Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL / POOL CONDITIONS - ATTENTION

Posledica da je Keln protiv teške Dortmundove artiljerije iskopao srpski biser - Savu-Arangela Čestića (2:1) naterala nas je da "zagrebemo" malo dublje po nemačkom fudbalu, odakle za fudbalsku Srbiju stižu samo lepe vesti.

Srpska deca blistaju u Bundesligi, i u mlađim kategorijama slavnog Bajerna. Bez obzira na to što su članovi obećane fudbalske zemlje, koja je svetlosnim godinama ispred Srbije i Superlige, njihovo srce kuca samo za Srbiju i opredelili su se da u budućnosti budu „orlovi“, a ne „panceri“.

PROČITAJTE JOŠ

Povod za ovu priču svakako je bila fantastična partija Save-Arangela Čestića, koji je u seniorskom fudbalu imao vatreno krštenje protiv Holana, Sanča, Rojsa, te je u formaciji „jarčeva“ 3-4-2-1 komandovao odbranom Kelna i sačuvao ekipu pred naletom „teške artiljerije“.

Maleni Keln uzeo je sva tri boda velikom Dortmundu i to na „Signal iduna parku“, a nagradu za vanserijsku partiju 19-godišnjak srpskih korena dobio je u vidu novog ugovora.

Maestralan je Sava-Arangel bio, u izveštaju pored imena momka rođenog u Ofenbahu, stoji da je dobio tri od četiri vazdušna duela, poslao sedam preciznih dugih lopti, imao sedam uspešnih intervencija, dovoljno da Nemačka zabruji od 192 centimetra visokom štoperu.

Još jedno ime, još jedan biser iz nemačke Bundeslige se nameće Srbiji i ona će na njega i te kako u bliskoj budućnosti imati priliku da računa. Reč je o Lazaru Samardžiću, koji je ponikao u berlinskoj Herti, a od početka ove sezone je član Lajpciga.

Lazar Samardžić (levo), Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN CONDITIONS – ATTENTION

Prošao je sve mlađe kategorije Nemačke, ali ima prostora da zbog srpskih korena u budućnosti zaigra za „orlove“. Momak je rođen 24. februara 2002. godine u Berlinu i igra na poziciji ofanzivnog veznog.

U žestkom ritmu koji je namentuo koronavirus, trener Lajpciga Julijan Nagelsman bio je primoran da pruži priliku Samardžiću, koji je to oberučke iskoristio.

Upisao je lucidnu asistenciju, genijalnim pasom našao je „pukotinu“ u odbrani Arminije Bilefild i „spojio je s golom“ Anhelinja, koji je rutinski pogodio mrežu.

Prva asistencija Samardžića i razlog više da Fudbalski savez Srbije nastavi da pregovara s njegovim roditeljima oko seniorskog debija za „orlove“.

I kao šlag na torti stižu braća Motika. Nemanja i Nikola, koji su uzdanice Bajernovih mlađih kategorija.

Rođeni su u Berlinu sa korenima i Sarajeva. Ipak, od malena su učeni da im Srbija bude u duši. Zato su u nekoliko navrata uglas poručili: „Mi smo 100 odsto Srbi“.

E, takvi fudbaleri-ratnici i trebaju Srbiji da si se posle 20 i kusur godina konačno dokopala Evropskog fudbalskog prvenstva.

Nemanja je stariji, ima 17 godina i pokriva ofanzivno gotovo sve pozicije. Može da igra levo krilo, to mu najviše odgovara, ali mu nije strano ni da bude „desetka“, da kreira igru, a po potrebi može da bude i centarfor.

S obzirom na to da mu je levo krilo primarna pozicija, mnogi ga zbog odličnog šuta, driblinga i brzine porede s legendarnim Frenkom Riberijem, dok mu je omiljeni igrač Kristijano Ronaldo, a omiljeni srpski fudbaler – Dušan Tadić.

Nemanja, Bajernov biser već je pozivan za selekciju Nemačke za igrače uzrasta do 17 godina, ali je izričit da je dres „A“ tima rezervisan isključivo za Srbiju.

Njegov mlađi brat Nikola Motika, ima 16 godina i on je po vokaciji štoper, već je debitovao za nemački nacionalni tim za igrače uzrasta do 16 godina. Ipak, i on je kao i Nikola, poručio da njegovo srce kuca samo za Srbiju.

Jasno je da je FSS na potezu i da bi fleke u vidu fijaska kada je u pitanju plasman na Evropsko prvenstvo, mogao i morao da sanira u budućnosti, time što će okupiti sve srpske bisere koji sijaju u daleko razvijenijim fudbalskim zemljama, koje će ukoliko im se ukaže prilika, sasvim sigurno to iskoristiti i ukrasti ih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar