Foto: Tanjug/AP Photo/David Cliff

Sve je bilo u znaku giganta iz Londona.

Da je tokom januarskog prelaznog roka Čelsi odlučio d aposmatra sa strane biila ovo jedna od najdosadnijih fudbalskih pijaca. Ekipe nisu bile spremne da u ovom trenutku ozbiljnije prodaju i kupuju, a samo je Liverpul donekel uspeo da razbije monotniju dovođenjem Kodija Gakpa.

#social-embed_0

Ali, novi vlasnik Tod Boli je odlučio da ekipu vrati u vrh enleeslkog i evropskog fudbala nakon nekoliko sezona pada i trubulencije zbog odlaska Romana Abramoviča.

Samo, u Londonu su odlučili da razmišljaju dugoročno i prave ekipu koja će biti na okupu u godinama koje su pred nama.

Čelsi je postavio rekorde po visini transfera, mao pet od deset najskupljih pojačanja na svetu i pokupio neke vanserijske talente.

Ali krenimo redom.

Enco Fernandez 22 godine

Argentinac je bio jedan od najtraženijih igrača u ovom prelaznom roku nakon što je na Mundijalu u Kataru proglašen za najboljeg mladog igrača turnira.

To je bilo dovoljno da Čelsi izdvoji 121 milion evra i da sa njim potpiše ugovor na osam ipo godina i tako ga dugoročno veže za sebe i postavi rekord za najveći ikada transfer u istoriji Premijer lige.

Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Fernandez je pokazao da je sposoban da igra na najvišem nivou pod pritiskom i nudi kombinaciju izuzetne motorike i tehnike kojom bi mogao da dominira u godinama koje slede.

Može da igra u više različitih formacija i sa različitim ulogama u veznom redu, a imaće dovoljno vremena da se do početka sledeće sezone koja je mnogo bitnija adaptira. Igrač koji je stalno na lopti, ali ne komplikuje previše isprofilisao se kao metronom, igrač koji daje ili usporava tempo prema potrebi, a njegova sposobnost da šalje razorne projektile, samo je veliki plus.

Ipak, s obzirom na cenu moraće da igra na najvišem nivou relativno brzo jer će u suprotnom biti pod velikim pritiskom.

Mikailo Mudrik 22 godine

Foto: Martin Rickett / PA Images / Profimedia

Još jedan igrač koji potencijalno nosi velike stvari, ali predstavlja i veliki rizik jeste Ukrajinac Mihailo Mudrik koji je iz Šahtjora stgiao u transferu vrednom 70 miliona.

Ono što Mudrika izdvaja od ostalih krilnih igrača u njegovoj generacijim i je način na koji kontroliš tempo. Postoji mali broj igrača koji poseduju neverovatnu brzinu sa loptom u nogama, ali Mudrikov kvaitet ide još dalje. Ima neverovatnu sposobnost da naizgled trenutno uspori ili ubrza, kao da to kontroliše pomoću točkića.

Ta jedinstvena kontrola njegovog ubrzanja čini Mudrika strašnim saloptom u nogama. Uglavnom prima loptu široko i duboko na levoj strani, često prema ili čak iza centra.

Iz ovih dubokih oblasti, on može da izlazi sa loptom duboko u protivničku teritoriju i da deluje kao igrač koji lomi liniju protivničkih odbrana. Često će primiti loptu i oklevati na trenutak, koristeći svoju gravitaciju da privuče defanzive prema sebi dok u suštini i sam stoji mirno, a onda iz toga profitira.

Pored prodora, sjajan je i kao kreator, a brzina i razumevanje igre ga čine opasnim i iz drugog plana

Benoa Badiašil 21 godine

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Sjajni defanzivac Monaka je mogao pre dve godine da zaigra za Mančester junajted, ali je sudbina htela da prođ vreme pre nego što stigne u London. Sjajni štoper je iz sezone u sezonu igrao sve bolje u jednom od najboljih timova Lige 1 da bi stigao do tačke da ga dovede Čelsi.

Agresivni izlasci iz zadnje linije i dobra igra sa loptom u nogama čine ga adekvatnim za moderne postavke, ali njegovi gabariti garantuju i sjajnu igru u skoku i duelima.

Sjajno razume igru i kada ode na protivničke polovine, a zaštitni znak mu je postao dijagonalni pas u stilu najboljih veznjaka bilo da su u pitanju kratke dijagonale, bilo da traži sa svoje polovine da se promeni strana.

Iako još uvek nije u potpunosti ispoliran, kao igrač na duže staze moće biti jedan od igrača oko kojeg će da se gradi moderan Čelsi.

Noni Madueke 20

Foto: EPA-EFE/ANDREW YATES

Sjajno krilo napravilo je pravi bum u dresu PSV-a i interesovanje včlikih klubov anije moglo da izostane

Samopouzdanje nikada nije bilo problem za Maduekea, brzog levonogo desno krilo, šarmantno uverenog u svoju fudbalsku sudbinu i sposobnost da bude, po sopstvenim rečima, „pomalo šoumen“.

„Pokušavam da pobedim igrače. Brz sam i fokusiran na cilj. Tako bih sebe opisao.”

Dovođđenje njega i Mihaila Mudrika na Stamford Bridž tokom ovog januarskog prelaznog roka povezani su širom koncepcijom novog napadačkog identiteta tima pod Poterom — onim koji ima dva munjevito brza, đavolski vešta krila sa nezasitnim apetitom za golovima.

U idealnom scenariju, zamislite novoi tandemSadio Mane i Mohamed Salah u Liverpulu. Mudrik i Madueke moraju da pređu dug put da postignu standard tog para, ali obojica poseduju sve atribute da igraju na isti način za Čelsi.

Pored njih, Čelsi je u svoje redove doveo desnog beka Malo Gusta kojem su tek 19 godina, kao i talentovanog amaričkog golmana Gabrijela Sloninu koji ima tek 18..

Ako na to dodamo da je na pozajmicu do kraja sezone doveden nekada najveći talenat sveta Žoa Feliks koji bi mogao i da oćivi karijeru i ostane u Londonu, a tek su mu 23 godine, onda je jasno da ekipa ima jedan od najvećih potencijala na svetu.

Ostaje da se vidi kako će se priča razvijati, ali razloga za iptimizam ima i te kako.

BONUS VIDEO Kobno Izletanje Stojkovića i poraz njegove Al Feihe