Partizan vs Virtus Foto:Janko Anđelić

Presek sezone

Košarkaši Partizana poraženi su od Virtusa iz Bolonje u Beogradu rezultatom 75:77 u okviru 17. kola Evrolige, kojim je okončana polusezona.

Crno-beli su tako stigli do skora 9-8 nakon 17 utakmica i nalaze se u plej-in zoni, ali dobro je poznato da ekipe Željka Obradovića uvek igraju znatno bolje u drugom delu sezone.

PROČITAJTE JOŠ:

Partizan je pre poraza od Reala prošle nedelje imao devet pobeda zaredom, od čega pet u Evroligi, ali su onda usledila tri vezana neuspeha, koji su tim Željka Obradovića malo poremetili, ali ništa to nije dramatično i strašno.

Situacija u ABA ligi nikako nije dobra po Partizan, daleko su crno-beli tamo od prvog mesta, dok ih u Evroligi od druge poziciji dele samo tri pobede, koje su i te kako dostižne u drugom delu sezone.

Imao je Željkov tim u dosadašnjem delu sezone i uspona i padova, vidi se to po rezultatima, ali sudeći po igri i sigurnom napretku ekipe u narednoj kalendarskoj godini, nema razloga da „grobari“ ne budu optimistični.

Partizan vs Virtus Foto:Janko Anđelić

Možda je Real Madrid pokazao da je za klasu ili čak dve trenutno bolja ekipa od svake druge u elitnom takmičenju, ali zato su skoro svi timovi od 2. do 16. mesta tu negde po kvalitetu i svi još uvek gaje šanse za plej-of.

Crno-beli su u prvom delu sezone imali skor 6-2 na domaćem terenu, samo su Barselona i Virtus pobeđivali u Beogradu, ali su utakmice na strani bili nešto veći problem – skor 3-6.

Mnogo utakmica Partizan je odigrao na jednu ili dve lopte, posle produžetka pred njim su padali Panatinaikos i Monako, Fenerbahče, Crvena zvezda i Valensija pobeđivani su u neizvesnim završnicama, dešavali su se i preokreti kao protiv Armanija, ali se tesno gubilo od Baskonije, Efesa, Bajerna…

Sve u svemu još jedna veoma interesantna i uzbudljiva evroligaška sezona Partizana.

Partizan vs Virtus Foto:Janko Anđelić

Ono što se pokazalo kao jasno to je da se sa svima može ravnopravno igrati i da Partizan može da konkuriše čak i za drugo mesto, odnosno neku od pozicija koje direktno vode u plej-of. Ako to ne bude slučaj, sudeći po kvalitetu i dosadašnjim igrama, crno-beli ne bi trebalo da imaju problem makar da uđu u plej-in zonu, gde su trenutno.

Dakle, prolećni meseci ponovo bi mogli da budu jedva dočekani od strane „grobara“, koji i dalje veruju u evroligašku titulu.

Partizan je za sada treća najefikasnija ekipa u takmičenju, dok je i po naprednim statistika jedna od napadački najboljih, odmah iza Reala. U nekim utakmicama daleko veći problem je bila defanziva, mada smo od Obradovićevog tima videli da i tu i te kako može da utegne i zategne redove i pokaže agresivnost. Najbolji primeri defanzivne klinike bili su protiv Valensije, u drugom poluvremenu protiv Armanija, delom utakmice protiv Žalgirisa…

PROČITAJTE JOŠ:

Letošnja pojačanja su se brzo uklopila u tim, Obradović im je „našao žicu“, a na sve to dodat je i Bruno Kaboklo, koji za sada igra odlično na obe strane terena.

Uigravanja sigurno još fali, ali Obradović ima jasnu sliku kako njegov tim treba da igra i ako nosioci igraju prepoznatljivo, mala je verovatnoća da neko može da skine skalp Partizanu, pogotovo u Beogradu.

Ono što do sada verovatno najviše muči crno-bele i zadaje glavobolje Obradoviću jesu povrede.

Mateuš Ponitka, Kevin Panter, Aleksa Avramović, Balša Koprivica, Alen Smailagić, Frenk Kaminski, Uroš Trifunović, Pi Džej Doužer – sve su ovo igrači koji su tokom sezone bili povređeni i bar neko vreme van terena i kvalitetnog treninga.

Partizan vs Virtus Foto:Janko Anđelić

Trenutno su van stroja Trifunović (koji se uskoro vraća na parket) i Avramović, pa se svi iz tabora Partizana nadaju da će drugi deo sezone biti srećniji kada su povrede u pitanju.

Pored toga ne treba zaboraviti da je Džejlin Smit nedavno pojačao tim, pažljivo je biran kao pojačanje i kao defanzivno orijentisan plejmejker sa solidnim šutom za tri poena, te može mnogo da doprinese u narednih 17 kola, a onda i završnici sezone.

Sve u svemu, Partizan je na dobrom putu, pozitivan skor je tu i ne bi ga trebalo ispuštati, s obzirom da je prvi naredni meč protiv Asvela 2. januara.

Gasa još može i treba da se doda, to zna i Željko, pa sprema ekipu za ono najvažnije, tada treba biti najbolji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare