Borjan najbolji golman Lige Evrope
Nemanja Milunović i Milan Borjan; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Milan Borjan je prema UEFA algoritmu, u čiju računicu ulaze partije u Ligi Evrope i domaćem prvenstvu, najbolje ocenjeni golman kontinentalnog takmičenja.

Čuvar mreže Crvene zvezde izdvojio se na listi ispred golmana Hofenhajma Olivera Baumana. Borjan je osvojio 5.288 bodova, dok član bundesligaša i Zvezdinog rivala u grupi ima 5.244 poena.

Treći na listi je golman zagrebačkog Dinama Dominik Livaković sa 5.049, što je daleko iza kapitena srpskog prvaka.

PROČITAJTE JOŠ

U prvih deset su još i Pau Lopez (Roma), Kasper Šmajhel (Lester), Marko Bizo (AZ Alkmar), Aleks Remiro (Real Sosijedad), David Ospina (Napoli), Rui Silva (Granada) i Haen Bute (Antverpen).

Toliko puta je Borjan bio junak crveno-belih na evropskoj sceni, i u eri Vladana Milojevića, i sada kada je na klupi Dejan Stanković.

Na pet mečeva u Ligi Evrope ostvario 22 odbrane, što je fenomenalan podatak, a od toga se šest intervencija vode kao ziceri koje je zaustavio. U UEFA algoritam po kojoj se izvodi ova računica ulaze i mečevi u domaćim šampionatima, a tu je Borjan takođe neprikosnoven.

Na 17 superligaških utakmica čak 10 puta sačuvao je mrežu. Borjanu će meč protiv Slovana iz Libereca biti 50. u dresu Crvene zvezde na evropskoj sceni, čime će izjednačiti klupski rekord Vladimira Petrovića Pižona po broju međunarodnih utakmica.

Po istim algoritmima, odlična igra Crvene zvezde u Ligi Evrope i prvenstvu Srbije izdvojila je Nemanju Milunovića među deset najkorisnijih odbrambenih igrača.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare