Foto: Starsport

Crvena zvezda je utorak uveče dovela momka za kog mnogi već sada kažu da je kapitalna akvizicija.

U smislu talenta Nikola Topić to nesumnjivo jeste, ali je uzorak kvalitetnih utakmica još uvek mali da bi se reklo kako je Nikola veliko ili provereno košarkaško ime. Za sada se svakako nalazi na putu ka košarkaškim zvezdama, ali bukvalno niko, pa ni on sam ne zna kuda će ga put odvesti.

PROČITAJTE JOŠ:

Topić je stigao u Zvezdu praktično kao zamena za Šabaza Nejpira i ta dva igrača bukvalno ne mogu da budu udaljenija jedan od drugog po gotovo svemu.

Nejpir je došao kao neko ko je trebalo da bude lider ekipe na terenu i jedno od najvećih pojačanja. Nikola je došao nakon što se Šabaz neslavno rastao sa klubom posle samo nekoliko meseci.

I sad kad se to gleda sa strane, deluje od kluba neozbiljno kad usred sezone mora da menja čoveka kog je posmatrao kao okosnicu pre nego što je sezona počela.

Otišao je Nejpir brže-bolje u Olimpiju iz Milana odakle je i došao, pa se skupo pojačanje ispostavilo kao promašaj. Dodajte tome priču o ambicijama da se ide sve do plej-ofa, a Zvezda je od njega mnogo daleko,  nezadovoljstvo navijača će porasti. Topić stiže kao nedovoljno afirmisani igrač koji ima mnogo toga da ponudi u džepu, ali je nezahvalno predviđati šta će iz tog džepa izvaditi i hoće li partije iz Mege preneti i na Zvezdu.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

U Megi je bio jedan od najboljih igrača sa 18,6 poena po meču, 6,9 asistencija, ali i svega 28,8 procenata u šutu za tri poena.

Videlo se još letos da će morati malo da koriguje šut jer je na Evropskom prvenstvu za momke do 18 godina sporadično imao poteškoća sa linije penala, a izbačaj iz igre je delovao nekako ravno, što mu sa 18 godina za sada nisu uopšte nepopravljivi nedostaci.

Publika mu je više puta skandirala ime i prezime u Nišu i videlo se da je prepoznala ozbiljan potencijal. Potencijal oko kog se diglo toliko prašine, možda kao što je nekada bilo sa Vasom Micićem.

Topić je ispeglao procente šuta sa linije bacanja u prethodnih nekoliko meseci, dok je bio vrlo efikasan u šutu za dva sa 65,4 posto.

Ne boji se kontakta, ide u prodore, a trener seniorskog tima Zvezde Janis Sferopulos je na klupskom koktelu posle predstavljanja rekao: „Da znate vi samo koliko sam hteo da dođe“. Razume se i zbog čega, ali nije sigurno hoće li te procente za dva moći da zadrži i protiv bržih i snažnijih čuvara u Evroligi. Što ne znači da mu ne treba dati veliku šansu.

Foto: ABA liga / Cedevita Olimpija / Ales Fevzer

S jedne strane svako voli da radi s talentovanim igračem, ali kad ste u situaciji u kojoj je Zvezda, onda je opravdano i pitanje – da li je Zvezda već sada odustala od nekog većeg rezultata u Evroligi, ili očekuje ozbiljna čuda od Topića?

Jer, mladog igrača morate da istrpite kako god se on zvao. Nikola je već privukao i pažnju NBA skauta koji sve širim očima gledaju ka Evropi i svrstavaju ga već u „lutrijske“ pikove.

Sve to može da bude samo teret više, posebno u klubu kakav je Zvezda, koji u Evroligi trenutno ima šest pobeda i 11 poraza.

U takvoj situaciji klub koji ima ambiciju da ide do plej-ina, plej-ofa, ili se bori za titulu, uz dužno poštovanje, pre traži nekog potpuno afirmisanog i prekaljenog evroligaškog igrača.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Naravno, nema ih na tržištu uvek u decembru, retko se ukažu epizodisti kakav je lani bio Fakundo Kampaco, ali je činjenica takmičarski motiv, bar u Evroligi, može da se dovede u pitanje kada je reč o Topićevom dovođenju.

Ima još vremena da se preokrene sezona, ali je jasno da će tu morati da bude još pojačanja koja će doneti stabilnost i konstantnost Sferopulosovom timu. Preveliko bi breme bilo tu odgovornost svaliti na leđa jednog mladog momka koji tek treba da otključa svu svoju veštinu.

Košarkaški menadžer Miško Ražnatović kazao je da je Topić spreman za Evroligu, a i sam Nikola je rekao da je spreman da „umre“ na parketu ako trener to traži od njega.

Nema šta, taj pristup je verovatno jedini pravi da od svog talenta za sezonu, dve napravi opasan kalibar i uđe u predvorje velike karijere. U krajnjoj liniji, košarka mu je u genima i otac mu je bio slavni igrač Zvezde.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Takva porodična loza je bila primamljiva i navijačima, čije se dete vratilo u klub. Zvezda je na taj način, njegovim dovođenjem u ovom trenutku napravila i potez za koji je znala da bi se dopao navijačima i malo ih primirila. Daleko od toga da su i oni imuni na ono što je radio u Megi.

Pride nije isto kad moraju da, pod znacima navoda, istrpe svoje dete i kad iz večeri u veče gledaju prekaljenog Amerikanca kako ne može da se sabere, a došao je sa velikim očekivanjima.

Ovako kao da je klub sa Malog Kalemegdana možda poslao neku poruku rivalima u ABA ligi, da će tu gledati da se maksimalno utegne za plej-of, dok uigrava mladog igrača i jednog od retko talentovanih u novijoj generaciji u našoj zemlji.

Uslov je da se Topiću pruži šansa i da mu se ona daje i kada greši, pa ako Zvezda to zaista i namerava i ako je spremna da deo rezultata i poneku pobedu još žrtvuje zbog njegovog razvoja, to bi tek u dolazećim godinama moglo da pomogne i njoj i srpskoj košarci u celini.

Nikola Topić u dresu reprezentacije
Foto: KSS

BONUS VIDEO: KK Crvena zvezda – najbolji evroligaški potezi u 2023. godini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare