Dragan Šolak, Roman Abramovič, Mansur bin Zajed, Džoel Glejzer, Andrea Radricani i Stan Kroenke
Foto: United Media/Mark Pain / Shutterstock Editorial / ANDREW YATES / AFP / Scott A. Miller / Zuma Press / Simon Davies/ProSports / Shutterstock Editorial / Brian Rothmuller/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Jedan je gazda Nikoli Jokiću, drugi redovno svraća do Tivta jahtom, trećeg su Britanci hteli da oteraju, četvrti je iz Srbije - spisak vlasnika premijerligaških klubova je zaista šarolik.

Dragan Šolak se nedavno pridružio toj živopisnoj grupi, kupovinom 80 posto udela u fudbalskom klubu Sautempton.

PROČITAJTE JOŠ:

Ako se taj klub do pre koju godinu simpatisao u Srbiji zbog Dušana Tadića, sada opet postoji još jedan razlog da se „sveci“ dožive „kao svoji“.

Stotinu miliona funti je koštao praktično čitav klub, koji je ove sezone tu nadomak sredine tabele engleskog šampionata.

Ima prostora za napredak, a ovih dana se spekuliše da bi natrag put lučkog grada na jugu Engleske mogao i Garet Bejl.

Dvadeset ekipa, samo pet domaćih vlasnika Engleza, to tržište je očito berićetno za strance, pa nije čudo što ih ima i iz Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Abu Dabija, Saudijske Arabije, Italije, Tajlanda, Irana, Egipta, Češke.

Ne treba da čudi, jer Premijer liga privlači 1,35 milijardi gledalaca širom 188 zemalja.

Foto: Adam Davy / PA Images / Profimedia

Jednako se tu vrte i profit i prestiž, pa je i tek trećina igrača poreklom iz Engleske. Što bi onda drugačije bilo sa vlasnicima?

Roman Abramovič je pre skoro 20 godina kupovinom Čelsija napravio presedan koji je potpuno izmenio lični opis engleskog fudbala.

Oni najpoznatiji i najslavniji klubovi su „rezervisani“ uglavnom za Amerikance, ako izuzmemo Abramoviča i njegovo „čedo“, šampiona Evrope.

Abramovič već dugo drži Čelsi, Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ruski milijarder, kada se ne bavi fudbalom, „skokne“ do Tivta i tamo provede deo leta na jahti. Džon Henri i Tom Verner iz Fenvej sports grupe su vlasnici Liverpula.

„Redsi“ poslednjih godina odlično nastupaju i u engleskom i u evropskom fudbalu, pa bi se na njih sada teško požalio neko ko živi tu kod Enfild Rouda i navija za „crvene“.

Arsenal drži Sten Kronke, američki čovek koji stoji iza poznatog trgovinskog lanca „Volmart“, ali i iza „Kronke Sports Entertainment“.

Sten Kronke, vlasnik Arsenala i Nagetsa, Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Da ga zanima i košarka pokazuje i to što je vlasnik Denver Nagetsa, za koje igra Nikola Jokić. Denver solidno gura u NBA ligi, Arsenal već godinama kuburi u Premijer ligi.

Iza Mančester junajteda stoji američka porodica Glejzer i braća Malkolm i Džoel, sa svojom „First Allied“ korporacijom, a familija „pipke“ drži i u šampionskim Tampa Bej Bakanirsima u NFL-u.

Mančester siti je već dugo u posedu „Abu Dabi junajted grupe“ šeika Mansura bin Zajeda Al Nahjana.

Mansur bin Zajed Foto: ANDREW YATES / AFP / Profimedia

Danas je Totenhem jedini klub „velike šestorke“ koji ima britansko vlasništvo. Drže ga Džo Luis i Danijel Levi, engleski biznismeni.

U domaćem vlasništvu su i Brentford, Brajton potpuno (Metju Benham i Toni Blum) i Kristal Palas većinski, kao i Norič (više vlasnika).

Iransko-britanski čelični magnat Farad Moširi drži Everton, Italijan Andrea Radrizani ima većinu u udelu Lids junajteda, Šrivadanapraba familija drži Lester siti.

Farad Moširi, Foto: EPA-EFE/LYNNE CAMERON

Italijanski investitor Đino Poco stoji iza Votforda, a kineski Fosun internešnal je u posedu Vulverhemptona.

Vest Hem je kao „mešano meso“, svega tu ima. Čeh, Englez, Amerikanac i Velšanin, svako ima svoj udeo.

Princ Muhamed bin Salman Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN / POOL

Barnli je vlasništvo američkog ALK Kapitala, Aston Vila egipatskog i američkog „mecene“.

Njukasl je nedavno preuzeo kontroverzni princ Mohamed bin Salman, koga su Britanci hteli da spreče da preko Javnog investicionog fonda Saudijske Arabije kupi „svrake“.

VIDEO: Sautempton promenio vlasnika i upisao pobedu

Razlog je njegov odnos prema ljudskim pravima i zbog toga što se na njega upiralo prstom kada se pričalo o ubistvu novinara Džamala Kašogdžija 2018. godine.

Bilo kako bilo, kada bi se sabirale imovinske karte najmoćnijih vlasnika klubova u Premijer ligi, čak i digitron bi blokirao.

Zbog toga je i pred Sautemptonom, ali i Draganom Šolakom i Katarinom Libher kao suvlasnicom, težak put i okršaj sa ozbiljnim fudbalskim „aždajama“.

BONUS VIDEO: Golovi sa meča Borusije Dortmund i Ajntrahta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar