Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Bivši predsednik Barselone Đozep Bartomeu odbacio je optužbe sadašnjeg rukovodstva da je lošim poslovanjem ostavio taj fudbalski klub na ivici bankrota.

PROČITAJTE JOŠ

Bartomeu je rekao da je većinu finansijskih problema uzrokovala pandemija koronavirusa, koja je na više od godinu dana zatvorila stadion i smanjila druge izvore prihoda.

„Nije bilo lošeg upravljanja, nismo ostavili loše nasleđe. Klub je održiv, ima mnogo resursa da se izvuče iz ovog problema, a bez pandemije bi imao samo 50 miliona evra gubitka u 2020/2021“, naveo je on.

Barselona je fiskalnu godinu 2020-2021 završila uz gubitak od 481 miliona evra.

Izvršni direktor Barselone Feran Reverter rekao je prošle nedelje da je pandemija uzrokovala samo 108 miliona evra tih gubitaka, a da su ostali nastali zbog potrošnje koja je nadmašila prihode tokom mandata Bartomeua.

Kada je Laporta preuzeo dužnost u martu, nekoliko meseci pošto je rukovodstvo na čelu sa Bartomeuom podnelo ostavku, rekao je da je otkrio da je platna lista igrača iznosila 650 miliona evra koje klub jednostavno nije mogao da priušti.

Bartomeu je bio saglasan sa upravom koja je odobrila visoke plate zvezdama ekipe poput Lionela Mesija, Luisa Suaresa i Antoana Grizmana. Klub je u poslednje dve sezone pustio svu trojicu da napuste Kamp Nou pošto nije mogao da podnese njihove plate.

Lionel Mesi; Foto: EPA/ANDREU DALMAU

„Platni spisak je odgovarao parametrima kluba. Imali smo odlično upravljanje prihodima. Bili smo prvi klub koji je dostigao milijardu dolara prihoda (2018). Ako zarađujete više, igrači zarađuju više. Do marta 2020. godine (kada je Španija blokirana zbog pandemije), platni spisak je bio prihvatljiv, ali je postao neodrživ kako su prihodi padali“, rekao je on.

Bartomeu je ocenio da je Barselona pogrešila kada je odlučila da ne produži ugovor sa Mesijem i pustila ga da kao slobodan igrač ode u Pari Sen Žermen.

Bartomeu je sprečio Mesija da napusti klub 2020. godine.

„Oduvek sam mislio da je apsolutno neophodno da Mesi ostane sa nama, ne samo zato što je najbolji fudbaler na svetu, već i zbog toga šta on znači klubu i finansijama. Bila je greška pustiti ga da ode. On predstavlja mnogo više od toga da je samo igrač koga svi volimo“, rekao je Bartomeu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar