Foto: Starsport

Grčevita borba da se zadrži status u Evropi.

Letnja vrelina i početak evropske odiseje srpskih klubova tradicionalno su na repertoaru u ovo doba godine. Crvena zvezda i Partizan su se prethodnih sezona izborili da se uključuju kasnije, ali su na sceni ostali srpski predstavnici.

PROČITAJTE JOŠ

Sezona koja je pred nama na neki način je sudbonosna. Dobre igre večitih prethodnih godina otvorile su vrata za dve ekipe u Ligi šampiona naredne sezone i još tri u preostala dva takmičenja. Čini se da je situacija idealna, ali gledano na duže staze, Srbiji preti opasnost da fudbalska bajka potraje izuzetno kratko.

Da bi se status koji je teško mukom stečen zadržao na duže staze, neophodno je u kontinuitetu skupljati bodove kako bi se održao nacionalni koeficijent i zadržale postojeće pozicije.

Međutim, početak ove sezone nagovestio je ozbiljan problem koji očekuje srpski fudbal.

Čukarički vs Racing Foto:Starsport

Dok je sa jedna strane Čukarički odradio svoj deo posla u Evropi i sa dve ubedljive pobede eliminisao Rasing iz Luksemburga, bruka Radničkog iz Niša protiv Gzire sa Malte zadala je glavobolju srpskom fubalu.

Nišlije su sa dva remija i eliminacijom na penale donele ukupno jedan bod koji kada se podeli na četiri koliko Srbija ima predstavnika za nacionalni koeficijent donosi tek 0.25 bodova, a na sve to smo već u ovoj fazi ostali bez jedne ekipe.

To znači da će se svi sakupljeni bodovi deliti na četiri do kraja sezone, a naredne godine nam se briše šest osvojenih bodova.  Preostala tri predstavnika zajedno će morati da skupe 23 poena, da ponište ispadanje Radničkog, a to neće biti nimalo lak zadatak.

Ekipu sa Banovog brda očekuje dvomeč sa Tventeom u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Konferencija, a ta runda je do sada bila nepremostiva prepreka za Čukarički.

Poljuljani Partizan posle očajnog starta i brojnih turbulencija igra sa kiparskim AEK-om, a eventualna eliminacija crno-bele vodi u plej-of za Ligu konferencija, a tamo bi mogao da ih sačeka paklen žreb.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Crvena zvezda deluje moćno na samo startu sezone, ali ambicije kluba su ulazak u Ligu šampiona, a tamo neće biti lako skupljati bodove protiv najboljih timova Evrope.

Ako se gleda učinak u dosadašnjem toku sezone, Srbija je meću pet najgorih liga, pošto su dva predstavnika za nacionalni koeficijent donela ukupno 0.75 bodova, isto koliko imaju i Grci dok su iza nas samo Belorusija, Andora, Hrvatska i Crna Gora.

Naravno, tek treba da se uključe Crvena zvezda i Partizan, ali je ovo u najavi problem i za narednu sezonu.

Činjenica je da niko osim večitih nije uspevao da napravi iole ozbiljniji rezultat na evrosceni, a u narednoj godini će se sve deliti na pet predstavnika koliko će ih Srbija imati.

To znači da bi se nadoknadio gubitak od šest bodova koliko će se brisati i one tamo sezone, srpski klubovi u zbiru moraju da osvoje 30 bodova koji će se deliti na pet, a činjenica da nam Maltežani predstavlaju ovakvu prepreku nimalo ne ohrabruje.

Raduje jedino to što će srspki predstavnik u Ligi Evrope naredne sezone kreatati od plej-ofa što znači da je grupna faza Lige konferencija zagarantovana pa će se kroz šest mečeva u grupi moći skupiti poneki poen.

Deluje u ovom trenutku da je sve na leđima Crvene zvezde i Partizana da sačuvaju ove poziije koje Srbija ima od nareden godine, jer nas u suprotnom ponovo očekuje veliki pad.

BONUS VIDEO Navijači Zvezde u Lučanima protiv Mladosti zovu na evropsku premijeru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare