Foto: Alberto Scarpinato / IPA / IPA / Profimedia, Tracey Paddison / Shutterstock Editorial / Profimedia, JEAN-PIERRE CLATOT / AFP / Profimedia, Simon Dael/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ako je mnoge iznenadilo što je Garet Bejl nedavno naprasno rekao da završava fudbalsku karijeru, onda je malo kome bilo čudno kada je rekao da će se oprobati u golfu.

Već neko vreme na onim šaljivim fudbalskim stranicama, mogli su da se vide „mimovi“ kako igra golf, pošto ga nema u timu Reala.

PROČITAJTE JOŠ:

Onda je otišao u Ameriku, igrao malo za Los Anđeles FC i onda posle pet, šest meseci rekao da je kraj u 33. godini.

Ima iza sebe titule u Ligi šampiona, bio je svojevremeno rekordan transfer u svetu fudbala i onda nema šta da ga tangira i remeti da se bavi onim što voli pored najvažnije sporedne stvari na svetu.

I možda će zvučati čudno, ali daleko je od jedinog fudbalera koji je promenio poziv tokom karijere, na njenom zalasku ili posle karijere.

Nije nepoznato da se u „belom sportu“, tenisu, golfu okrenuo i Rafael Nadal, da se takmičio na nekim turnirima, dok se fudbaleri ili eks fudbaleri uglavnom okreću trkama ili nekom od borilačkih sportova.

Foto: EPA-EFE/MAHMOUD KHALED

Tako je Rio Ferdinand 2017. objavio da hoće da postane profesionalni bokser.

„Šansa da se dokažem u novom sportu je pravi izazov. Boks je neverovatan sport za um i telo, uvek sam prema njemu gajio strast i taj izazov je savršena prilika da ljudima pokažem šta je moguće“, rekao je Ferdinand dodavši da je to izazov koji ne shvata „lagano“.

Ipak, nije ga shvatio ni previše ozbiljno, posebno ne kao neke od kolega koji su se ozbiljnije upustili u priče sa promenom karijera.

Posebno ne kao Lav Jašin. Legendarni sovjetski golman je u godinama kada se bavio sportom, predstavljao svoju zemlju u hokeju i bandiju, kao golman.

Od onih modernijih, imamo primere Jeržija Dudeka i Džoa Harta. Hart je nekadašnji golman Mančester sitija, koji je u karijeri igrao i za Totenhem, Torino, Birmingem, Barnli, a nastupa za Seltik.

Paralelno se tokom leta bavi i kriketom, pa je igrao za lokalni klub umesto da gleda svoj nacionalni tim u četvrtfinalu Mundijala u Rusiji pre četiri i po godine.

Jerži Dudek, bivši golman Liverpula je završio karijeru 2013. i nakon toga se posvetio trkanju. Takmičio se u trkama izdržljivosti i više puta je priča o tome.

„Moto-trke su mi bile strast i pre fudbala. Trkao sam se kartingom, ali je to, naravno, prestalo kada sam postao profesionalni fudbaler. Kada sam digao ruke od fudbala, nedostajao mi je adrenalin, a sada biram različite taktike u vezi s automobilima i stazama“, kazao je Dudek za LFC TV.

Sećate se Santjaga Kanjizaresa? I on je postao trkač, s tim što se uglavnom bavio trkama u Valensiji i reliju.

Nastupajući za tim Suzuki, Kanjizares je uspehe sa fudbalskog terena probao da prenese na uspeh za volanom.

Danijele Mazaro je možda najdalje otišao u tom izboru da se trka, pošto je finalista Mundijala iz 1994. godine sa Italijom uspeo da se preorjentiše na italijanski, a onda i WRC šampionat gde se takmičio nekoliko puta 1998. i 1999. u timu Opela.

Danas je ipak opet u fudbalu pošto radi odnose s javnošću i sarađuje sa Milanom.

Legendarni Gabrijel Batistuta je tokom karijere bio poznat kao snažan golgeter koji je obeležio jednu moćnu epohu Serije A.

Nakon što se penzionisao, prešaltao se na polo posle 2005. godine, a šalio se da bi i ranije otišao da se bavi tim sportom da je morao da se „bije“ sa Lionelom Mesijem za mesto u reprezentaciji Argentine.

Karijeru u fudbalu je završio posle hroničnih problema sa zglobovima i zbog povreda, a već na debiju za klub Loro Piana postigao je dva gola.

„Teško je, ali mislim da ću napredovati malo pomalo. Malo me nervira što nisam igrao dobro, ali nastaviću da se trudim“, rekao je te 2009. Batistuta.

Manje od godinu dana kasnije podigao je trofej Kupa Stela Artoa. Biksent Lizarazu je bio svojevremeno šampion sveta sa Francuskom 1998. godine, a mimo terena je gajio sklonost ka borilačkom sportu.

Kao da mu nije bilo dovoljno pet ligaških titula, „boginja“, Liga šampiona i Evropsko prvenstvo, morao je da nađe još malo adrenalina.

Nešto slično kao i Ferdinand, samo što je Lizarazu ušao u đuđicu i postao je evropski šampion i u seniorskoj lajt diviziji u plavom pojasu.

Možda nije toliko poznato, ali jedan od aktera mundijalskog tima Francuske Ivan Perišić, van fudbala, gaji strast prema odbojci, pa je on leta 2017. otišao da se takmiči u odbojkaškom takmičenju na pesku.

I to profesionalnom. Rekao je tada da mu je to oduvek bio san, da je igrao odbojku na pesku otkako je imao deset godina i da je veoma strastven prema tom sportu, jer ga je igrao svakog leta sa prijateljima.

Legendarni defanzivac Paolo Maldini bio je i akter i svedok velikih uspeha italijanskog fudbala dvadesetak, 30 godina unazad.

Međutim, malo je poznato da se jednom prilikom, 2017. kvalifikovao i za profesionalni teniski turnir Asprija tenis kup u Milanu.

Doduše, u društvu dubl partnera Stefana Landonija, koji je rekao: „On nema nikakvih slabosti“.

Istini za volju, taj Maldinijev izlet u tenis nije prošao najbolje pošto je poražen sa 6:1, 6:1 za 42 minuta.

Možda je ipak Landonio bio kriv, a zanimljivo zvuči verovati da je makar u žrebu Maldini mogao da bude konkurencija i Novaku Đokoviću, koji je u nedelju digao svoj 22. trofej sa grend slemova.

Erik Kantona je, nešto slično kao i Perišić zavoleo sportove na plaži, samo što je ostao i posle karijere sa loptom među stopalima.

Povukao se u drugoj polovini devedesetih, nakon čega se okušao u fudbalu na plaži i igrao ga i u reprezentaciji Francuske, čiji je bio selektor jedno vreme.

Tim Vize je nemački golman koji se okušao u svetu rvanja WWE, dok je Petr Čeh, njegov slavniji kolega sa gola rešio da se oproba u hokeju.

Čeh je završio karijeru u oktobru 2019, a onda je potpisao za Gildford Finiks, hokejaški klub i rekao da će: „Posle 20 godina u profesionalnom fudbalu, ovo biti divno iskustvo i sport koji sam igrao kao klinac“.

Odmah na startu protiv Svindon Vajldketsa je pobedio i pokazao da neko ko ima talenat za sportove, može da se oproba i u više njih. Takvih primera je u fudbalu svakako bilo, ima ih još i nema sumnje da će ih biti i u budućnosti.

BONUS VIDEO VAR poništio remek-delo: Gol „rabonom“ kakav se viđa i potez za „Puškaša“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar