Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Italijanska igra ili greška u koracima?

Crvena zvezda je u 2022. godini ostvarila neke veoma dobre rezultate, urkos tome što su nastup u Evropi okončali već u grupnoj fazi kada se svedu računi na Marakani mogu da budu zadovoljni, pogotovo jer sa deset bodova više u odnosu na Partizan dočekuju drugi deo sezone i „pol poziciju“ u borbi za najvredniju titulu u novijoj istoriji srpskog fudbala.

PROČITAJTE JOŠ...

Podsećamo, šampion Srbije će u sezoni 2023/2024 direktno igrati u grupnoj fazi Lige šampiona.

Ipak, umesto fokusa na pripreme i kreiranje sastava koji će predstavljati okosnicu u elitnom takmičenju, u „Ljutice Bogdana“ se odvija mala drama vezana za status jednog od najvažnijih igrača u odbrani Zvezde, Aleksandra Dragovića.

Reprezentativac Austrije nalazi se na meti italijanske Sampdorije, što nije neočekivano s obzirom na to da na klupi tima iz Đenove sedi Dejan Stanković, doskorašnji šef struke crveno-belih.

To i nije neočekivano, s obzirom na činjenicu da je Dragović veoma poznato ime u Evropi, a pored toga što se nalazi u najboljim igračkim godinama, a pored toga ima i status domaćeg igrača kao državljanin Austrije, članice Evropske unije. Ono što je problematično jeste način na koji se cela situacija odvija.

Naime, još pre nego što je upućena zvanična ponuda na adresu šampiona Srbije, u medijima na Apeninskom poluostrvu već krajem novembra je objavljena informacija da Dragović odlazi iz Zvezde.

Nešto više od dve nedelje kasnije Dragović je prelomio da ostaje u timu, ali tu nije bio kraj, pošto je manje od nedelju dana kasnije ponovo usledio svojevrsni preokret, pošto je štoperov menadžer Marselo Brilman najavio da Dragović želi po svaku cenu da ode:

„Da, postoji interesovanje nekolicine klubova za Aleksandra, ali bi njegov cilj bilo da stigne u januaru u Sampdoriju“, rekao je Brilman, a izjavu je preneo Tutomerkato.

Usledilo je zatišje od još šest dana pre nego što je na adresu Zvezde stigla sramna ponuda – tim iz Đenove je u zamenu za Dragovića ponudio besplatnu pozajmicu u narednih šest meseci, uz obavezan otkup od pola miliona evra po završetku sezone. I to ne momentalno, već u dve rate – po 250.000 evra.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

To samo po sebi nije problematično, dok se ne sagleda iz ugla određenih činjenica. Prvo, vrednost Aleksandra Dragovića je po portalu Transfermarkt, specijalizovanom za cene fudbalera, čak deset puta veća od onoga što Sampa nudi – pet miliona evra. Iako je teško očekivati da će crveno-beli dobiti tu sumu, tolika razlika je najblaže rečeno začuđujuća, pogotovo jer na klupi Đenovljana sedi Dejan Stanković, legenda Zvezde i doskorašnji šef struke tima sa Marakane, koji je odlično upoznat sa kvalitetima Dragovića.

Sve ovo nas dovodi do dva moguća objašnjenja ovakvog predloga.

Prvo je prosto – zabuna. Postoji mogućnost da su u Sampdoriji odlučili da prosto okušaju sreću i probaju da do odličnog igrača dođu bez „razbijanja kasice“, posmatrajući Zvezdu kao klub koji dolazi iz ne preterano popularne lige, uz veru da bi ovakva suma mogla da bude primamljiva.

Drugi je, pak, mnogo izvesniji i znatno problematičniji. Naime, nije isključeno ni da Italijani pokušavaju da kod Dragovića izazovu nezadovoljstvo statusom u Zvezdi (pre svega finansijskim, jer teško da bi sa igračke strane pre odabrao da se bori za opstanak u Italiji od gotovo izvesnog nastupa u Ligi šampiona), kako bi ga naterali da izvrši pritisak na upravu Zvezde i pusti ga da ode po njegovim uslovima. Drugim rečima, Sampdorija kao klub iz jače lige koristi prljave trikove u borbi za potpis Dragovića.

S obzirom na to da Dragović ima ugovor sa Zvezdom do leta 2024. godine, crveno-beli se pitaju za sve, dok je na zainteresovanim klubovima da ispune uslove koje su crveno-beli postavili. Jedino pitanje jeste da li će biti ispoštovano ono što piše na papiru, ili će slova ostati tek to.

BONUS VIDEO Dejan Stanković kod kovčega Siniše Mihajlovića