Frantzdy Pierrot, Ioannis Pittas Foto:EPA-EFE/PANAGIOTIS MOSCHANDREOU/AFP / AFP / Profimedia

Potencijalni rivali fudbalera Crvene zvezde u plej-ofu Lige šampiona su ekipe Makabija iz Haife i Apolona iz Limasola, odlučeno je žrebom u Nionu.

Da bi crveno-belih stigli do plej-ofa za Ligu šampiona i borbe protiv izraelskog ili kiparskog tima, prvo će morati da pobede Pjunik u trećem kolu kvalifikacija za elitno takmičenje.

Makabi je u drugom kolu kvalifikacija za elitno takmičenje napravio veliko iznenađenje, eliminisavši favorizovani Olimpijakos iz Atine. U Izraelu je bilo 1:1, a u drugom meču je Makabi ubedljivo slavio sa 4:0.

PROČITAJTE JOŠ

Dvostruki strelac bio je Francdi Pjerot, napadač iz Haitija, koji je i najskuplji fudbaler u aktuelnom sastavu Izraelaca. Plaćen je ovog leta francuskom Genganu 1,6 miliona evra.

Druga najveća pretnja izraelskog tima je desno krilo Omer Acili, koji je bio najbolji strelac Makabija prethodne sezone. Postigao je 28 golova na 51 utakmici, a njegova vrednost je procenjena na 1,5 miliona evra.

Vrednost ekipe Makabija iz Haife prema „Transfermarktu“ procenjena je na 19,45 miliona evra.

Izraelski klub je prethodne sezone igrao u grupi E Lige konferencija sa Union Berlinom, Fejenordom i Slavijom Prag. Grupnu fazu su završili kao poslednji sa četiri boda, a uspeli su da pobede samo Slaviju kod kuće rezultatom 1:0.

U sezoni 2020/21 izgubili su u plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope od Totenhema (7:2), dok su u sezoni 2019/20 ispali od Strazbura u drugoj rundi kvalifikacija za isto takmičenje.

Prednost Crvene zvezde u odnosu na oba potencijalna rivala je činjenica da u nogama već imaju četiri prvenstvena duela u kojima su upisali sve četiri pobede, dok šampionati Izraela i Kipra još nisu počeli.

Makabi će prvi prvenstveni duel igrati 20. avgusta protiv Sahnina, a prvi meč plej-ofa Lige šampiona igraće se 16. ili 17. avgusta.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Kiparski šampionat kreće tek krajem meseca, a Apolon će prvi meč odigrati 27. avgusta protiv Paralimnija.

Ekipa iz Limasola predstavlja pravu „legiju stranaca“ i pod ugovorom ima čak 26 fudbalera koji su iz inostranstva. Među njima su i trojica srpskih fudbalera, bivši štoper Crvene zvezde Vukašin Jovanović, golman Aleksandar Jovanović i vezista Ðorđe Denić.

PROČITAJTE JOŠ

Samo dva fudbalera kiparskog tima vrede milion evra, a to su levo krilo Janis Pitas i ofanzivni vezista Ervin Onženda koji je karijeru počeo u Pari sen Žermenu. Najbolji strelac kiparskog tima prethodne sezone bio je upravo Pitas sa 11 pogodaka.

Ukupna vrednost Apolona iz Limasola procenjena je na 16,15 miliona evra, a sa druge strane sastav srpskog prvaka je procenjen na 54,65 miliona evra.

Kiprani su prethodne sezone ispali u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija, dok su 2020. godine poraženi u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope od poljske ekipe Leh Poznanj.

Plasman u Ligu šampiona doneo bi Crvenoj zvezdi najmanje 20 miliona evra samo od nagrada UEFA.

Fudbaleri Crvene zvezde će u sredu dočekati Pjunik (20.45) u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, dok je revanš 9. avgusta (19.00) u Jerevanu.

BONUS VIDEO Pešić se vratio u Zvezdu: Mnogo sam se promenio, zbog sina sam uzeo 72

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar