Ćavi Ernandez
Ćavi Ernandez; Foto: EPA-EFE/Alejandro García

Barselona se nada da će Ćavi Ernandez biti podjednako dobar kao i za vreme dok je igrao i osvajao trofeje, i da će konačno svanuti klubu sa "Kamp Noua".

Ništa ne prodaje bolje nego uspeh – to je ono što više niko ne može da izgovori u Barseloni.

PROČITAJTE JOŠ

Luis Suarez i Radamel Falkao su golovima u pobedama Atletiko Madrida i Rajo Valjekana nad Barsom, uručili otkaz Ronaldu Kumanu.

Posebno je gol Suareza došao kao karma za Holanđanina, jer je dosadašnji trener Barse tvrdio da je Urugvajac već star da bi bio u njegovim planovima.

Suarez je otišao kao slobodan igrač u Atletiko, osvojio titulu sa Madriđanima, a Barselona grca u nezapamćenim dugovima iz kojih niko ne zna kako će se izvući.

Kuman je imao nameru da podmladi klub, doveo je Pedrija, produžio saradnju sa Ansu Fatijem, dao mu „desetku“ na leđima i nije pomoglo.

Lionel Mesi, simbol i ikona meteorskog uspona Barselone od sredine dvehiljaditih, prošle godine je šokirao svet objavom da hoće da ide posle 20 godina.

Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Ono što je na ljudskom nivou između Mesija i kluba izglađeno, postalo je nezaobilazna prepreka u papirologiji, pa ništa nije vredelo ni što je Mesi pristao da mu se plata sreže na pola.

Prosto nije mogao da dobije ugovor od kluba koji je 1,2 milijarde evra u minusu. Setimo se, pre pandemije koronavirusa, Barsa je postala prvi klub koji je u prihodima probio milijardu dolara (oko 860 miliona evra).

Pari Sen Žermen je Mesija dočekao raširenih ruku, dok su na Kamp Nou počeli da mozgaju kako će izaći iz nezapamćene krize.

Nije ona počela juče, niti odlaskom Mesija. Počela je još one noći kad su Mesi, Nejmar i Suarez skupa podigli četvrti trofej Lige šampiona za deset godina – u Berlinu 2015.

Već tada je prošao zenit sjajne generacije Ćavija i Inijeste. Ernandez, koji se sada spominje kao glavni kandidat za zameni Kumana na klupi, baš te godine je napustio Barsu.

Alternative takvim majstorima su u domaćoj akademiji, La Masiji – presušile.

Foto: EPA-EFE/Kai Foersterling

Pad Barselone je nastavljen nizom očajnih kupovina poput Filipe Kutinja, Antoana Grizmana i Usmane Dembelea, kao i prodajom Nejmara za rekordan iznos od 222 miliona evra.

Paradoksalno, Kutinjo, Dembele i Grizman su, tim redosledom najskuplji transferi u istoriji kluba (135, 135 i 120 miliona evra), a i Frenki de Jong je odmah tu iza Nejmara sa 86 miliona evra plaćenih Ajaksu pre dve godine.

Nijedan od ovih igrača nije se isplatio na terenu, a svi su preplaćeni. Pare su otišle, koronavirus je zakucao na vrata Kamp Noua i rupa se začas pretvorila u ponor.

Velikim delom je to zasluga Đozep Marije Bartomeua, prethodnog predsednika zbog kog je Mesi isprva i zapretio da će otići.

Bartomeu je otpustio Andonija Zubizaretu, sportskog direktora i čoveka odgovornog za trio Mesi – Suarez – Nejmar i time je počeo da od mesta sportskog direktora pravi modnu pistu.

Petorica su njome prodefilovala za šest godina, pa nije čudo što Barselona nije ni mogla da uspostavi jasan kurs.

Sve bi možda i bilo drugačije da je klub 2017. prihvatio poziv agenta Huniora Mingelje, da angažuje Kilijana Mbapea, tada 18-godišnjaka.

Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Odgovorio mu je Havijer Bordas, član odbora Barselone koji je rekao da niko od trenera, a ni odbor nisu hteli Francuza.

U slično vreme je i Erling Holan bio u priči, ali je ocenjen kao igrač koji „ne odgovara modelu Barselone“. Treba li napomenuti da su Mbape i Holan danas verovatno najtraženiji i najskuplji ofanzivci na svetu, a moguće je da će i obojica da završe u Realu.

Jasno je da Barselona svih ovih godina unazad nije znala šta radi i još je jasnije da to mora da se zaustavi.

U suprotnom, otpuštanje Ronalda Kumana i dovođenje Ćavija Ernandeza neće pomoći, a sadašnje deveto mesto tabele možda neće biti najgore što će upamtiti navijači, ne tako davno najboljeg kluba na planeti.

BONUS VIDEO O dizanju Piksija u vazduh, bežanju Sliškovića, čuvanju Deja i „dozvoli za ubijanje“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar