Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Dejan Savićević ne tako davno bio je u ozbiljnom sukobu sa Zvezdanom Terzićem, ali je Branko Brnović još jedna osoba koju je "precrtao".

PROČITAJTE JOŠ

Legendarni fudbaler Jugoslavije, Crvene zvezde i Milana već dugo je predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore, a ovog leta se održavaju izbori na kojima ima konkurenciju.

Izborna skupština zakazana je za 30. jun, Savićević bi mogao da ostane bez funkcije posle 20 godina predsednikovanja. Još 2001. godine je preuzeo Savez, a u Crnoj Gori prostrujala je informacija da je Branko Brnović podržao Savićevićevu opoziciju.

To je izazvalo revolt prvog čoveka Saveza, koji se nije na lep način ni rastao od Brnovića, koji je dugo bio asistent, pa selektor Crne Gore.

Još u martu 2007. je Brnović bio pomoćni trener, radio je pod dirigentskom palicom Zorana Filipovića i Zlatka Kranjčara, da bi mu na kraju Savićević ukazao poverenje i kao šefu stručnog štaba.

Vodio je Crnu Goru od 2011. do 2015. godine, ima iza sebe puna dva ciklusa, kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2014. u Brazilu i Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj. U prvom je Crna Gora završila kao treća na tabeli, iza Engleske i Ukrajine i do pretposlednjeg kola se borila za baraž. U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016, Crna Gora je od početka bila daleko od visokog plasmana, da bi ciklus završila kao 4. u grupi, ubedljivo iza Austrije, Rusije i Švedske.

Sa mesta selektora otišao je 17. decembra 2015. godine, posle odluke da mu se ne produžava ugovor.

Na klupi reprezentacije kao selektor ukupno je sedeo 34 puta, računajući kvalifikacione i prijateljske utakmice. Bilans je 11 pobeda, devet remija i 13 poraza, ne računajući službenih 0:3 od Rusije marta 2015. godine. Samo u kvalifikacijama, Brnovićev bilans je sedam pobeda, šest remija i 11 poraza, a posebno je bolan bio poraz od Makedonije u Skoplju sa 4:1, posle kog je i pala odluka.

Savićević se tako uz loš naboj rastao od nekadašnjeg prijatelja i saigrača, a da je do ozbiljne netrpeljivosti došlo, svedoči potez predsednika FSCG u intervjuu za Telegraf.

On je pocepao fotografiju na kojoj je bio u duelu sa Brankom Brnovićem, kada su nosili dres Crvene zvezde i Partizana.

„Ovoga nećemo pokazivati“, rekao je Savićević, a to je izazvalo i ogorčenje u Crnoj Gori.

„Ovo je šteta jer je izgleda pukla ljubav koja nas je koštala plasmana na neko veliko takmičenje jer smo imali selektora koji, poput aktuelnog kolege iz KSCG, vežba na nacionalnom timu. Tako sjajna generacija sa Vučinićem, Bašom, Jovetićem i Savićem, uz Drinčića i ostale, nikad nije videla nešto što je publika sanjala“, piše CGSport.me.

I zaista, Crna Gora još nije otišla na veliko takmičenje, a Brnović kao trener nije imao epohalan nastavak karijere. Vodio je samo Budućnost i uzeo je Kup, u periodu od oktobra 2018. do oktobra 2019. godine, kada je smenjen.

Ipak, mnogima gorak ukus ostavlja ovakav čin i činjenica da je do njega došlo, što potvrđuje i koliko će biti napeta trka za predsednika FSCG.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Ove nedelje, najavljeno je da će ući u trku još jedan neimenovani kandidat, što je saopštilo udruženje Fudbalska Crna Gora.

U ime udruženja na konferenciji za medije govorili su Dragan Vujović, Brajan Nenezić, Zoran Batrović i Zoran Mijović, kao i novi predsednik Udruženja klubova FSCG – Jug, Nenad Maslovar, te Vjekoslav Dukić, koji je bio kandidat na izborima za predsednika Udruženja klubova FSCG – Centar.

„Mi ćemo verovatno imati kandidata na izborima za predsednika Saveza. Imamo nekoliko dana da predložimo ime. Kandidat mora da ima podršku fudbalske Crne Gore“, kazao je na konferenciji Vujović.

Izbori za prvog čoveka FSCG su 30. juna, rok za dostavljanje kandidature je 7. jun.

Kandidature su najavili, ali ne i potvrdili, dugogodišnji sudija Jovan Kaluđerović, te menadžer za međunarodni razvoj Crvene zvezde i menadžer za razvoj u Dečiću, Vladan Rakočević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare