Novak Đoković
Foto: Screenshot Twitter AshleyWeinholdATA

Novak Đoković je u samo tri minuta uspeo da objasni planeti kako se postaje veliki šampion. Iako to zvuči tako jednostavno kada prepričavaju oni koji su uspeli, taj put je sve, samo ne lak.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je nakon trijumfa nad Talonom Griksporom u drugom kolu US Opena sa 6:2, 6:3, 6:2 govorio za „ESPN“ i malo je reći da je svaki njegov gest postao instant senzacija.

Bila je tu prvo njegova reakcija kada je ostao zatečen nakon što je saznao da je već u programu uživo, a onda i neverovatna priča kako se postaje najbolji.

Pojasnio je svoje tajne uspeha i kako je uspeo da stigne do tog nivoa, a iako je odlučio da podeli samo najopštije informacije, ipak je mnoge ostavio bez teksta.

„Ne mogu da vam otkrijem sve, ali radim različite stvari, koristim različite tehnike da dovedem sebe u optimalni mentalni nivo. Svi su različiti, moraš da otkriješ šta je tvoja formula, šta čini da se osećaš samopouzdano i udobno u svojoj koži istovremeno. ‘Biti u zoni’ je termin koji se mnogo koristi u sportu, ali to znači biti prisutan. Biti prisutan u trenutnom momentu što je moguće više jer tad možete da manifestujete sve što želite ili da potpuno iskusite meč ili ono čega ste sposobni. Stalno idemo između budućnosti i prošlosti, ima mnogo elemenata i faktora koji mogu da vas ometaju na terenu. To je uobičajeno, dešava se meni i drugima bez obzira na godine iskustva i količine treninga ponekad niste u tom stanju u kom treba da budete. Važno je da se brzo podignete, da ne dozvolite da te smetnje traju dugo. Tenis je igra živaca, malih detalja koji mogu da odluče pobednika, momentum može da se okrene na jednu ili drugu stranu. Mnogo pažnje posvećujem tome, možda ulazim u previše detalja, možda previše filozofiram, ali na kraju dana je to podjednako bitno kao udaranje forhenda i bekhenda. Naravno sa vremenom i iskustvom postajete snažniji mentalno i osećate da prilazite turnirima sa mnogo više samopouzdanja, kao da posedujete pozornicu.“

Nakon toga je usledio primer onoga što je rekla legendarna Bili Džin King kada je u samo tri reči uspela da opiše sa čim se bori.

„Većina protivnika sa kojima igrate ako ste na vrhunskom nivou znate da i pre meča imate mentalnu prednost. Ipak, istovremeno može to da ode i na drugu stranu gde neće imati mnogo da izgube, a da se vi previše nervirate zbog očekivanja i raznih stvari koje se dešavaju van terena. Pritisak? Svi ga imamo, posebno za mene je mnogo toga na crti. Ali istovremeno ja žudim za tim, volim to. Postoji natpis na terenu ‘Pritisak je privilegija’ kako je rekla Bili Džin i zaista verujem u to da bi bio u toj situaciji ti radiš za to. Prestaću da pričam sada“, završio je Novak i izazvao smeh u studiju.

Nimalo neočekivano se ubrzo nakon toga oglasila legendarna teniserka.

„Ako ste čuli Novakov intervju na ESPN sa Kris Mekendri i Pam Šriver o tome kako on gleda na mentalnu i emotivnu stranu igre, onda znate zašto je broj jedan na svetu.

On plaća cenu svakog dana“, napisala je King.

Komentarisala je to i noviarka i profesionalna teniserka Džulija Elbaba.

„Đokovićev intervju je jedna od najinspirativnijih stvari koje sam čula već neko vreme. Stvarno cenim dubinsku analizu vizualizaciju i kako se nosi sa pritiskom“, napisala je Elbaba.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Svi komentari (13)