordera Dušana Vlahovića izdvojio 81,6 miliona evra, dok je najskuplji golman u istoriji fudbala takođe bio kupovina Čelsija i plaćen je 80 miliona evropskih novčanica.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Upravo zbog toga je zanimljivo i da se vidi kako se ostali srpski golmani mere prema 23-godišnjaku rođenom oktobra 1999. koji je počeo da igra u školi fudbala „Presing“ u Požarevcu.

Kasnije je preko Čukaričkog i IMT-a stigao do Nju Ingland Revolušna i u jednom atipičnom fudbalskom putu sebi najveći transfer do sada obezbedio na povratku u Evropu.

Dobija ugovor na sedam godina, boriće se za mesto sa Robertom Sančezom, dok je Kepa Arizabalaga otišao na pozajmicu u Real Madrid.

Možda je baš Čukarički za njega bio prekretnica jer je tu radio sa Oliverom Kovačevićem koji odlično zna šta znači biti golman i zbog kog će delom postati tek sedmi srpski čuvar mreže u „ligama petice“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

A koliko će nadmašiti ostale u pogledu visine transfera pokazuje činjenica da je Rajković za sve transfere do zada plaćen 10,14 miliona evra.

Rajkovića je Zvezda kupila od Jagodine za 140 hiljada evra, odakle su stvari išle uzlaznom putanjom sve do odlaska u Majorku.

Makabi je Zvezdi „istresao“ tri miliona, Rems je dao pet, a Majorka dva miliona evra. Štaviše, dva najskuplja transfera srpskih golmana do sada je držao upravo Predrag. I on i svi ostali će sada biti daleko iza Petrovića.

Stojković je promenio mnogo klubova u karijeri, igrao je i za Partizan i za Zvezdu, a najskuplji mu je bio odlazak iz Nanta u Sporting, plaćen dva miliona evra.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Vanja Milinković-Savić je plaćen 2,6 miliona kad je otišao u Torino, dok je Svilara Benfika platila dva i po miliona.

Damira Kahrimana je Konjaspor platio dva miliona evra, dok kad se u dolarima preračuna pet najskupljih srpskih transfera golmana, izađe oko 16,5 miliona što je manje nego što Čelsi plaća za 23-godišnjeg Požarevljanina.

Možda mu baš to bude preporuka i za veću ulogu u nacionalnom timu, u kom je, 194 centimetara visoki čuvar mreže, do sada upisao dve epizodne uloge na mečevima sa Dominikanom i Sjedinjenim Državama, početkom 2021. i početkom ove godine.

Najskuplji transferi srpskih golmana:

1. Đorđe Petrović (Nju Ingland Revolušn) – Čelsi) 16.121.000 evra

2. Predrag Rajković (Makabi Tel Aviv – Rems) 5.000.000

3. Predrag Rajković (Crvena zvezda – Makabi Tel Aviv) 3.000.000

4. Vanja Milinković-Savić (Lehija Gdanjsk – Torino) 2.600.000

5. Mile Svilar (Anderleht – Roma) 2.500.000

6. Damir Kahriman (Vojvodina – Konjaspor) 2.000.000

7. Vladimir Stojković (Nant – Sporting Lisabon) 2.000.000

8. Predrag Rajković (Rems – Majorka) 2.000.000

BONUS VIDEO Nova zvezda Reala uzela Zidanov broj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar