Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Boban Bajković je nakon igračke karijere odlučio da se posveti stvaranju novih golmanskih nada, a onda i da postane deo stručnog štaba Roberta Prosinečkog. Pričali smo o novoj ulozi trenera golmana, ali i planovima koje ima za budućnost.

Nezaobilazna tema je bila Crvena zvezda u kojoj je Bajković proveo najveći deo karijere i postao jedan od ljubimaca navijača. Navodi da bi ponovo doneo apsolutno identične odluke kada je u pitanju golmanski poziv.

PROČITAJTE JOŠ

„Zvezda je moj život i uvek će biti. To je deo mene, skoro 90 odsto karijere sam ostavio tamo – pola života. Ne bih ništa menjao, da se opet rodim opet bih isto uradio. Mnogo sam ponasan na to, puno mi je srce, Možda sam mogao više, možda manje, ali sam svoj san ispunio – bio sam u Zvezdi i ostavio trag za 12 godina. Deset kao igrač i dve kao trener golman u omladincima“, rekao je Bajković za Nova.rs.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Golmanske rukavice je skinuo 2017. godine nakon epizode u Nefčiju i od tada je dve godine radio sa kadetima i omladincima crveno-belih kao trener golmana (kratko i sa omladincima Srbije). Ta tranzicija mu je bila potpuno prirodna jer mu je bilo bitno da ostane u fudbalu.

„Ma to je lako, mislio sam da će biti teže. Lakše mi je da branim nego da budem trener. Kad si igrač ti dođeš ‘na gotovo“ – trener ti sve spremi, odradiš trening i gotovo. Ovako kad si trener moraš da spremiš trening svaki dan za njih četvoricu, pa svaki dan isto. Ali je lako jer sam ipak u svojoj branši, zato sam i lako ušao ‘u štos’. To mi je mnogo značilo kada sam išao sa Robijem u Tursku već dva puta. Nije to mala stvar i značilo mi je što sam stekao iskustvo u radu sa Slavoljubom Đorđevićem u omladincima. Kada uđeš ‘u štos’ onda je lako.“

Foto: Aleksandar Dimitrijevic/Starsportphoto ©

Navodi da Srbija ne treba da brine i da će još dugo imati kvalitetne momke između stativa:

„Ima mnogo talenata, mi smo mnogo talentovani i po golmanima. Treba samo raditi sa njima, da ne skreću sa puta, da budu posvećeni fudbalu. Nikada u životu nisam video toliko talenata kao u Srbiji, a bio sam svuda.“

Ukoliko ima toliko talenta, nameće se pitanje da li su i treneri golmana na tom nivou.

„Mislim da imamo i dobru struku, polagao sam za licencu i radi se na ozbiljnom nivou. Možda ih neko vreme nije bilo, ali sad mislim da imamo dobre trenere golmana. Tu je Dušan Gašić koji je bio u Zvezdi, onda i Nemanja Jovšić iz Partizana. Viborg Koceić, ima privatnu školu i radio je u Čukaričkom, i od njega sam dosta pokupio. Mislim da možemo mnogo, vidi se to i po reprezentaciji: Dmitrović, Rajković, pa sad Nikola Simić koji brani u Vojvodini imamo zaista sjajnih golmana. Neće biti problema ni sa klupskim, ni sa reprezentativnim golmanima, za njih garantujem životom. Tek će da bude bolje, da li je ranije bilo do struke – to ne znam, ali će biti bolje.“

Bajković je trener golmana u stručnom štabu Prosinečkog, a ove izazovne godine su radili u dva turska tima – Kajzerisporu i Denzilisporu.

„Od 2010. smo u kontaktu do 2020. Mi smo se lako uklopili, znao je da sam kao golman „imao nogu“, tako i ja spremam golmane. On forsira da golman pokreće igru, kod njega sam i branio jer sam to znao. Bio sam fudbaler kao dete, Bog mi dao talenat za nogu, znaš da me poznaju po driblinzima i svemu. Ostao sam upamćen po tome, a ne leži to svakome.“

Na pitanje kako se oseća kada i njegovi golmanski puleni „zalome“ rivala, onako kako je on to često čini kaže sa uzdahom:

„Pa, nije mi svejedno. Ne volim to. U sebe verujem, u drugog ne.“

Saradnja sa Denizlisporom je okončana 25. novembra i od tog momenta su bez angažmana, ali nam Bajković otkriva da je Prosinečki već u pregovorima oko novog posla. Nekoliko ponuda je stiglo i uskoro bi trebalo da donese odluku.

„Upravo čekamo da vidimo šta dalje, sad smo slobodni. Imamo ponude, kako Robi odluči tako će da bude, ja sam sa njim, pa ćemo da vidimo. Biće uskoro posla, on je institucija, ime, veliki trener, ako neko zna fudbal to je on. Iskreno ni ne znam gde ćemo, ali gde god da kaže idem sa njim“, objasnio je Bajković.

Za kraj je od Deda Mraza imao samo jednu jedinu želju:

„Želim da svi budu živi i zdravi, da koronavirus što pre prođe. Da svi budu zdravi, ostalo će sve da dođe“, završio je Bajković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar