Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Dejan Lovren, fudbaler Zenita iz Sankt Peterburga čestitao je Dan pobede i podsetio na sve ljudske ljudske žrtve potrebne da se slomi nacistički režim Nemačke u Drugom svetskom ratu.

PROČITAJTE JOŠ:

Devetog maja je završen rat na evropskom kontinentu, kapitulacijom nacista, dok se u drugim delovima sveta nastavio do početka septembra kada je i Japan potpisao kapitulaciju.

Najveće žrtve je podnela zemlja odakle je Lovrenov Zenit – Sovjetski Savez, sa više od deset i po miliona mrtvih.

„Svaki borac koji je žrtvovao svoje živote za slobodu zemlje će zauvek ostati u srcima naroda. Srećan Dan pobede“, napisao je Lovren na društvenim mrežama.

Podsećamo, Hrvatska je tokom Drugog svetskog rata počinila masovne zločine nad srpskim, jevrejskim i romskim stanovništvom u sistemu koncentracionih logora Jasenovac i bila je deo Sila Osovine, a ne Saveznika.

I dalje se spekuliše o brojkama žrtava Jasenovca, od više desetina, pa do više stotina hiljada ubijenih. Hrvatska je na kraju Drugog svetskog rata promenila stranu.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Ustaški režim u NDH je ostao upamćen po uzviku „Za dom, spremni“, što je kao motiv ostalo u nekim stihovima Marka Perkovića Tompsona.

On je imao pesmu „Jasenovac i Gradiška Stara“, koja direktno veliča zličine NDH, a Lovren i saigrači su u svlačionici pevali „Bojna Čavoglave“.

To se desilo kada je Hrvatska pobedila Argentinu na Svetskom prvenstvu u Rusiji pre tri godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare