photo by Pedja Milosavljevic

Čekamo ubedljiviju Zvezdu, ovo za sada ne ispunjava očekivanja

Fudbaleri Crvene zvezde još jednom su podbacili ove sezone, ovoga puta na domaćem terenu u Evropi, pošto su pred oko 47.000 navijača remizirali rezultatom 2:2 sa Jang Bojsom.

I trener Barak Bahar i fudbaleri su u izjavama posle meča istakli nezadovoljstvo rezultatom i osvojenim bodom, jer je cilj bio sva tri, dok su i očekivanja javnosti bila veća od onoga što smo videli na terenu.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvezda sada nakon dva kola u Ligi šampiona ima tek jedan bod, a slede dva meča sa Lajpcigom, dok bi revanš u Švajcarskoj mogao kasnije da odluči i koja će ekipa otići u Ligu Evrope kao trećeplasirana iz grupe.

Ni u domaćem prvenstvu Zvezdi ne cvetaju ruže, pošto je trenutno na trećoj poziciji sa 18 bodova iz osam mečeva, dok je čekaju odložene utakmice sa TSC-om i Partizanom, čiji je fokus sada samo Superligi.

Od dolaska u Zvezdu, Bahar je najavio velika dela, a svima je bilo jasno da je doveden kako bi sa timom napravio evropski iskorak, jer u Srbiji je dominacija crveno-belih potvrđena godinama unazad (iako je sad i ona dovedena u pitanje). Dobio je Izraelac odrešene ruke da tim kroji po svojim merama i radi praktično šta mu je volja, ni finansije nisu predstavljale problem, a dovedeno je i mnogo pojačanja, koja bi i u Evropi trebalo da pokažu koliko vrede.

Barak Bahar, FK Crvena zvezda, FK Fjorentina
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Sklonio je Bahar iz tima nekoliko dugogodinjih prvotimaca i sigurnih startera, ukazano mu je maksimalno poverenje, ali deluje da se pomalo izgubio u sopstvenim zamislima i idejama i od svega napravio lavirint, iz kog je izlaz trenutno daleko.

Zvezda je promenila i stil igre i formaciju, igrači jesu u veoma dobroj fizičkoj spremi, što svakako jeste zasluga Bahara i njegovih pomoćnika, ali igra je daleko od blistave i ubedljive, kako u Evropi, tako i u domaćem prvenstvu.

Došlo je možda i krajnje vreme da Bahar pokaže zašto je došao i koliko toga može da napravi sa zaista skupim timom Zvezde.

Ono što je malo nejasno jeste to što se ne zna više ni ko će da mu igra prvu postavu, deluje da je izgubio poverenje u Žan-Filipa Krasoa i Pitera Olanjinku, koji su plesali uoči i na startu sezone, a onda se „ugasili“. Šerif Endiaje doveden je pre nekoliko nedelja i sigurno mu je potrebno vreme da se privikne na Zvezdu i sve u vezi nje. Jeste Endiaje postigao gol protiv Jang Bojsa, ali nije baš blistao, kao ni u Superligi, dok je protiv Mančester sitija bio nevidljiv na terenu.

Foto: Starsport

I nisu problemi samo u napadu.

U sredini već dugo nema Gelora Kange i Kingsa Kangve, koji i te kako imaju kvalitet i za domaću ligu i za Evropu. Problem ne bi bio da su izostavljeni oni, a da su tu rezultati i uspesi, međutim, to nije slučaj.

Srđan Mijailović je treću utakmicu igrao na neprirodnoj poziciji desnog spoljnjeg, i to vrlo dobro, ali je nerealno da nije dovedeno adekvatno rešenje, dok je, na primer, supertalentovani Kosta Nedeljković pao u drugi ili treći plan.

Imate potpuno odrešene ruke da napravite tim kakav želite, imate i adekvatne resurse za to, a i dalje vam igrači zauzimaju neprirodne pozicije? Ne zvuči, ne deluje i ne sluti baš na dobro, ali sačekajmo još malo za konačan sud.

Malo je čudno i nejasno što je Bahar insistirao i na vraćanju Miloša Degeneka iz MLS, a sada je zakucan na klupu, iako ima zavidno evropsko iskustvo. Na raspolaganju ima i Uroša Špajića, štopera reprezentativnog kalibra, ali on skoro uopšte ne dobija priliku, dok Milan Rodić igra promenljivo.

Miloš Degenek Crvena zvezda
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Naser Điga se dobro pokazao za sada, ali je bio kriv za oba gola Jang Bojsa. Kod prvog je bespotrebno otvorio prostor kroz srce odbrane, a kod drugog je skrivio penal, jer nije držao ruku iza leđa.

Ne može se reći da je Bahar pravio loše izmene protiv Jang Bojsa, naprotiv, ali je pomalo čudno što je „zaboravljeni“ Aleksandar Katai mogao da bude heroj. U redu, shvatili smo da Katai nije baš u najboljem zdravstvenom stanju, ali ne treba zaboraviti da se pred početak sezone pričalo i o njegovom transferu, dok mu ni formacija koju Bahar preferira ne odgovara baš, pa je praktično osuđen na klupu, bar za sada.

Bahar još uvek nije izgubio poverenje uprave, kao ni većeg dela navijača, ovaj tim Zvezde trebalo bi da „raste“ kako sezona bude odmicala, ništa još nije izgubljeno, ali za sada nije dovoljno dobro.

Sve u svemu, ovo je preskup tim Crvene zvezde da bi imao dva poraza u osam prvenstvenih kola i da bi čupao bod na Marakani protiv Jang Bojsa – to treba da bude jasno. Delimično je to i Baharova krivica, delimično su i igrači krivi, ali vremena za popravni ima, pa je svaka sledeća utakmica ispit koji treba da se položi, jer kiksevi će se sve skuplje plaćati kako sezona bude odmicala.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar