devic
Dević i Ešli Kol u duelu; Foto: EPA/Lindsey Parnaby

Srpski fudbaler koji je branio boje reprezentacije Ukrajine, napadač Marko Dević, odlučio je da završi karijeru u 36. godini.

Poslednji klub rođenog Beograđanina bio je Sabah iz Azerbejdžana, za koji je potpisao 16. januara ove godine, a prethodno je igrao za Voždovac.

Dević je karijeru, koja je trajala 19 godina, započeo u Zvezdari, da bi u Srbiji igrao još za Železnik, beogradski Radnički, Voždovac (prvi put).

PROČITAJTE JOŠ

Inostrani put gradio je najviše u Ukrajini (Volin, Metalist iz Harkova, Šahtjor) i Rusiji (Rubin i Rostov), a nosio je i dres Vaduza i Al Rajana.

„Završio sam sa fudbalom jer mi je istekao ugovor sa Sabahom. Više se ne vidim među profesionalnim igračima. Što se tiče oproštajne utakmice, voleo bih da je odigram u Harkovu, ali verovatno se to neće dogoditi. Možda postanem trener, a možda i fudbalski menadžer. Te dve stvari su mi u mislima“, rekao je Dević.

Upravo je u pomenutom Harkovu ostavio najdublji trag, jer je za Metalist postigao 98 golova na 223 utakmice.

Dević je 2008. dobio ukrajinski pasoš i za reprezentaciju te zemlje upisao je 35 mečeva uz po sedam golova i asistencija. Sa Ukrajinom je igrao na Evropskom prvenstvu 2012. godine i sa tog šampionata pamti se gol koji mu je poništen protiv Engleske kada je Džon Teri izbacio loptu iako je prešla gol-liniju.

U reprezentaciji je igrao i sa legendarnim Andrejem Ševčenkom.

„Lepo je sećanje na te moje zlatne fudbalske dane, drugovi su mi govorili, Ševa i Deva u špicu Ukrajine, lepo zvuči. Čast mi je i zadovoljstvo što sam igrao u napadu sa legendarnim Ševčenkom. O njemu ceo svet bukvalno sve zna, predvodio je jedan od najboljih timova Milana i Čelsija… Ima ogroman potencijal i kao trener“, pričao je svojevremeno Dević za „Sportski žurnal“.

Trenutak kad Ševčenko menja Devića na EP 2012; Foto: EPA/LINDSEY PARNABY

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar