Foto: EPA-EFE/STR

Jednom od najvećh rivalstava u svetu sporta se bliži kraj, a možda je i već došao...

Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi sastali su se do sada 37 puta u karijeri, a poslednji put se to desilo 19. januara ove godine. Portugalac je tada bio u dresu Ol-star ekipe Rijada, dok je Argentinac „plesao“ u bojama PSŽ-a.

I kao što to obično biva, Mesijeva ekipa je slavila (5:4), dok je Ronaldo bio nešto gladniji golova, pa je postigao dva, naspram Mesijevog jednog.

U ukupnom skoru, Mesijeve ekipe su pobeđivale u 17 navrata, Ronaldove u 11, dok smo devet puta gledali remi.

PROČITAJTE JOŠ:

Odnos u golovima je 23:23, dok je Mesi znatno uspešniji kada je reč o razigravanju saigrača – 12:1.

U 11 navrata u njihovim međusobnim duelima nijedan od njih dvojice nije postizao gol, a moguće je da je duel između Rijada i PSŽ-a bio poslednji na kom smo ove dve fudbalske legende gledali zajedno na terenu.

Za to je veći „krivac“ Ronaldo, koji se u ne baš dobrim odnosima rastao sa Mančester junajtedom i „pobegao“ na drugi kontinent, sa jasnom izjavom da je njegov posao u Evropi gotov.

Postojale su razne priče oko toga gde bi Ronaldo mogao da nastavi karijeru, od Čelsija preko Bajerna i Napolija, pa sve do Sportinga, ali se na kraju dogodio prelazak u ligu koja jeste u usponu, ali je i dalje daleko od nivou najjačih evropskih.

NE PROPUSTITE:

Sa druge strane, Mesi i dalje blista i u klupskom i u reprezentativnom fudbalu. Nedavno je podigao „boginju“ u dresu „gaučosa“ po prvi put u karijeri i tako po još jednom parametru pretekao Ronalda.

Što se tiče ambicija sa PSŽ-om, u prvom planu je pohod na trofej Lige šampiona, koji klub iz Pariza nikada nije osvojio.

Međutim, ono što interesuje kompletnu fudbalsku javnost jeste gde će Mesi nastaviti karijeru nakon leta 2023. godine. Sporadično se priča da je na pomolu dogovor sa čelnicima PSŽ-a, po kojem bi Mesi odigrao bar još jednu sezonu u klubu iz Pariza, ali verovatno mnogo toga zavisi i od rezultata tima u tekućoj godini.

Takođe, upitan je status i Nejmara i Kilijana Mbapea, pa ne bi čudilo da makar jedan od njih trojice napusti Pariz. Mesi je tome najbliži, pre svega zbog ugovora, a onda i zbog godina, ali njegov kvalitet koji pokazuje na terenu je sigurno trenutno veći od Ronaldovog.

To se najbolje ogledalo dok je Kristijano nosio dres Junajteda u kojem jeste bio najbolji strelac, ali daleko od toga da je bio pravi lider na terenu i neko ko je sam mogao da izvuče tim iz velike rezultatske krize.

Potvrdu da je Mesi trenutno dominantniji i uticajniji fudbaler dobili smo u Kataru, ali Ronaldo i dalje ne želi da odustane.

I dalje pokazuje kakav je profesionalac, vrednog rada i treninga mu ne manjka, pa je u Saudijskoj Arabiji otvorio novo poglavlje. U tome bi uskoro mogao da mu se pridruži i Mesi.

Poznato je da Arapima novac nije problem, pa se već sada priča o dolasku Mesija u Al Hilal, koji je najveći rival Al Nasru, za koji će nastupati Ronaldo u naredne dve i po godine.

Za to vreme će Portugalac zaraditi pola milijarde evra, a o preciznijim brojkama kada je Mesi u pitanju tek će se pričati.

Foto: AP Photo/Hussein Malla

Direktor Al Hilala Fahed Al-Mofarij potvrdio je da je klub iz Saudijske Arabije zainteresovan za Mesija, a suvišno je pričati o tome koliko bi njegov dolazak pozitivno uticao na promociju fudbala u tom delu Azije i koliko bi navijača počelo redovno da dolazi na stadione.

Pojedini španski mediji objavili su da je rukovodstvo Al Hilala ponudilo Mesiju 900 miliona evra za trogodišnji ugovor.

„Pitao sam Faheda Al-Mofarija, koji je čelni čovek Al Hilala o mogućnosti da angažuje Mesija. Rekao mi je: ‘Sve je isto kao i u slučaju Kristijana Ronalda. Ne radi se samo o interesu kluba ili igrača, ovo nije posao samo za naš klub. Svi saudijski klubovi imaju isti cilj, a to je veliki iskorak na koji nas je inspirisao naš ministar sporta’ „, napisao je na društvenim mrežama novinar Eslam Magdi iz Dubaija.

Foto: EPA/Alejandro Garcia
Foto: EPA/Alejandro Garcia

Prema nekim navodima Mesi bi za produžetak ugovora sa „svecima“ dobio 40 miliona evra po sezoni, što svakako ne može da se poredi u finansijskom smislu sa onim ugovorom koji bi mogao da potpiše u Al Hilalu.

Al Hilal je aktuelni šampion azijske zemlje, ima ukupno 65 titula, a Mesi je inače poznat i kao turistički ambasador Saudijske Arabije.

„Leo Mesi želi da oslobodite svoj unutrašnji instinkt za emocije i da otkrijete nezamislivo. Bilo da putujete da zbog novih ili starih stvari“, stoji na sajtu državne kompanije „Visit Saudi“.

Takođe, potencijalnim dolaskom Mesija na tlo Saudijske Arabije proradila bi i aktivnija kampanja za domaćinstvo na nekom od narednih svetskih prvenstava.

Da vam je neko pre nekoliko godina rekao da će Mesi i Ronaldo biti u Saudijskoj Arabiji sa ozbiljnom namerom da se i na tom tlu ostvare, verovatno ne biste poverovali. Sada je situacija drugačija, a Al Hilal i Al Nasr mogli bi da postanu „azijski Real Madrid i Barselona“.

Foto:REUTERS/Dylan Martinez

Malo koji ljubitelj fudbala ne bi opet voleo da vidi okršaje možda i dva najbolja fudbalera u istoriji, ali isto tako i nivo fudbala i kvalitet lige u kojoj igraju treba da budu makar približni Evropi. To trenutno nije slučaj, ali bi mogao da bude, ukoliko se nastavi sa ovim trendom dovođenja (bivših) zvezda.

Mišljenja oko Ronaldovog transfea i boravka u Arabiji su podeljena, ali tamošnji projekat nije osuđen na propast. Ronaldo deluje samo kao glavna figura i početak rasta kvaliteta fudbala na azijskom kontinentu, a sa Mesijem cela priča dobija još sjajniju budućnost.

Neminovno je reći da su obojica na zalasku karijere, ali da i dalje mogu da pruže mnogo na terenu. Uz još nekoliko „bombastičnih“ pojačanja za Al Hilal i Al Nasr, kao i njihove glavne konkurente, fudbalska slika u Aziji može da dobije novi sjaj.

Za početak, red je na Mesija da povuče potez i odluči da li će dodatno uzdrmati fudbalski svet ili će karijeru završiti u Evropi ili eventualno u rodnoj Argentini.

BONUS VIDEO Zavirite u garažu Kristijana Ronalda – neće vam biti dobro

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar