FK Crvena zvezda, FK Kluž
Foto: Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su Kluž i u revanšu plej-ofa za Ligu Evrope sa 2:1 i po peti put će igrati u evropskim takmičenjima u poslednje četiri godine.

Posle 4:0 u Beogradu, Zvezda je u revanšu savladala rumunskog predstavnika i plasirala se u drugo po snazi evropsko takmičenje.

PROČITAJTE JOŠ

Strelci za crveno-bele bili su Aleksandar Katai i Milan Pavkov, pa su samo ponovili ono što su uradili i u prvom meču.

Kluž je bio opasan samo dok mu je to beogradski tim dopuštao opuštanjem u sopstvenoj odbrani i pokazala je da je kvalitetniji rival.

Zvezda je u Klužu krenula savršeno. Doduše, malo joj je na tom putu pomogla neopreznost i start Marija Kamore u sopstvenom kaznenom prostoru.

Na travi se našao Miloš Degenek, sudija Majkl Oliver je iznenadio sve pokazavši na belu tačku.

Foto: Starsport

Sa strane nije delovalo da je start toliko oštar za najstrožu kaznu, ali se niko u crveno-belom taboru nije bunio, a Aleksandar Katai je šutirao po sredini.

Uz malo sreće, lopta je od noge golmana ušla u mrežu i Zvezda je od četvrtog minuta vodila sa 1:0, što je u ukupnom skoru značilo 5:0.

Ipak, baš od tada je probala da spusti loptu, odbrana se „olabavil“. Miloš Degenek je u više navrata dobro reagovao, a istakao se kada je blokirao Deaka i pomogao Borjanu da odbrani opasan šut u 23. minutu.

Foto: Starsport

Već tada se videlo da Klužu raste samopouzdanje i nastavili su da napadaju. Sigurjonson je solidno pucao u 25. minutu, a ubrzo je i Milan Rodić dobio javnu opomenu.

To je značilo još pažljiviju odbranu srpskog kluba, koji je tri minuta kasnije primio gol.

Rodić je suviše lako ispao na desnoj strani, Valentin Kostake je uspeo da sa desne strane centrira na drugu stativu, lopta je preletela Borjana i došla do Gabrijela Debeljuha.

Pored njega je bio Milan Pavkov koji je probao da ga povuče za dres, ali spasa nije bilo, Debeljuh je bio previše blizu i glavom je pogodio mrežu za 1:1.

Foto: Starsport

Do poluvremena je rumunski tim imao još jedan udarac, kada je „prangiju“ izdaleka oprobao Rodrigez, ali je rezultat 1:1 ostao nepromenjen.

Marijuš Šumudika uveo je u nastavku rezervnog golmana Kristijana Balgradeana, a ovaj je uzvratio na najgori mogući način.

Igrao se 53. minut kada je Mirko Ivanić povukao kontru posle užasnog šuta Petrile. Poslao je dugu loptu na levu stranu za Kataija, ovaj je pustio dug for i Balgrean je istrčao da bi presekao napad.

Umesto da ispuca loptu kako treba, pogrešio je i poklonio je Pavkovu, koji je sa tridesetak metara plasirao u nebranjenu mrežu.

Foto: Starsport

Ubrzo je i Kluž imao šansu da postigne gol. Aleksandar Dragović je uklizao Debeljuhu, kasnio je korak i Oliver je u 63. minutu dosudio penal.

Ćiprijan Deak je namestio loptu, Milan Borjan ga je pročitao i odbranio, pa je izazvao euforiju kod svojih saigrača.

Stanković je u nastavku meča izmenio neke od ključnih igrača poput Ivanića, Kataija, Dragovića i Pavkova, Kluž je ostao s igračem manje zbog crvenog kartona Rodrigeza i više nije imao šansu da uradi bilo šta, pa će Zvezda i petu godinu zaredom igrati evropsko takmičenje.

Foto: Starsport

Šansu za ubedljiviji rezultat propustio je Loi Dioni, koji je ušao kao rezerva. Uposlio ga je Gelor Kanga u završnih pet minuta, ali je Dioni sa pet metara, sam pred golom, promašio.

Golman mu je zakačio loptu, koja je potom okrznula i prečku i otišla van okvira, te je ostalo 2:1 za srpskog prvaka do kraja meča.

Kluž – Crvena zvezda 1:2 (1:1) (ukupno 6:1 za Zvezdu)

(Debeljuh 34 – Katai 4 p, Pavkov 53)

Stadion: Dr Konstantin Radulesku. Sudija: Majkl Oliver (Engleska)

Kluž: Arlauskis (od 46. Balgradean), Manea, Ciobotariu, Graovac, Kamara, Deak (od 66. Čipčiju), Rodrigez (isključen u 78), Sigurjonson, Kostake (od 73. Omrani), Debeljuh (od 73. Alibek), Paun (od 46. Petrila). Trener:  Marijuš Šumudika

Crvena zvezda: Borjan, Rodić, Degenek, Dragović (od 66. Pankov), Gobeljić, Ivanić (od 66. Krstičić), Sanogo (od 76. Petrović), Kanga, Katai (od 73. Dioni), Ben, Pavkov (od 73. Nikolić). Trener: Dejan Stanković

Drugo poluvreme:

90′ KRAJ! Zvezda je pobedila 2:1 i otišla u Ligu Evrope

Igrali su crveno-beli bolje, kontrolisali igru kada god bi se malo više angažovali i to se videlo na terenu, ali i u rezultatu, 6:1 posle dvomeča.

89′ Kakav promašaj Dionija!

Kanga mu je poslao genijalan pas preko odbrane i isturio ga samog pred golmanom na oko pet, šest metara, odakle je Dioni šutirao bez oklevanja, ali je promašio. Tačnije, golman mu je odbranio, a onda je lopta od prečke otišla van.

83′ Petrila pored gola

Malo je falilo da igrač Kluža pogodi mrežu Zvezde za bar remi, ali je ipak bio neprecizan, pa je lopta odletela pored stative.

77′ Ušao i Petrović

Dobio je šansu umesto Seku Sanoga na teren. U međuvremenu je trener Kluža izvršio sve dostupne izmene.

72′ Više promena na terenu…

Do sada je Stanković izvršio nekoliko promena. Prvo su u 67. minutu izašli Dragović i Ivanić, a ušli su Pankov i Krstičić, a zatim su u 71. izašli Pavkov i Katai, a ušli su Dioni i Nikolić.

63′ Brani Borjan! Brani kapiten Zvezde!

Pročitao je gde će šutirati Ćiprijan Deak, bacio se ulevo i skinuo udarac iskusnog igrača Kluža, a ka njemu su odmah potrčali saigrači da mu čestitaju.

62′ Penal za Kluž! Dragović je faulirao Debeljuha

Uklizao je defanzivac Zvezde, Debeljuh je bio korak ispred i sudija je pokazao na belu tačku drugi put na meču.

60′ Dve dobre odbrane Borjana

Petrila je pucao sa leve strane, posle pokušaja koji je sa desne strane uputio jedan njegov saigrač. Oba puta je golman Zvezde reagovao veoma dobro.

53′ GOOOOL! Vodi Zvezda 2:1

Kako čudan pogodak crveno-belih! Krenula je kontra srpskog tima posle lošeg šuta Petrile. Povukao ju je Mirko Ivanić koji je poslao dug pas po zemlji za Kataija, a ovaj je još duži for pustio po levom krilu. Novi golman koji je ušao u drugom poluvremenu istrčao je da ispuca loptu, ali je to uradio očajno.

Do lopte je stigao Milan Pavkov i sa preko 30 metara je po zemlji samo plasirao loptu u mrežu.

50′ Nešto angažovanija Zvezda na početku drugog dela

Ben se ubacuje i preti što iz kontri, što iz utrčavanja, idu lopte sa strane u kazneni prostor Kluža, pa sada Rumuni na početku drugog dela nemaju mnogo prilike da se razmašu.

Prvo poluvreme:

FK Crvena zvezda, FK Kluž
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

45+2′ Ostalo je 1:1 u Rumuniji u prvih 45 minuta

Kluž je bio bolji, a Zvezda će morati bolje u odbrani da bi sačuvala svoj gol i sprečila sebe nekih neprilika u nastavku meča, uprkos velikoj prednosti.

44′ Napad za napadom

Katai je odložio loptu za Rodića u kontri, ovaj je centrirao, ali su se odbranili igrači Kluža. Na drugoj strani su sa distance šutirali igrači Kluža. Neprecizan je bio Rodrigez.

40′ Novi karton za igrače Zvezde

Ovog puta je, posle Degeneka i Rodića, javnu opomenu zaradio Seku Sanogo. Ne sme da bude opuštanja u igri crveno-belih, iako je prednost i dalje četiri gola.

34′ GOL! Kluž je izjednačio na 1:1

Debeljuh je iskoristio grešku odbrane, ostao je posle centaršuta u dobroj poziciji na nekoliko metara od mreže i glavom je pogodio metu. Na toj strani je bio i Pavkov koji je probao da interveniše, ali nije uspeo i Kluž je izjednačio.

FK Crvena zvezda, FK Kluž
foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

31′ Ovo nije dobro za Zvezdu

Prvo je Degenek dobio žuti karton u 16. minutu, a sada je javnu opomenu dobio i Milan Rodić, drugi igrač odbrane Zvezde.

25′ Kluž sve puniji samopouzdanjem

Sigurjonson je šutirao sa oko 23 metra, kanadski internacionalac na golu Zvezde je to odbranio još jednom i odbio loptu. Kluž sve žešće preti, Zvezda mora da se razigra.

23′ Borjan skinuo zicer, pa pobesneo na saigrače

Dve veoma dobre intervencije Degeneka, ali mnogo se lopta odbijala igračima Kluža u kaznenom prostoru. Probao je Kostake, pa Deak i u oba slučaja je loptu kačio i Degenek, a onda Borjan skinuo veoma nezgodnu loptu.

18′ Dobar šut Kluža

Probao je sa distance da iznenadi Borjana igrač Kluža – Paun, ali je Zvezdin čuvar mreže bio siguran i bez mnogo poteškoća se bacio i sprečio pogodak.

15′ Dva solidna ubacivanja

Kluž pokušava da napadne, imali su Rumuni i dva pokušaja da ubace lopte pred gol Milana Borjana, ali je odbrana Zvezde čvršća i nije dozvolila to.

10′ Moglo je opet da bude opasno

Ben je iznudio faul na oko 25, 30 metara sa strane. Dobra situacija za centaršut, ali nije pretvoren u šansu za gol, jer su igrači Kluža izblokirali ubačenu loptu.

4′ GOOOOL! Zvezda vodi 1:0

Katai je šutirao po sredini, golman je malo zakačio loptu, ali je nije sprečio da uđe u mrežu i crveno-beli su povećali prednost iz Beograda, pa ona sada iznosi 5:0 ukupno.

3′ Penal za Zvezdu!

Povučen je Miloš Degenek u kaznenom prostoru Kluža i, uprkos tome što se isprva činilo da nije ozbiljan kontakt, Majkl Oliver je pokazao na belu tačku.

2′ Opasni su domaći…

Vidi se da će probati agresivnim presingom da naprave probleme Rodiću i defanzivcima crveno-belih. Dobro za sada iznose loptu igrači Dejana Stankovića.

1′ Počeo je revanš Zvezde i Kluža!

Sa centra stadiona „Konstantin Radulesku“ prvi su krenuli igrači Kluža.

Oni će probati da odbrane 4:0 iz Beograda od prvog minuta…

Bonus video: Stanković: Kluž je ozbiljan klub i tako prilazimo utakmici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar