Atalanta
Osveženje na fudbalskoj sceni Foto: EPA-EFE/PAOLO MAGNI

Fudbaleri Atalante katastrofalno su počeli sezonu, ali su kasnije sa 70 postignutih golova u Seriji A postali apsolutni hit u svetu fudbala. Nerado su viđen gost, jer su u dva navrata "častili" domaćina "sedmicom" - prvo Torino (7:0), a zatim i Leće prošle nedelje (7:2).

Kako je fudbal samo čudna i nepredvidiva igra. Igra u kojoj treba imati strpljenja i ono će se na kraju isplatiti. Upravo to je slučaj sa Atalantom, Boginjom provincije, klubom iz Bergama koji broji svega 120.000 stanovnika.

Fudbaleri Atalante košmarno su otvorili sezonu, doživeli su debakl na „Maksimiru“ 18. septembra, kada ih je Dinamo Zagreb razbio – 4:0 na startu Lige šampiona.

Usledili su porazi od Šahtjora kod kuće (2:1) i „petarda“ Mančester sitija na „Etihadu“ – 5:1.

PROČITAJTE JOŠ

Stekao se utisak da je Atalanta „vreća za udaranje“, tim za „nabijanje gol-razlike“, ali crno-plavi predvođeni Đan Pjerom Gasperinijem, stručnjakom koji je izabran za trenera godine u Italiji, nisu mislili tako.
Gasperson, „Prorok iz Gruljaska“, kako ga zovu na „čizmi“, poznat je po „kasnom paljenju“. Igračima treba vremena da se priviknu na njegove metode, a onda usledi – bum! Upravo to se i dogodilo.

Atalanta je eksplodirala i počela je da beleži nestvarne rezultate na svim frontovima.

Posle istorijskog uspeha u sezoni 2018/19. kada je klub iz regije Lombardija kao trećeplasirani tim Serije A prvi put izborio plasman u Ligu šampiona, snovi se nisu raspršili preko noći već i dalje traju. Atalanta je čudom uspela da „preživi“ grupnu fazu i da posle ubedljivog trijumfa nad Šahtjorom u Donjecku izbori plasman u osminu finala, zajedno sa Mančester sitijem. Ispali su Šahtjor i Dinamo Zagreb.

Đan Pjero Gasperini Atalanta
Đan Pjero Gasperini Foto: EPA-EFE/MARCO LEZZI

A tamo je razbila Valensiju rezultatom 4:1, pa bi revanš 10. marta na „Mestalji“ trebalo da bude samo „odrađivanje posla“ za Papua Gomeza, Josipa Iličića, Duvana Zapatu i ostale asove Gasperinijeve „fudbalske bande“. Ali, šta tek reći za sve ono što Atalanta radi u Seriji A. Postigli su fascinantnih 70 golova! Od čega čak 37 na gostujućem terenu, uz učinak od osam pobeda, četiri remija i samo jedan poraz!

Pet najubedljivijih pobeda Atalante

Atalanta – Udineze 7:1 (27. oktobar 2019)
Atalanta – Milan 5:0 (22. decembar 2019)
Atalanta – Parma 5:0 (6. januar 2020)
Torino – Atalanta 0:7 (25. januar 2020)
Leće – Atalanta 2:7 (1. mart 2020)

Lacio, koji je lider na tabeli i koji igra kao pre 20 godina kada je osvojio poslednji Skudeto, dobacio je do brojke od 60, šampion Juventus dao je samo 48 pogodaka, a nekadašnji div evropskog i svetskog fudbala, danas tužni i izmučeni Milan, je na koti 27.

Ta cifra od 70 golova (4,16 po meču), koja „bode oči“, pre svega jer italijanski fudbal važi za dosadan zbog taktike kojoj se poklanja ogromna pažnja, što nije slučaj u Nemačkoj i Španiji, gde se igra lepršavo s velikim brojem golova, nema veze sa slučajnošću. Naprotiv! Gasperinijev tim, koji je preuzeo 14. juna 2016. godine, ima i „glavu i rep“ i zato je trenutno treći u Ligama petice po efikasnošću. Jedino su Pari Sen Žermen i Bajern dali više golova od Atalante. Parižani su na 27 mečeva pogađali mrežu 75 puta, dok je Bajern dao 71 gol na 24 utakmice.

Atalanta je prvu „sedmicu“ ispalila protiv Udinezea – 7:1 (27. oktobar 2019). Sedam golova dali su i Torinu (0:7) krajem januara ove godine, da bi prošle nedelje svu moć „crno-plavih“ osetio i Leće (2:7).
Po pet golova u mreži dobili su Milan (5:0) i Parma (5:0), 22. decembra 2019, odnosno 6. januara 2020. godine.

Osim što se Gasperini oslanja na momke iz omladinske škole, odlično zna da sklopi kockice i često tokom meča voli da menja formaciju.

Atalanta Josip Iličić
Josip Iličić Foto: EPA-EFE/PAOLO MAGNI

Đan Pjero se užasava najzastupljenije formacije u fudbalu 4-4-2, a obožava da forsira sistem igre 3-5-2 ili 3-4-3, gde tri centralna štopera (najčešće su to Palomino, Kaldara i De Ron) znaju da budu na „vetrometini“, ali do izražaja dolaze „ful-bekovi“ i igrači sredine terena, tehnički strašno potkovani. Sve to rezultatira velikim brojem golova, za koje su zaduženi napadači – Duvan Zapata (11 golova ove sezone) i Luis Murijel (13).

Prva „violina“ Atalante, bar ove sezone, je Slovenac Josip Iličić s učinkom od 15 golova i pet asistencija. Ubitačno za igrača koji se odlično snalazi na mestu centralnog i ofanzivnog veznog, na levom krilu, a po potrebi može da bude i centarfor.
Brzina mu nije vrlina, ali fantastičan pregled igre, razoran udarac levom nogom i „mekani“ prekid čine 32-godišnjeg Jošku jednim od najbolje ocenjenih igrača Serije A.

Kada takvom majstoru dodate „vrelu argentinsku krv“ u 165 centimetara nisko, pardon, visokom Alehandru Papuu Gomezu, onda imate zagarantovanu zabavu utakmicama tima, koji kao domaćin igra na stadionu „Atleti Azuri d Italija“, kapaciteta 21.300 mesta. Boginja provincije zasluženo živi svoj san i želi da nadmaši najveći uspeh u svojoj istoriji, kada je u sezoni 1990/91. eliminisana u polufinalu Kupa UEFA od Intera.

Ako pitate Proroka Gasperinija i njegovu „fudbalsku bandu“, kako ih zovu na Apeninima, da li je to moguće? Odgovoriće vam s nova tri boda u gostima i verovatno još nekom „sedmicom“.

Ko je Antonio Perkasi – čovek na čelu Atalante?

Atalanta je osnovana pre 112 godina, a na čelu kluba trenutno je predsednik Antonio Perkasi. Ugledni biznismen, nekada je i sam bio fudbaler „crno-plavih“.
Prošao je omladinsku školu i debitovao za prvi tim već sa 17 godina, ali je sa 24 digao ruke od fudbala i počeo je da se bavi nekretninama. Veliki uspeh ostvario je u modnoj industriji sarađujući 30 godina s modnom kućom „Beneton“. U Italiju je doveo „Zaru“, razvio je biznis s brojnim modnim kompanijama… Takođe, akcionar je avio kompanije „All Italia“. Što se fudbala tiče, najveća vrlina mu je strpljenje. Ne troši olako trenere, ne meša im se u rad, već ih u pušta da sami formiraju tim, kasnije i da odgovaraju za rezultate.
Gasperinija je istrpeo, a svi mogu da vide kako mu „Prorok“ vraća.