Pep Guardiola, Vincent Kompany, Mikel Arteta, Xavi Hernande Foto:EPA-EFE/PETER POWELL/Tanjug/AP Photo/Dave Thompson/EPA-EFE/Andreu Dalmau/EPA-EFE/Neil Hall

Što ponekad ume da bude naporna ona igra asocijacija kada vam neko pobroji tri, četiri pojma i pita šta im je zajedničko.

Ali u ovom slučaju nešto tako se skoro pa samo „poziva“ jer je prilično lako pogoditi šta je zajedničko Ćaviju Ernandezu, Vensanu Kompaniju i Mikelu Arteti?

PROČITAJTE JOŠ:

Odgovor je prilično očigledan i ima ime i prezime, Pep Gvardiola. Španski trener je sebi nadenuo epitet jednog od najboljih trenera svoje generacije, ne samo zbog rezultata na terenu, već i zbog činjenice da su njegovi „učenici“ danas veoma uspešni treneri.

Ćavi je prvi u Primeri sa Barselonom, koja nije videla titulu od 2019, Kompani je kao menadžer u Barnliju prvi u Čempionšipu, a Mikel Arteta sa Arsenalom u Premijer ligi.

I to baš ispred svog učitelja Gvardiole, kom je bio pomoćnik u Mančester sitiju pre nego je otišao na Emirejts.

Čovek koji je pre tri dana napunio 52 godine, već i pre nego što je navršio četvrtu deceniju svog života počeo je da menja fudbal, ali je malo ko verovao da će Gvardiola pogurati i druge ka svojim trenerskim uspesima.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Nije slučajno što je Pep, uprkos tome što mu se spočitava da mu je lako da uzima titule kada grdne pare baca na pojačanja, ipak ih treba osvajati.

A Pep ih je uzeo deset od 2008. kada je počeo da vodi Barselonu. Napadački, brz fudbal, dominacija u posedu lopte, ili po potrebi „čekalica“ pred šesnaestercem to su neke od prepoznatljivih odlika kojima se okitio trofejima u Španiji, Nemačkoj i Engleskoj.

Već 15 godina radi u vrhunskim ekipama i plejada je velikih igrača prošla, što kroz njegov tim, što kroz stručni štab. Neko je i morao da se izdvoji, zar ne?

Dok je igrao, nosio je dres Barselone u većem delu svoje karijere i sa njom je osvojio titulu prvaka Evrope kao igrač, ali je tek kao trener svoj uticaj na fudbal počeo da širi i dalje.

Foto: EPA-EFE/Michael Regan

Povukao se 2006. u Meksiku i Dorados Sinaloi, sa 32 godine je već bio u Al Ahliju, pre toga u Breši, pa je bilo jasno da su njegove najbolje godine ostale u Barseloni i periodu do 30. rođendana.

Pokrivao je poziciju zadnjeg veznog, praktično odmah posle povlačenja je počeo da radi kao trener mlađih kategorija Barse i već 2008. je a onda stvorio jednu od najvećih napadačkih mašinerija koje je fudbal ikada video.

Poklopilo mu se da njegovi prethodnici dovedu „na gotovo“ Lionela Mesija, da u timu ima Andresa Inijestu i spomenutog Ćavija i da oni budu okosnica moćne ekipe.

Razmirice je sačuvao za neke druge zvezde poput Zlatana Ibrahimovića, ali one koje zna iz Barsine škole su mu bili ljudi od poverenja.

Foto: EPA-EFE/ENRIC FONTCUBERTA

Tako je još dok je igrao, u Barsinoj akademiji bio Arteta, a Ćavi je na treninzima bio desna ruka trenera i neke stvari je dobijao i sam da planira i vodi.

Arteta, bivši vezista Evertona i Arsenala, danas menadžer „tobdžija“ imao je na kraju karijere nekoliko opcija. Mogao je da vodi Arsenalovu akademiju, da radi kod Maurisija Poketina u Totenhemu kao deo stručnog štaba i da se pridruži Gvardioli u Sitiju.

Odabrao je ovo treće i posle tri godine kod Gvardiole postao je menadžer Arsenala sa kojim danas juriša ka tituli u Engleskoj.

Ćavi je godinama igrao na vrhunskom nivou, teško je i pobrojati sve trofeje koje je, danas 42-godišnji trener osvojio tokom igračke karijere.

Foto: EPA-EFE/QUIQUE GARCIA

Posle bogate karijere završene na Kamp Nou 2015, posle 17 godina u prvom timu, otišao je u Al Sad gde je posle 2019. počeo da „peče“ i trenerski zanat.

Probao je i da zadrži dosta onih dobrih stvari koje su mu kao igraču donosile uspehe i to je, čovek koji je igrao na sličnoj poziciji kao Gvardiola, i priznao.

„Moj koncept je veoma sličan. Gvardiola takođe hoće da dominira, da im loptu, posed, mnogo napadačkih kretnji. To je ono što se zove proaktivnost unutar utakmice. To je vešto napadanje protivnika na određeni način i u tom smislu, ideja nije moja“, kazao je Ćavi pre nekoliko godina, dodajući da je štošta pokupio baš od Pepa.

„On je taktičar opsednut fudbalom i bilo je zadovoljstvo biti u njegovom društvu“, naveo je čuveni Barsin vezista i danas trener.

Vensan Kompani/Foto/EPA/PETER POWELL

Barselona danas ima 48 bodova, tri više od prvog pratioca i aktuelnog šampiona Real Madrida, na prvom mestu Primere.

Ćavi možda nema isto godina iskustva kao njegov prethodnik Ronald Kuman, ali pravi bolje rezultate od Holanđanina.

Prvo zato što bolje razume klub „u dušu“, a onda i što je usvojio taktiku koja je prolazila i pre 15 godina.

Kada je reč o Kompaniju, on je igrao kod Gvardiole u Sitiju i zna se da ga je Pep jednom zvao da sarađuju i nakon što je Kompani prestao aktivno da igra.

Belgijanac je to odbio jer je hteo da se posveti Anderlehtu. Do sada je bio iritiran što su ga poredili s nekadašnjim menadžerom, ali je više puta rekao da je Gvardiola uticao na njega.

FOTO: EPA/HANNAH MCKAY
FOTO: EPA/HANNAH MCKAY

„Gvardiola je svakako neko ko je kod mene aktivirao tu želju da budem trener. Mnogo je značio za mene i kao igrača i u karijeri uopšte. Suština je u onom što izvučeš iz svega. Umeto da svaki problem pokušavaš da rešiš na isti način, izdvojiš ideju za rešavanje problema“, rekao je Kompani, a preneo BBC.

Naveo je i da je Gvardiola za njega bio veoma bitan, te da je uticao i na druge fudbalere koji su igrali za Španca.

U Anderlehtu možda nije pokazao sav potencijal kao početnik, u Barnliju se već profiliše kao neko ko možda ne može da nasledi svu energiju i znanje Gvardiole, kao i njegov stil igre, ali svakako kao jedan od primera kako je Katalonac uticao na evropski fudbal.

BONUS VIDEO VAR poništio remek-delo: Gol „rabonom“ kakav se viđa i potez za „Puškaša“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar