FOTO: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Reprezentacija Srbije pobedila je Katar sa 4:0 u prijateljskom meču u Debrecinu, pa je tako napravila dobru uvertiru pred meč sa Luksemburgom u subotu 4. septembra, koji se igra na stadionu "Rajko Mitić".

Ipak, Srbija nije bila jedina balkanska reprezentacija koja je ostvarila dobar rezultat u sredu. Mečeve u kvalifikacija za Svetsko prvenstvo odigrale su i Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora.

PROČITAJTE JOŠ:

Fudbaleri Bosne i Hercegovine iznenadili su favorizovanu Francusku i to na gostujućem terenu, odigravši 1:1.

Edin Džeko je svojim golom u 36. minutu najavio da Bosanci neće biti nimalo lak zalogaj za Francuze. Međutim, Grizman je nakon odbitka postigao pogodak za izjednačenje samo četiri minuta kasnije, za ispostaviće se konačan rezultat.

Bosanci su u drugom poluvremenu imali bolju poziciju, s obzirom na to da je Žil Kunde na početku drugog dela igre zaradio crveni karton.

Ipak, Džeko i ekipa nisu bili dovoljno konkretni, pa su samo dvaput šutnuli ka golu Uga Ljorisa u drugom poluvremenu.

Ovo je za Bosnu i Hercegovinu veliki uspeh, s obzirom na to da je napad Benzema-Grizman-Mbape bio poprilično zaustavljen i ograničen u ovom duelu.

Međutim, plasman na Svetsko prvenstvo je daleko. Bosni je ovo tek drugi bod iz tri odigrane utakmice i trenutno se nalaze na četvrtom mestu.

FOTO: EPA-EFE/Fehim Demir
FOTO: EPA-EFE/Fehim Demir

Sledeći rival im je Kahahstan, u utorak, gde imaju imperativ pobede. Glavni rivali za plasman su im Ukrajina i Finska, koje i dalje nemaju pobedu u kvalifikacijama (Ukrajina četiri remija, Finska dva).

U okviru mečeva grupe H sastali su Rusija i Hrvatska u Moskvi. Meč se završio bez golova, ali Hrvati ne mogu biti mnogo nezadovoljni.

Trenutno se nalaze na čelu grupe, sa istim brojem bodova kao i Rusija (sedam), ali sa nešto boljom gol razlikom iz isto odigranih mečeva (po četiri).

Fudbaleri Hrvatske su imali više šuteva i veći posed, iako je Rusija stvarala nešto izglednije šanse za gol.

Priliku za iskupljenje i nove pobede, Hrvati će imati protiv Slovačke, dok će Rusija otići na noge Kipru.

FOTO: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
FOTO: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

U istoj grupi meč su odigrale i reprezentacije Slovenije i Slovačke, koji se završio 1:1, a obe selekcije imaju po četiri boda.

Crna Gora igra veoma dobro u ovim kvalifikacija uprkos teškoj grupi u koju su zapali. Njihov rival ovoga puta bila je Turska, koja se do samog kraja utakmice nalazila nadomak pobede, ali ih je razočarao Radunović evrogolom iz slobodnog udarca u 97. minutu.

Kako su Holandija i Norveška odigrale 1:1, Crnogorci su se domogli trećeg mesta, a isti broj bodova imaju i Holandija, koja je druga i Norveška, koja je četvrta.

Ipak, ovaj rezultat mnogo znači fudbalerima Crne Gore, koji sada dodatno motivisani idu na noge Holanđanima u možda direktnom duelu za mesto koje vodi na Svetsko prvenstvo, iako do kraja kvalifikacija ima još mnogo da se igra.

Turska je u toj grupi prva sa osam bodova i praktično još tri dodatna „u džepu“ pošto im je naredni rival Gibraltar.

Kako stvari trenutno stoje, Srbija i Hrvatska imaju najizglednije šanse za plasman, a reklo bi se i najlakše rivale, na putu do Svetskog prvenstva (makar do baraža).

Igra izabranika Dragana Stojkovića Piksija na meču sa Katarom hrabri sve navijače, a šansu su čak dobili i neki debitanti – Mile Svilar i Veljko Birmančević.

Sve manje od pobede protiv Luksemburga biće neuspeh.

Od ostalih komšijskih zemalja, Severna Makedonija će u četvrtak uveče od 20.45 časova dočekati Jermeniju, Bugarska će u itom terminu gostovati u Italiji, dok će Mađari odmeriti snage sa vicešampionom Evrope, selekcijom Engleske.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo

Grupa A

Portugal – Irska 2:1 (0:1)

(Ronaldo 89, 90+6 – Egnan 45)

Luksemburg – Azerbejdžan 2:1 (2:0)

(Gonsalveš Pinto 8, Rodrigues 28 p – Makhmudov 67)

GRUPA D

Sreda

Kazahstan – Ukrajina 2:2 (0:1)

(Valiulin 74 i 90+6, Jaremčuk 2, Sikan 90+3)

Francuska – Bosna i Hercegovina 1:1 (1:1)

(Grizman 40 – Džeko 36)

GRUPA G

Sreda

Letonija – Gibraltar 3:1 (0:0)

(Gutkovskis 50, 85, Ciganiks 89 – De Bar 71)

Norveška – Holandija 1:1 (1:1)

(Holan 20 – Klasen 37)

Turska – Crna Gora 2:2 (2:1)

(Under 9, Jazići 31 – Marušić 41, Radunović 90+7)

GRUPA F

Sreda

Danska – Škotska 2:0 (2:0)

(Vas 14, Mele 15)

Farska Ostrva – Izrael 0:4 (0:2)

(Zahavi 12, 44, 90+2, Dabur 52)

Moldavija – Austrija 0:2 (0:1)

(Baumgartner 45+1, Arnautović 90+4)

GRUPA H

Sreda

Malta – Kipar 3:0 (1:0)

(Atard 44, 54, Mbong 46)

Rusija – Hrvatska 0:0

Slovenija – Slovačka 1:1 (1:1)

(Stojanović 42 – Boženik 32)

(function (el) { window.addEventListener(„message“, (event) => { if (event.origin.startsWith(„https://www.sofascore“)) { if (el.id === event.data.id) { el.style.height = event.data.height + „px“; } } }); })(document.getElementById(„sofa-standings-embed-90252-35021“));

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar