Foto: EPA/EFE, Profimedia

Srećan nam fudbalski praznik. Kako bolje opisati dan u kome se igraju najveći derbiju u četiri od pet najboljih evropskih liga. Dan u kojem igraju klubovi koji su osvojili čak 33 titule Kupa/Lige šampiona je verovatno dovoljan povod da popodne i veče provede uz TV ekran.

PROČITAJTE JOŠ

Sa najvećim nestrpljenjem se čeka okršaj Mančester junajteda i Liverpula (17.30) koji bi trebalo da da odgovor na nekoliko pitanja. Najvažnije je svakako da li neki od ova dva tima može da ugrozi Mančester siti u borbi za titulu Premijer lige.

U poslednjih 10 susreta u engleskom prvenstvu Junajted nije pobedio „crvene“, iako je čak šest puta meč završen nerešeno. Očekuje nas dosta golova s obzirom na činjenicu da su „crveni đavoli“ primili barem gol na poslednjih 12 mečeva na „Old Trafordu“.

Upitno je da li će na teren Markus Rašford, Bruno Fernandeš i Fred, pa bi Kristijano Ronaldo mogao da ima znatno teži zadatak da probije odbranu Liverpula. Odsustvo Fernandeša je svakako najveći udarac jer on čini 41 odsto pokušaja Junajteda da postignu gol, stvorio je 31 šansu i uputio 26 šuteva, po čemu je ubedljivo prvi u ligi.

Foto: EPA-EFE/Dave Thompson / POOL EDITORIAL USE ONLY.

Da bi mogli da vidimo vatromet golova svedoči i što je Liverpul postigao tri i više gola na osam poslednjih gostovanja (ukupno 28), a „crveni“ su i dalje neporaženi ove sezone (ukupno 18 mečeva u Premijer ligi).

Sve ovo garantuje spektakl, a sve oči će biti uprte u Mohameda Salaha koji je postigao tri gola protiv Junajteda na dva susreta prošle sezone. Bio je i strelac na poslednjih šest premijerligaških mečeva.

Gledajte Premijer ligu uz EON

Utakmice Premijer lige ekskluzivno su dostupne za sve SBB korisnike, na EON, Total TV i D3 platformama, a možete ih pratiti i ukoliko niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. (Promo)

Duel Barselone i Reala igra se u neobičnom terminu od 16.15 zbog TV prava kako bi veći deo planete mogao da gleda ovaj susret. Nakon odlaska Lionela Mesija, Serhija Ramosa (sada su saigrači u PSŽ) i ranije Kristijana Ronalda Primera je ostala bez najvećih svetskih zvezda. Od tada je Karim Benzema preuzeo zvanje prve zvezde prvenstva, ali je i dalje upitno da li će obući dres „kraljevića“ ove nedelje (postigao 10 golova na „El klasiku“).

Naime, u petak nije odradio trening zbog bola u nozi nakon udarca protiv Šahtjora. Probleme ima i Barselona za koju verovatno neće igrati Đordi Alba. Prošle sezone je Real slavio na domaćem terenu sa 3:1, a taj susret je obeležio sjajan udarac Luke Modrića.

Najviše pobeda u „El klasiku“ od igrača koji konkurišu za mesto u sastavu za nedelju ima Serhio Buskets (19). Nakon 15 godina Ramos i Mesi neće igrati u derbiju, a dugo Barselona i Real nisu imali mlađe sastave. Barselona je prosečne starosti od 26 godina i 174 dana, dok je Real nešto stariji (28 godina i 20 dana).

Karim Benzema
Karim Benzema; Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Spektakl nas očekuje i u derbiju Italije gde će Inter pokušati da opravda status aktuelnog šampiona Italije protiv Juventusa, čiju su dominaciju upravo i prekinuli nakon devet uzastopnih trofeja.

Edin Džeko je nedavno objasnio da je bio blizu prilaska u Juventus, pa će sada imati dodatni motiv protiv „stare dame“.

„Sve je bilo završeno. Nisam bio upućen u pregovore, nisam ništa znao o tome i tek sam kasnije saznao. Međutim, transfer je propao jer Roma nije uspela da pronađe novog napadača“, rekao je Džeko koji je nakon toga odradio sezonu u Romi i u prošlom prelaznom roku otišao u Inter.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Ipak, i oni koji su „pobegli“ od „El klasika“ će ove nedelje imati pune ruke posla. Iako je Ramos i dalje daleko od debija, Mesi će biti udarna igla PSŽ protiv Marseja (20.45).

Mesi do sada nije previše igrao u francuskom prvenstvu (270 minuta u Ligi šampiona i samo 190 u domaćoj ligi).

Koliki je favorit PSŽ dovoljno govori što je u poslednjih 23 susreta Marsej slavio samo jednom.

Zavalite se i uživajte, biće ovo luda fudbalska nedelja. Baš ona koju smo čekali čitave godine.

Satnica derbija ove nedelje

16.15 Barselona – Real Madrid

17.30 Mančester junajted – Liverpul

20.45 Inter – Juventus

20.45 Marsej – Pari Sen Žermen

BONUS VIDEO Golovi sa utakmice Lester – Mančester junajted

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar