Foto: youtube screenshot krkipfc 4.53K su

Na današnji dan, 3. septembra 1985. godine u saobraćajnoj nesreći život je izgubio sin Ferdinanda i Dušanke, Goranov brat i ljubimac navijača Partizana, 22-godišnji Zemunac - Dragan Mance.

PROČITAJTE JOŠ

U crno-belom dresu je proveo pet godina, odigrao je 117 utakmica, postigao 42 gola i najavljivao blistavu karijeru.

Pamti se kako je proslavio svaki od tih golova. Klizao je na kolenima sa visoko podignutim rukama.

Poginuo je Mance dok je žurio na trening tog 3. septembra, a danas je istinska legenda. Po njemu danas nosi ime jedna ulica u Beogradu, a ukoliko prošetate Novim grobljem u istom gradu, pa naiđete na parcelu 108, na grobnom mestu 398a sačekaće vas spomenik večnom mladiću. Cveće je uvek tu, a skulptura je u prirodnoj veličini.

Mance je prikazan onako kako ga svi pamte, na kolenima sa visoko podignutim pesnicama.

Foto: Wikimedia Commons/Pinki

Njegov veliki prijatelj Milko Đurovski i večiti rival u trenutku smrti prisetio se tih teških momenata za Nova.rs.

„Prošlo je mnogo vremena… Družili smo se, izlazili, meni je bila želja da zaigramo zajedno. Ja sam njega poznavao iz mlađih dana, kad se igralo za pionire, mlađe selekcije… Bio je fenomenalan dečko“, ispričao je Đurovski za Nova.rs.

Znao je i Milko o kakvom se igraču radi. I želeo je da igra sa njim.

„Pričali smo o tome da zaigramo zajedno. Znam i da mu je moj brat Boško dao kopačke, mi u Zvezdi smo tada imali „puma“ kopačke, a Partizan „sport“. Ostale su na njegovom stolu još dugo vremena… Fenomenalan dečko, mnogo dobar dečko… I on pogine… Izgubio je jugoslovenski fudbal, izgubio je Partizan, nekoga veoma važnog…“

Milko i Mance

Posted by Istorija ex yu fudbala on Monday, December 16, 2019

Iako je prošlo 35 godina od tragične Manceove smrti, Milko ne zaboravlja…

„Sećam se kao da je danas… Završili smo trening, ušli u svlačionicu, imali smo kao neki mali bazen. Ništa u tom trenutku nismo znali. Došao je neko i rekao da je Mance poginuo. Popadali smo… Mi, igrači Zvezde u tom trenutku. Kako poginuo, kad poginuo? Sigurno smo desetak minuta tako sedeli, razmišljali… Bili smo deca… Nismo mogli da verujemo da nešto tako može da se desi“.

Kako se priča odvija, tako i sećanja naviru…

„Fenomenalan igrač, sećam se utakmice kada nam je dao gol glavom. Ima snimaka toga, sećam se, centaršut Klinčarskog, a Mance glavom u padu sa desne strane šalje loptu u levo… Pričali smo o tome da zaigramo u Partizanu kao tandem. On je totalno drugačiji tip igrača bio od mene, ja sam možda više išao ulevo, on je bio klasičan centarfor. Bili bismo fenomenalan tandem. Nažalost, možda u nekom drugom životu…“, zaključio je Đurovski svoje sećanje na Mancea za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare