Foto:Fayez Nureldine / AFP / Profimedia; Power Sport Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sergej Milinković-Savić i Aleksandar Mitrović su izazvali talas neverice kada su ped početak sezone 2023/2024 odabrali da pojačaju Al Hilal u Saudijskoj Arabiji. Nepunih godinu dana kasnije to ne samo da se ispostavilo kao fantastičan potez, već su nadomak istorijskog podviga koji nijednom fudbaleru iz Srbije nije pošao za rukom.

Gledajući iz perspektive nekih drugih fudbalskih liga, a posebno poredeći sa italijanskom Serijom A, engleskom Premijer ligom, ali i u dobroj meri sa našom Superligom Srbije, Saudi Pro liga, elitni rang tamošnjeg takmičenja, nema preterano veliku tradiciju. Tačnije, s obzirom na to da profesionalna liga u Saudijskoj Arabiji postoji od 2008. godine, upitno je kakvu tradiciju zapravo i ima.

No, narodna izreka kaže da „para vrti gde burgija neće“, pa su prebogati vlasnici naftnih bušotina odlučili da novac preusmere na fudbal, te su put tamošnjeg šampionata stigle neke od najvećih zvezda svetskog fudbala – Kristijano Ronaldo, Sadio Mane, Nejmar, Jasin Bono… A među svima njima našli su se i Mitrović i Milinković-Savić.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako dolazak prve zvezde engleskog Fulama i veziste rimskog Lacija nije bio propraćen preterano van granica Srbije, mnogima jeste zapalo za oko to što su odlučili da krenu put Bliskog istoka, i to nakon što su obojica – uz više ili manje istine – povezivani sa brojnim velikanima evropskog fudbala, pa je tako Mitrović navodno bio blizu Čelsija a popularni SMS izabrao Rijad umesto Torina i plavi dres Al Hilala pre Juventusovog.

No, da se taj narativ promeni potrudili su se reprezentativci Srbije gotovo momentalno i iz meča u meč su dominirali, pa tako Mitrović ima postignutih 35 golova uz sedam asistencija na 38 utakmica, dok je Sergej dodao 11 golova i 16 asistencija – od čega pojedini, što bi rekli, vredni mesta u Luvru – prava fudbalska umetnost.

A Mitrovićev majstorski gol u derbiju 30. kola pogurao je Al Hilal ka šampionskom naslovu, dok je Sergej do ludila doveo Kristijana Ronalda, koji je propisno popustio sa živcima i zaradio isključenje. Mada SMS nije jedini Srbin kom je to uspelo za rukom – slično je uradio i Vladimir Stojković

Foto: Fayez Nureldine / AFP / Profimedia

Sasvim dovoljno da ne samo postanu apsolutni hit tamošnjeg prvenstva, već i da na njihovim partijama ozbiljno profitira i Al Hilal. Naime, dve uzdanice Dragana Stojkovića iz reprezentacije sa svojim timom imaju 86 osvojenih bodova nakon 30 odigranih kola, i 12 bodova viška u odnosu na drugoplasirani Al Nasr za koji igra Kristijano Ronaldo.

To znači da su Mitrogol i SMS došli u situaciju da ih samo čudo može odvojiti od šampionske titule. Jer, da se to ne bi doogodilo, potrebno je ne samo da dožive sva četiri poraza a da Al Nasr dobije sve četiri utakmice, već i da u direktnom duelu protiv Al Hilala slavi sa četiri ili više golova razlike – sve ostalo, pa čak i poraz od 3:0 bi, zahvaljujući trijumfu od 3:0 iz prvog dela sezone, znači titulu, jer je i na strani Al Hilala i gol-razlika.

Foto: Fayez NURELDINE / AFP / Profimedia

A sve to ima i veoma zanimljiv istorijski kontekst. Naime, Milinković-Savić i Mitrović će postati prvi Srbi koji su osvojili titulu u Saudijskoj Arabiji, i to u sezoni u kojoj je pažnja čitavog sveta bila usmerena ka ovom takmičenju!

Pored njih, u Saudijskoj Arabiji igrao je 21 igrač iz Srbije, ali niko nije uspeo da dođe do titule – Nikola Petković, Danijel Aleksić, Ljubomir Fejsa (Al Ahli), Dragan Ćeran, Nemanja Tubić (Hajer), Dušan Đokić (Najran), Nenad Injac, Despot Višković (Al Ansar), Saša Jovanović, Marko Stanojević (Al Fateh), Nikica Košutić, Nemanja Obrić, Luka Stojanović (Al Hazem), Uroš Matić (Abha), Nemanja Miletić, Nemanja Nikolić (Al Rajed), Milan Pavkov, Vladimir Stojković (Al Fajha), Aleksandar Prijović (Al Itihad), te Uroš Vitas (Al Kadisija).

Najviše uspeha pored Milinković-Savića i Mitrovića zabeležili su Petković i Stojković. Petković je osvojio Kup Kralja u sezoni 2010/2011, dok je Stojković to isto uradio u sezoni 2021/2022.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar