Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Gradska organizacija Dveri osudila je postupak gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, funkcionera SNS, jer je, kako su naveli, odbio da primi i sasluša bivše fudbalere Borca.

Oni su tri dana štrajkovali glađu ispred zgrade lokalne Skupštine i ocenili da je i on jedan od odgovornih za „propast“ kluba.

PROČITAJTE JOŠ

Dveri su u saopštenju ocenile da je sada „više je nego jasno“ zašto su Todorović, SNS i Socijalistička partija Srbije (SPS), koje su vladajuće stranke u aktuelnom sazivu lokalne Skupštine, blokirali formiranje anketnog skupštinskog odbora, koji je predlagala opozicija, a koji je trebalo da ispita „brojne sumnjive radnje“ u FK Borac.

„Taj anketni odbor bi očigledno sprečio planove vlasti da prevarom i zloupotrebom sredstava građana Čačka ugase klub sa skoro stogodišnjom tradicijom, a njegove igrače ostave bez plata i uplaćenog staža“, navodi se u saopštenju.

Dveri ističu da „iste te prevarene i opljačkane igrače“, koji su morali štrajkom glađu ispred lokalne Skupštine da traže svoja osnovna prava, gradonačelnik Čačka Milun Todorović nije hteo „ni da sasluša“, „ni da ih ugosti u kancelariji“.

„Pošto vlast i dalje obmanjuje građane netačnim informacijama, podsetićemo vas na nekoliko činjenica koje dokazuju ko stoji iza ove velike afere i tragedije grada Čačka: Todorović, SNS i SPS su 2016. godine obećali da će oporaviti FK Borac i vratiti ga na staze stare slave. Umesto toga, Borac je ispao u najniži rang takmičenja, a zatim i ugašen“, navodi se u saopštenju.

Dveri, koje su bila opoziciona stranka u aktuelnom sazivu lokalne Skupštine, navode da su Todorović i drugi funkcioneri iz SNS-a i SPS-a bili postavljeni u rukovodeće organe FK Borac i da oni nikada nisu tražili finansijski izveštaj iz FK Borca.

„Milun Todorović, SNS i SPS su uplatili nekoliko desetina miliona dinara, iz gradske kase, fantomskim preduzećima i nekom FK Provo kod Šapca, i na taj način direktno oštetili i Čačak i Borac. Odnosno, špekulativnim radnjama su učestvovali u prevari koja je rezultirala gašenjem FK Borac. Zašto Milun Todorović, SNS i SPS nisu tim novcem isplatili oštećene fudbalere?“, navodi se u saopštenju.

Dveri navode da je gradoančelnik Čačka Todorović bio i potpredsednik FK Borac.

„Milun Todorović je direktor firme koja je napravila najveći dug FK Borac (kao generalni sponzor kluba, firma je ugovorom obavezana da izmiri sve prispele obaveze), i zato ima najveći interes da Borac bude ugašen kako ne bi morao da plati taj dug“, navodi se u saopštenju Dveri.

Dveri ocenju da su Todorović, SNS i SPS doveli Čačak na „svetsku pozornicu“, jer nikada, nigde nije zabeleženo da fudbaleri štrajkuju glađu.

Oko 25 bivših fudbalera Borca štrajkovali su glađu tri dana, od 8. do 10. juna, zahtevajući od lokalne samouprave Čačka da im isplati zaostale zarade koje im duguje Borac, ističući da od njih traže jer su gradski rukovodioci bili članovi Uprave kluba , a Grad je godinama unazad učestvovao u finansiranju kluba novcem iz gradskog budžeta.

Gradonačelnik Milun Todorović odbio je da primi fudbalere koji su štrajkovali i posle tri dana njihovog štrajka saopštio je da Grad nije nadležan za isplatu njihovih zaostlaih plata i da ono protestuju „na pogrešnoj adresi“.

FK Borac iz Čačka ugašen je krajem jula 2019, posle 93 godine postojanja, nakon čega je preregistrovan u Borac 1926 preuzimanjem pravnog legitimiteta FK Provo iz Vladimiraca i prelaskom u niži rang takmičenja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare