Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Nakon žreba u Nionu odlučeno je da pobednik duela Crvena zvezda - Šerif u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona ide na pobednika meča Dinamo Zagreb - Legija.

Crvena zvezda i Šerif svoj prvi duel igraju u utorak od 21 sat, dok će Dinamo i Legija snage odmeriti u dan kasnije od 20.00.

Zvezda i Dinamo bi potencijalno mogli da odigraju prvu međusobnu utakmicu nakon 30 godina. To bi svakako bio duel koji verovatno trenutno priželjkuju i jedni i drugi (sudeći prema pisanju hrvatskih i srpskih medija možda Srbi malo više). Ukoliko do tog okršaja dođe, prisustvo gostujuće publike verovatno neće biti moguće, ali nesumnjivo je da će podrška i za jedne i za druge biti ogromna. Crvena zvezda ako prođe imaće prednost domaćeg terena u prvom duelu.

U poslednjih pet godina, Dinamo je čak četiri puta igrao u evropskim takmičenjima. Dva puta su takmičenje okončali u grupnoj fazi Lige šampiona, a veće uspehe su imali u Ligi Evrope, gde su jednom stigli do osmine finala, a prošle sezone čak i do četvrtfinala.

PROČITAJTE JOŠ

Vrednost ekipe prema „Transfermarktu“ procenjuje se na 133,3 miliona evra, i pored golmana Dominika Livakovića (15 miliona evra) sigurno da je glavna uzdanica Zagrepčana njegov reprezentativni kolega Mislav Oršić (12 miliona). Poređenja radi vrednost Zvezdinog tima je dvostruko manja – 64,15 miliona evra, dok se kao najskuplji igrač procenjuje Mirko Ivanić na 6,5 miliona evra.

Dinamo je imao prilično uspeha poslednjih godina u Evropi, osim u sezoni 2016/17. kada je bio poslednji u grupi u najelitnijem evropskom takmičenju, iza Juventusa, Sevilje i Liona. Te godine Dinamo nije uspeo da postigne čak ni gol, a primio ih je 15. Poređenja radi, Legija je te sezone bila uspešnija u Ligi šampiona, gde je u teškoj grupi sa Borusijom Dortmund, Realom i Sportingom, uspela da izbori treće mesto i plasman u Ligu Evrope, ali je tamo brzo završila učešće, pošto je Ajaks bio bolji u dvomeču ukupnim rezultatom 1:0.

Naredne sezone ni Legija ni Dinamo nisu mogli da se domognu Evrope. Crvena zvezda je te godine odigrala veoma uspešno u Evropi, kada je uspela da sa drugog mesta u grupi obezbedi nokaut fazu Lige Evrope, gde je CSKA iz Moskve bio bolji u veoma neizvesnom dvomeču, a Zvezda nije ni imala sreće.

Sezona 2018/19. bila je uspešna za Dinamo iz Zagreba, koji je sa prvog mesta u grupi obezbedio dvomeč sa Plzenom u šesnaestini finala Lige Evrope. Nakon prolaska u tom dvomeču, sačekala ih je Benfika, za koju Hrvati nisu imali rešenje.

Dinamo je u sezoni 2019/20. obezbedio igranje u Ligi šampiona, gde je uspeo da skine skalp Atalanti, ali su ga remiji sa Šahtjorom koštali trećeg mesta u grupi. Prošle sezone Dinamo je ipak napravio korak više u odnosu na sve prethodne sezone, otišavši u četvrfinale Lige Evrope.

Nakon uspešne grupne faze i osiguranog prvog mesta sa četiri pobede i dva remija, Dinamo je u dvomeču bio bolji od ruskog Krasnodara ukupnim rezultatom 4:2, a junaci te pobede bii su Bruno Petković sa dva pogotka i Mislav Oršić sa golom i dve asistencije.

U osmini finala pobeđen je Totenhem nakon velikog preokreta i to je sigurno jedna od najvećih pobeda za Dinamo u ovom veku. Nakon poraza 2:0 u Londonu, bilo je izvesno da će Totenhem posao glat odraditi i u Zagrebu, ali Mislav Oršić se nije slagao sa tim. Izašli su igrači Dinama da se nadigravaju sa Totenhemom tada, a Oršić je sa dva gola osigurao produžetak za svoj tim, koji je bio posebno nadahnut toga dana. U produžecima nisu posustali, Oršić je gol pogodio i u 106. minutu za ispostaviće se konačan rezultat.

Filip Mladenović, FK Legija
Foto: EPA-EFE/PIOTR NOWAK

Usledilo je veliko i može se reći neočekivano slavlje, a Dinamo je za rivala u četvrtfinalu dobio Viljareal. To je za njih bila nepremostiva prepreka, pogotovo nakon izgubljene utakmice na svom stadionu (0:1). Tu je prošlogodišnji evropski put Dinama stao, ali znajući da je Viljareal kasnije postao osvajač Lige Evrope, ovaj rezultat biva još veći.

Legija se već četiri godine nije domogla Evrope, pa su ove sezone posebno motivisani. Za Legiju nastupa i srpski reprezentativac, levi bek Filip Mladenović, ali i Hrvat Josip Juranović, koji je ranije tokom karijere nastupao za Hajduk iz Splita. Obojica su standardni prvotimci i starteri.

Ekipa Legije je u prelaznom roku dovela Mahira Emrelija iz redova azerbejdžanskog Karabaga, koji je prošle sezone na 22 nastupa postigao čak 18 golova. Za Legiju je odigrao samo jednu utakmicu za sad, ali se od njega u narednom periodu očekuju golovi.
Hendikep za Poljake može predstavljati eventualni izostanak Bartoša Kapucke, standardnog veznog igrača, koji je zbog povrede propustio poslednja tri meča. Legija se trenutno nalazi na 9. mestu poljskog šampionata, nakon što su u uvodna dva kola zabeležili pobedu i poraz iz kog i idu na noge hrvatskom šampionu.

Dinamo je takođe relativno loše otvorio novu sezonu. U hrvatskom prvenstvu ima po pobedu, poraz i remi i trenutno se nalaze na 5. mestu u ligi, bez prave forme. U kvalifikacijama za Ligu šampiona savladana je Omonija, ali ne uz tako ubedljivu igru.

Dominik Livaković; Foto: EPA-EFE/Neil Hall

Kada je reč o sastavu Dinama, na golu im se nalazi Dominik Livaković, a o njemu je sasvim dovoljno reći da je prvi golman hrvatske reprezentacije, koji je svoj kvalitet pokazao na nedavno odigranom Evropskom prvenstvu. Fudbalska škola Dinama je može se slobodno reći jedna od boljih u Evropi, a skoro svake godine se pojavi neki novi mladi igrač. To se može videti i po uspesima reprezetancije na velikoj sceni, ali i redovnom učešću hrvatskih klubova u evropskim takmičenjima. Jedan od produkata te škole je i Joško Gvardiol, koji ima zagarantovanu poziciju levog beka, kako u klubu, tako i u reprezentaciji.

Ipak ono na šta se Dinamo najviše oslanja je napadački potencijal. Mislav Oršić je svakako prva zvezda ekipe, a pravo je bogatstvo što je Dinamo uspeo da ga zadži. Poslednja ponuda za njega stigla je iz Berlina, tačnije od Herte, ali ona je bez razmišljanja odbijena. Prošle sezone praktično sam je izbacio Totenhem, ukupno je postigao 16 golova na 32 utakmice za svoj tim. Dobru uvertiru za utakmicu protiv Legije napravio je protiv Rijeke u ligaškoj utakmici, kada je bio strelac.

Najveća podrška u napadu su mu Bruno Petković i Lovro Majer, koji zajedno sa Oršićem čine trojac koji se veoma dobro razume na terenu. Kada na to dodate Luku Ivanušeca, kome je ovo treća sezona u klubu, shvatićete da Dinamo ne voli mnogo da menja sastav i da je timska hemija nešto što ih krasi. O tome govori podatak da Dinamo nije doveo nijedno zvučno pojačanje u prethodnom prelaznom roku. Nešto što može da predstavljati problem za trenera Damira Krznara je povreda veznjaka Arijana Ademija, koji se nalazi van terena zbog povrede.

Mario Gavranović; Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Neko ko može dosta pomoći zagrebačkoj ekipi i potencijalno biti „x-faktor“ u narednim utakmicama je Mario Gavranović, nadahnut dobrim partijama za Švajcarsku na Evropskom prvenstvu.

Koliko god Balkanci priželjkivali ovaj duel, fokus se mora usmeriti na utakmice protiv Šerifa, odnosno Legije. Nakon tih dvomeča znaće se da li će se nakon toliko godina susresti giganti sa ovih prostora i kakav je odnos snaga aktuelnih prvaka Srbije i Hrvatske. Možda ih za predstojeće utakmice dodatno motiviše i njihov potencijalan duel u direktnoj borbi za grupnu fazu Lige šampiona i ogromne novčane iznose koji bi stigli na račun kluba koji se tamo i plasira. Mada, pitanje je koliko je ovde novac igra bitnu ulgou, pošto je svakako bitniji sam prestiž i duga tradicija nadmetanja ova dva tima. U 90 duela koliko su ukupno odigrali, crveno-beli imaju 32 pobede, a „modri“ 30, dok je zabeleženo i 28 remija.

Ukoliko dođe do ovog duela, malo je reći da će biti pravi spektakl, što zbog trenutnog kvaliteta, što zbog velikog rivalstva, jednog od najvećih sa ovih prostora.

(O. Mijušković)

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare