Foto: EPA/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

"Neko ostari kao zlato i mermer a neko kao cipele", rekao je svojevremeno velikan srpske književnosti Jovan Dučić. Iako je starost jedan od najvećih neprijatelja profesionalnih sportista koja u njihovom slučaju dolazi ranije nego kod "običnih" ljudi, postoje i oni, posebni, drugačiji, koji odbijaju da stare poput cipela, već prkosno pariraju godinama odbijajući da dozvole da im se zlatni sjaj ugasi.

Nekadašnja vedeta srpskog fudbala Dark Spalević, odlučio je da se reaktivira iz penzije i zaigra za nižerazredni kragujevački klub, dokazujući da isitinskim sportistima godine ne mogu da budu prepreka za bavljenje sportom.

Ali, njegov primer nije usamljen, niti je je jedini igrač sa ovih prostora koji je aktivno igrao fudbal u poznim godinama. Među najstarijim igračima u istoriji, našla su se i imena nekih legendi svetskog fudbala.

No krenimo redom.

Najstariji igrač koji je ikada kročio nogom na fudbalske terene i odigrao zavničnu utakmicu, postao je krajem prošle godine Egipćanin Ezeldin Bahader koji je nekoliko dana pred 75 rođendan postao Ginisov rekorder. Bahader je krajem oktobar odigrao svoj drugi profesionalan meč nakon što je 6 meseci ranije debitovao i postigao gol sa bele tačke. Da bi ušao u Ginisovu knjigu rekorda, bila mu je potreban još jedna utakmica nakon toga, čime se Bahader upisao u istoriju. I na drugoj utakmici je imao priliku da sa penala uveća svoj golgeterski saldo, ali je tada bio neprecizan.

„Sanjam da uskoro dobijem priliku da popravim sopstveni rekord i da otežam posao konkurentima da ga obore“ rekao je Egipćanin nakon što je podigao lestvicu rekorda stepenik više.

Bahader je sa trona najstarijih fudbalera u istoriji skinuo izraelca Isaka Hajika koji je 2019. godine postao rekorder kada je nekoliko dana pre svoj 74 rođendan zaigrao kao golman za izraelski tim Ironi Or Jehuda. Uprkos čak 5 golova koje je primio, Isak je pobrao brojne simpatije svojim bravurama na golu i sa nekoliko odličnih intervencija pečatirao svoje mesto u istoriji.

I dok su Bahader i Hajik svoju slavu u fudbalu stekli isključivo zahvaljujući godinama, sledeće ime na listi je potpuno druga priča.

Legenda japanskog fudbala, Kazujoši Mijura još uvek je aktivan fudbaler. Neverovatni „Kralj Kazu“ kako glasi njegov nadimak još uvek igra fudbal najvišeg ranga, s obzirom da je njegov tim Jokohama član prve lige u Japanu. Svako ko sebe naziva fudbalskim zaljubljenikom, zna ime japanaske fudbalske zvezde koji je slavu stekao igrajući  na početku karijere u velikanima Brazilskog fudbala poput Palmeirasa i Santosa odakle je sa statusom mega zvezde stigao u japanski Kavasaki Verde. Kao član Kavasakija Mijura je postao i nosilac reprezentacije.

Pamtiće se njegove igre u kvalifikacijama za svetsko prvenstvo 1998 kada je sa 14 golova odveo Japance prvi put na najveću svetsku smotru fudbala. Kao nagradu, dobio je konrtoverzno izostavljanje sa spiska reprezentacije, i propsutio priliku da zaigra na najvećoj pozornici. Tokom boravka u Kavasakiju, proveo je polusezonu na pozajmici u Đenoi za koju je postigao jedan gol, a drugi i poslednji put zaigrao je u Evropi u dresu hrvatskog Dinama za koji je odigrao 12 utakmica. Put ga je kasnije odveo i u Australiju.

Ako Mijura nije dobio priliku da zaigra na Svetskom prvenstvu, legenda engleskog fudbala Stenli Metjuz svoju slavu stekao je baš na na najvećem fudbalskom takmičenju. Metjus je više od pola veka, sve do Mijure i 2017. godine bio najstariji fudbaler koji je odigrao profesionalnu utakmicu. Metjuz je 1965 godine kao fudbaler Stouka imao tačno 50 godina kada je odigrao svoj poslednji meč. Metjuz je u mnogim izborima smatran za jednog od najboljih fudbalera 20. veka a Svetski zavod za fudbalsku statistiku i istoriju ga je stavio na 11. mesto najboljih u prošlom veku. Britanska Kraljica Elizabeta ga je proglasila za viteza.

Peti najstariji igrač svih vremena na listi je još jedan Egipčanin Esam El-Hadari. Za razliku od njegovog zemljaka rekordera, El-Hadari je igrao i na najvećim takmičenjima i još uvek je vlasnik rekorda za najstarijeg igrača koji je zaigrao na svetskom prvenstvu kada je u Rusiji sa 45 godina stao na gol reprezentacije. El Hadari se povukao 18. novembra 2020. godine u svojoj 47 godini života i postao trener golmana. Izuzev jedne sezone u Sionu, ostatak svoje karijere koja je trajala 27 godina proveo je u Egiptu.

PROČITAJTE JOŠ

Pored dva Egipćana na listi je još jedan Englez. Džon Buridž je jedan od najstarijih fudbalera u Engleskoj ikada i imao je karijeru koja je trajala skoro 30 godina. Tokom svoje duge karijere, Buridž je igrao u 771 prvenstvenoj utakmici u engleskoj i škotskoj ligi. Od 1993 – 1997, nastavio je da igra kao golman bilo kojeg tima koji je zatražio njegove usluge, uprkos tome što je bio u 40-ima. U to vreme je obično igrao samo jednu ili dve utakmice sa ovim fudbalskim klubovima kao „golman za hitne slučajeve“ kada bi zbog povrede ili nekog drugog razloga nekom klubu trebao neko na kratkoročnom ugovoru. Svoju poslednju utakmicu odigrao je 1997. u 46. godina života.

Andrea Pierobon drži rekord najstarijeg italijanskog fudbalera ikada. Pierobon je imao golmansku karijeru u trajanju od skoro 30 godina. Poslednji tim za koji je Pierobon igrao bio je Citadela, koji je ujedno bio i prvi tim koji ga je potpisao kada je započeo profesionalnu karijeru. Poput Buridža igrao je do svoje 46. godine.

Dok je igrao za Citadelu pre nego što se penzionisao 2015. godine, Pierobonov saigrač mu je dao nadimak „Nonno“, italijanski izraz za dedu. U jednom od svojih poslednjih intervjua kao aktivni igrač, Pierobon je rekao da je planirao da svoje dugogodišnje iskustvo iskoristi za mentorstvo omladinskim igračima i da postane trener.

Na „listi staraca“ naša se i jedan igrač rođen u Bosni.

Aleksandar Đurić, rođeni Doboja, je bivši profesionalni igrač najpoznatiji po tome što je bio odličan napadač i igrao je za razne fudbalske klubove u Singapuru. Takođe je jedan od najstarijih fudbalera ikada pošto se povukao sa 44 godine. Đurić se takmičio na Letnjim olimpijskim igrama 1992. u disciplini kanuing C-1 500 m, a nakon Igara nastavio je svoju fudbalsku karijeru koja je započeta početkom te godine.

Đurić je prvi put potpisao ugovor sa S.League-om (Singapur) 1999. godina bi na kraju postao najbolji strelac lige. Igrao je za različite timove u S. ligi do kraja karijere kao igrač 2014. godine.

Đurić je tada rekao da i dalje ostaje u vezi sa singapurskim fudbalom kao trener.

Darko Spalević bi sa 44 godine mogao da se probije na 9 mesto ako uskoro zaigra za svoj klub u povratku profesionalnom fudbalu, a trenutno je na toj poziciji italijanski golman Marko Balota, koji je kao golman Lacija postao i najstariji igrač koji je ikada zaigrao u Seriji A i Ligi šampiona. On je 2007. godine u Ligi šampiona oborio rekord svog zemljaka Alesandra Kostakurte, a igrao je još godinu dana nakon čega mu je istekao ugovor sa Laciom. Poseban kuriozitet predstavljala je činjenica da je nakon postao napadač u amaterskom rangu italijanskog fudbala.

Foto: EPA/Mauricio Dueñas Castañeda

Iza Balote se našao još jedan golman, legendarni Kolumbijac Farid Mondragon, koji je poput Balote igrao sa 43 godine profesionalni fudbal. Na svetskom prvenstvu 2014. godine Mondragon je postao rekorder svetskih prvenstva kao najstariji igrač koji je ikada zaigrao na najvećoj smotri fudbala, ali mu je taj rekord oborio pomenuti El-Hadari 4 godina kasnije.

Pored desetorice neprikosnovenih treba pomenuti i dve velike zvezde svetskog fudbala koje su igrale i u poznim godina, i do pre godinu dana bili na listi od 10 najstarijih fudbalera ikada.

U pitanju su legendarni Rivaldo koji je igrao do svoje 43 godine i koji je u karijeri osvojio brojne trofeje između ostalog i titulu svetskog prvaka sa Brazilom kada je sa Ronaldom bio najbolji igrač reprezentacije i celog prvenstva odigranog u japanu i Južnoj Koreji 2002. godine.

Profesionalnim fudbalom se do 42. godine bavio i Tedi Šeringem, koji je planetarnu slavu stekao u dresu Mančester junajteda, naročito kada je dao gol u čuvenom preokretu 1999. godine u finalu Lige šampiona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram