Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Polusezona ispod svih očekivanja

Košarkaši Crvene zvezde ponovo su razočarali na gostovanju u Evroligi, pošto su u 17. kolu u Atini poraženi od Panatinaikosa sa 82:65 i tako neslavno zatvorili kalendarsku godinu u elitnom takmičenju.

Crveno-bele je ovaj neuspeh doveo do skora 6-11, što je ispod svih očekivanja, kao i 15. pozicija na polusezoni u Evroligi.

PROČITAJTE JOŠ:

Turbulentno leto je imala Zvezda, promenjen je skoro ceo tim, dovedeni su novi nosioci igre, ali kockice nisu najbolje posložene, što se najbolje vidi po igri, koja je uglavnom neuverljiva, pomalo i nejasna.

Iako se od sredine jula očekivalo da Zvezda dovede još nekog beka i/ili krilnog centra, roster je na iznenađenje mnogih zatvoren, bar se tako tada pričalo, a Duško Ivanović je nakon samo nekoliko utakmica dobio otkaz. Na njegovo mesto je došao Janis Sferopulos, koji nije loš trener, ali šok terapija sa njim baš i nije uspela.

Činilo se da je Šabaz Nejpir najveći problem, na njega se trošilo najvie energije i delovalo je da on povlači i neke druge igrače u „kanal“, ali se ispostavilo da nije samo u njemu problem. Ima još mnogo toga što u Zvezdi trenutno ne valja, a izgleda da malo ko preuzima odgovornost za neuspehe.

Panathinaikos vs Crvena zvezda Foto:STARSPORT

Zvezda kod kuće trenutno ima skor 5-3, što nije loše, ali zato u gostima liči na ekipu koja ne pripada Evroligi – skor 1-8. Jedina pobeda na gostovanju izvojevana je u Beogradu u Pioniru, pred skoro praznim tribinama protiv Makabija.

Možda se čak može i reći i da je taj meč protiv Makabija Zvezdin najbolji u Evroligi, bar za sada, a da nije bilo Miloša Teodosića sa indeksom korisnosti 40, možda sada ni o tome ne bismo pričali. U svakom slučaju, pobeda protiv Makabija jeste bila značajna, videlo se da Sferopulosova ekipa ima kvalitet da se nosi sa rivalima iz gornjeg dela tabele, ali veoma brzo je usledio novi šamar realnosti u Atini i pokazatelj da Zvezda nema konstantnost, pogotovo kada je reč o gostovanjima.

Bez ikakvog unižavanja i osporovanja dosadašnjih rezultata, rekao bih sledeće: Zvezda je za polusezonu savladala Albu i Asvel, dve najgore ekipe u Evroligi, mnogo oslabljene ekipe poput Efesa i Fenerbahčea, a pred njom je osim pomenutog Makabija pao još i Bajern u Areni.

Jednostavno premalo za polusezonu i 17 utakmica.

Panathinaikos vs Crvena zvezda Foto:STARSPORT

Poučeni prošlosezonskim iskustvima, za plej-in u Evroligi biće verovatno potrebno oko 17 pobeda, što u ovom trenutku izgleda tako čudesno za crveno-bele.

Ruku na srce, neke utakmice jesu izgubljene u neizvesnim završnicama, ali se u njima uglavnom jurio rezultat, umesto da nekada Zvezda brani vođstvo i privodi utakmicu kraju na svoju stranu.

Što se individualnih učinaka tiče, videli smo više puta Teovu magiju, košarkašku inteligenciju Luke Mitrovića, lavlju borbu Džoela Bolomboja, ali sem njih trojice gotovo niko nije bio na nivou koji je potreban za Top 8 ili makar plej-in.

Od Adama Hange tek čekamo ono najbolje, Nemanja Nedović i Rokas Giedraitis igraju sa velikim oscijalacijama, Jagov kvalitet je i dalje upitan za Evroligu, od Marka Simonovića gotovo ništa dobro nismo videli, Davidovac takođe može mnogo bolje, Tobi u Evropi nije baš sav svoj, dok Lazić i Lazarević imaju pre svega defanzivne zadatke i u službi su tima.

PROČITAJTE JOŠ:

Jednostavno premalo razigranih i raspoloženih košarkaša, pa je samim tim i Sferopulos u problemu pri pronalasku dobitnih petorki.

Zvezdi fali krvi, fali joj agresivnosti, čvrstine i spremnosti da se u svakom trenutku „pobije“ na terenu. Ekipa je u više situacija delovala bezvoljno, bez jasne ideje kako treba da igra, nije to ta duša tima i mentalitet potreban da bi se napravio ozbiljan evroligaški uspeh.

Na sve to, crveno-beli se mnogo oslanjaju na šut za tri poena, koji ih je više puta izdao, nego što im je dobroga doneo. Zvezda ima najviše pokušaja za tri po utakmici (29,8), ali je tek peta po broju ubačenih trojki (10,1). Ukupno to je tek 33,7%, a nijedan igrač nema preko 40% pri šutu za tri.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Međutim, ima nešto čudno u ljudima i navijačima na ovim prostorima koji i dalje veruju da od ovog tima ove sezone može da bude nešto ozbiljno u Evropi.

Nada za plasman dalje još nije izgubljena, ali će naredni mečevi protiv Fenerbahčea u gostima i Partizana u Areni umnogome odrediti sudbinu Zvezde.

Dobre vesti su da se od 2. januara u Evroligi Zvezdi pridružuju Fredi Gilespi i Nikola Topić, nova pojačanja, koja će pokušati da promene krvnu sliku tima i pokažu da sa razlogom nose crveno-beli dres.

Deluje da bi sem njih dvojice još neko mogao da stigne na Mali Kalemegdan, ali za sada su sve to nagađanja. Na upravi je da nešto konkretno napravi, pošto je ovo do sada ove sezone bilo poprilično loše.

Nada pred drugi deo sezone postoji, ona nije velika, a bez drastičnih promena u više segmenata, Zvezda nema šta da traži u Evroligi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare