Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Fudbaleri Čukaričkog su kao i svi ostali superligaši, iskoristili prvi dan u nedelji, posle ublažavanja mera od strane Vlade Srbije, da počnu da treniraju.

Ono što je najvažnije reći je da u Čukaričkom već imaju stav kada je reč o nastavku sezone.

Najave iz FSS su da će u sredu 6. maja doneti odluku o nastavku Superlige i da će većina glasova odlučiti da li će se igrati samo četiri kola ili svih 11 preostalih. Na Banovom brdu ističu da je neophodno sezonu završiti do kraja.

„Mogu da kažem da sam u subotu sa vlasnikom kluba imao razgovor. Stav kluba i moj stav je da se nešto što počne po jednim pravilima, čak i ako se prekine zbog više sile, mora da se održi po onim pravilima po kojim je i počelo, to je jedino ispravno rešenje. To je jedino i profesionalno i pošteno, sve drugo je improivizacija“, kaže Aleksandar Veselinović.

PROČITAJTE JOŠ:

On je obrazložio po stavkama zbog čega misli da bi bilo odigrati četiri preostala kola i potom plej-of i plej-aut.

Prva stvar je zbog pravila koja moraju da se poštuju, druga zbog preporuke UEFA da se do 25. jula završe nacionalna prvenstva. Nemamo zvaničnu odluku, ali po svim pričama, da će krajem maja da se igra, imamo sasvim dovoljno vremena da završimo takmičenje. Ako pratite Superligu znate da se u normalnim uslovima plej-of završava za pet nedelja, bukvalno se igra svakih pet dana i tu nema izmene. Bilo koji argument koji se daje pod izgovorom da nema vremena, ne pije vodu“, kaže trener „brđana“.

On je dalje obrazložio stav kluba.

Druga stvar, svi oni koji se ozbiljnije bave trenažnim procesom znaju da je provoditi pripreme tri puta u šest meseci nenormalno za igrače sa fizičkog,  zdravstvenog i psihološkog aspekta. U slučaju da igramo samo četiri kola, imali bismo zimske (završene), ove pripeme sad do kraja juna i letnje do početka novog prvenstva. To je drugi argument koji opovrgava sve one teze da se ne završi kako je normalno. Treća stvar, klubovi koji igraju u Evropi, da li će to biti Čukarički ili ne, nije bitno, ali više im pogoduje ako se prvenstvo igra do kraja jula, i tako ulaze sa takmičarskim ritmom u evropska takmičenja. Mnogo je kvalitetnije i bolje za naše klubove. Imamo iskustva od prošle godine, kada smo igrali protiv Banantsa iz Jermenije. To nam je bila zvanično prva utakmica posle priprema, a reč je o meču koji donosi novac. To nije normalno“.

Po Veselinoviću, završiti kompletnu sezonu dobro je i za prodaju igrača.

„Pošto je ovo razvojna liga i ima mnogo mladih igrača koji treba da se afirmišu, a vidimo najave i iz naših najvećih klubova da će biti obavezni da prodaju po dvojicu ili trojicu… Šta je najbolje nego da igraju u periodu kada vremenski uslovi to dozvoljavaju? Dakle, to je dobro i zbog popunjavanja budžeta. Tržište usled pada cena igrača će se okretati nama i mislim da su sve to argumenti koji idu u prilog tome da prvenstvo treba završiti po istim pravilima po kojem je sve i počelo, sa četiri kola i plej-ofom“, poručio je Veselinović.

Veselinović hoće Čukarički u vrhu srpskog fudbala Veselinović hoće Čukarički u vrhu srpskog fudbala

Trener „brđana“ je rekao da je za njega i saradnike, ali i sve igrače, ovo sasvim nova situacija i da će nastojati da se svemu prilagode što je moguće brže.

„Mi u stručnom štabu se trudimo da napravimo neki individualni program rada. Naravno, to je sve daleko od nekog ozbiljnog rada i procesa koji odgovara savremenom i profesionalnom fudbalu. Danas je novi početak, okupili smo se poštujući sve preporuke državnih organa, radimo po grupama. Ovo je novo iskustvo za nas. Posle dvadesetak godina karijere mogu da kažem da je ovo potpuno novo iskustvo i za mene i biće interesantno videti kako će biti“, izjavio je Veselinović.

I on i svi u klubu su svesni da igrači neće biti u stanju da se brzo vrate u takmičarski ritam.

„Mi stvarno ne znamo na kom smo nivou. Igrači sami to ne znaju. Ono što je sigurno jeste da verujem u naše momke koji su mladi i ambiciozni i znam da su se u potpunosti pridržavali preporuka koje smo im davali. Oni su individualno radili svakodnevno, imali su nedeljne cikluse rada, uz trčanje, kada je to bilo dozvoljeno. Preko Zum aplikacije smo imali zajedničke treninge, to nam je dobro dolazilo zbog socijalizacije, ali i kako bismo držali određene fizičke aspekte rada. Ovih nekoliko treninga ćemo ih postepeno uvoditi u ozbiljniji rad, videćemo kako reaguju, sprovešćemo neka testiranja i videćemo na kom su nivou. U ovom momentu stvarno ne mogu da kažem na kom smo nivou i koliko će nam vremena trebati da ponovo uđemo u onaj stari ritam“, dodao je trener Čukaičkog.

Određene preporuke nadležnih organa su i da se i na treningu drži distanca od dva metra, da nema kontakta, deluje da će biti nemoguće igrati pod tim pravilima, jer je fudbal sport kontakta.

„U uvodu ovog razgovora sam rekao da je ovo novo iskustvo za nas. S jedne strane imamo obavezu da poštujemo preporuke i instrukcije državnih organa, s druge specifika grupnog rada nas usmerava na to da moramo biti obazrivi, jer smemo da radimo u grupama od devet igrača. Mnogo je teško organizovati sve, posebno nama koji pripremamo trenažni proces, a istovremeno na terenu može da bude devet igrača, jedan trener i predstavnik medicinskog dela stručnog štaba. Ovih prvih nekoliko treninga biće najteže da se uhodamo, videćemo kako će ići dalje. Igračima će biti neobično, mi smo prošle nedelje, onog momenta kada je dozvoljeno da može da se trenira na otvorenom, uradili dva treninga individualno. Igrači su dolazili da treniraju, čisto da osete kako je na vazduhu. Ipak, to je jedan ili dva igrača, a ovo je sa grupom od devet, videćemo kako će izgledati“, zaključio je Veselinović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare