Foto: youtube.com

Fudbaleri Srbije gostuju Azerbejdžanu u kvalifikacijama za Mundijal, a tri epizode iz prošlosti su dobra opomena zašto se ne sme olako shvatiti meč u Bakuu (18.00, utorak, ekskluzivan prenos na TV Nova S).

PROČITAJTE JOŠ

Mnogo puta smo se opekli o timove sa istoka ili sa Baltika, na primer, što je jedan od razloga zašto nas nema na Evropskom prvenstvu još od 2000. godine, kada je Dragan Stojković Piksi bio aktivan igrač i reprezentativac.

Svašta se u međuvremenu dešavalo, Jugoslavija je postala Srbija i Crna Gora, pa smo se osamostalili, a neke bolje su potrajale prilično dugo kada su u pitanju inferiorni rivali.

Zato se tim Azerbejdžana ne sme nikako potceniti, o čemu je za Nova.rs govorio i Uroš Matić, koji igra za Karabah i podseća da mnogi igrači domaće selekcije imaju iskustvo iz Lige šampiona i Lige Evrope, gde kontinuirano učestvuju.

Promenila se mnogo i situacija u odnosu na početak 21. veka, nemaju Azeri više stadione koji liče na ruine iz doba SSSR, možemo se i postideti kada se pogledaju uslovima u kojima će se meč igrati.

Štaviše, Baku će biti domaćin Evropskog prvenstva i tu će se na Olimpijskom stadionu igrati četiri utakmice, jedna će biti četvrtfinalna.

Nego, da se vratimo na bolnu temu, poraze koji i dalje peku, uz podsećanje da Srbija protiv Azerbejdžana igra 3. kolo kvalifikacija za Mundijal (utorak, 18.00), uz ekskluzivan direktan prenos na TV Nova S i mogućnost da meč gledate preko EON aplikacije, ukoliko niste korisnici SBB, preko bilo kog interneta.

Azerbejdžan – Srbija i Crna Gora 2:1, 2003. godina

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2004. godine, Azeri su nam dva puta došli glave, uzeli su čak četiri boda u dvomeču.

Prvo su u Podgorici odigrali nerešeno sa 2:2 uz dva gola Gurbana Gurbanova, koji je u Azerbejdžanu postigao još jedan gol u pobedi od 2:1.

Postao je nacionalni heroj, i dalje ima status legende, trener je Urošu Matiću u Karabahu.

Selektor je bio Dejan Savićević tada, Dragan Stojković dobro zna šta se sve dešavalo jer je bio predsednik Fudbalskog saveza u tom periodu.

Srbja i Crna Gora je povela preko Branka Boškovića u 28. minutu, a preokret je bio filmski za Azerbejdžan.

Prvo je Gurban Gurbanov u 87. minutu iskoristio penal, Faruk Ismajlov je u 90. doneo pobedu.

Kazahstan – Srbija 2:1, 2007. godina

Još jedna bruka pukla je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, mnogi su se rugali domaćinima zbog tada aktuelnog filma Borat, pa je odgovor na terenu bio gorak.

Osramotili smo se pred 20.000 navijača, strelci su bili Aširbekov u 47. minutu i Žumaskalijev u 61. minutu, a jedini pogodak za Srbiju postigao je Nikola Žigić u 68. minutu.

Selektor je bio Havijer Klemente, a Žigić je dobio direktan crveni karton zbog laktanja, a Kazahstanu je ova pobeda bila prva ikada u evropskim kvalifikacijama.

Postavu su činili Stojković – Marković, Vidić, Stepanov, Tošić – Janković, Kovačević, Ergić, Krasić – Žigić, Pantelić.

Srbija – Estonija, 1:3, 2010. godina

Ovu sramotu doživeli smo u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine, utakmica se igrala u oktobru posle Mundijala, atmosfera na tribinama bila je usijana iz više razloga.

Otišao je Radomir Antić, tim je preuzeo Vladimir Petrović Pižon, a u centru pažnje bio je golman Vladimir Stojković.

Tek je prešao u Partizan i sa tribina je bio na udaru uvreda navijača Crvene zvezde, iako se meč igrao u Humskoj.

Poveli smo sa 1:0, ali smo doživeli šamar, koji je krunisan autogolom Lukovića, kada se on nije dobro sporazumeo sa Stojkovićem.

Svi ovi kiksevi dešavali su se u evropskim kvalifikacijama, nadajmo se da se neće ponoviti u mundijalskim.

Utakmicu će moći da gledaju i oni koji nisu SBB korisnici preko bilo kog interneta uz EON aplikaciju, koja omogućava gledanje sadržaja na računaru, tabletu, mobilnom telefonu i SMART TV-u.

Meč sa Azerbejdžanom, ali i ostali TV sadržaj za celu porodicu, dostupan je u EON Porodičnom paketu bez ugovorne obaveze za 799 dinara, koji možete da aktivirate na eon.tv.

EON Porodični paket nudi 15 domaćih TV kanala, od kojih je 11 u HD rezoluciji, sa najtraženijim sadržajima – nova serija Aleksandar od Jugoslavije, Veče sa Ivanom Ivanovićem, 24 minuta sa Zoranom Kesićem, Pljiž, Utisak nedelje i mnoge druge na Nova S, ali i najnovije, tačne i nezavisne vesti na N1. Tu su i dečiji kanali Pikaboo i Vavoom, TV prodavnica Shoppster, kao i Video klub sa naslovima za svaku priliku.

Uz ovaj paket dostupne su i EON Smart TV i tri EON mobilne aplikacije, kao i funkcija vraćanja sadržaja do sedam dana unazad.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar