Saša Obradović, Foto: Starsport

Svako ko je ostavio trag u nekom od "večitih" dobio je zaslužene ovacije ove sezone u Evroligi.

Crvena zvezda i Partizan nakon osam godina zajedno igraju u Evroligi, a ova sezona mogla bi umnogome da pomogne beogradskim klubovima u sticanju statusa stabilnih članova evropske elite.

Već je prošla prva polovina sezona, dobrih rezultata ima, nade u još bolje ne manjka, a slika koja se iz Beograda šalje u Evropu odavno nije bila blistavija.

Pročitajte još

Pored dobrih igara i pobeda, dvorane u Beogradu su gotovo na svakom meču ispunjene do poslednjeg mesta (nekad imate utisak i više od toga), a sa velikom dozom emocija i poštovanja dočekani su treneri i igrači koji su ostavili dubok trag u jednom od dva tabora.

U poslednje odigranim utakmicama, Partizan je protiv Baskonije dočekao povratak Vanje Marinkovića u Arenu. Srpski bek dočekan je ovacijama 20.000 navijača Partizana, a na poklon je dobio specijalan dres.

Vanja je odigrao odličan meč, ubacio je 16 poena, ali je i sam nakon toga rekao da nije očekivao tako mnogo emocija.

„Dosta je emocija bilo, nisam očekivao to. Ali, puno im hvala (navijačima) meni to stvarno znači“, rekao je Marinković.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Vanja je Partizanovo dete, u crno-belom klubu je igrao od 2013. do 2019. godine i nema sumnje da je zaslužio ovakav doček.

Ipak, ono što je privuklo mnogo više pažnje jeste povratak Saše Obradovića u halu „Aleksandar Nikolić“. Bilo je mnogo polemike oko toga kako će Obradović biti dočekan, ali je ipak ona lepša i pristojnija strana prevagnula.

Pri ulasku u halu Saša je dobio ovacije skoro cele dvorane, ponegde se čuo zvižduk, ali je svaki ugušen usled gromoglasnih aplauza. Nakon toga krenulo je i skandiranje „Obradović Saša“, a trener je izveo šmekerski potez koji će se još dugo pamtiti. Na zagrevanju je izašao na centar terena, kleknuo i poljubio grb Zvezde. Hrabro i odvažno.

Saša Obradović/ Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Takav gest mu nijedan Zvezdaš neće zaboraviti, a ono što je Obradović činio u crveno-belom dresu ostaće upamćeno kao lepša strana medalje. Ona druga se pojavila kada je Saša u Zvezdi bio trener, a sa klubom, odnosno bolje rečeno njegovim čelnicima, nije se razišao baš u ljubavi.

„Sve je uvek bilo, što se mene tiče otvoreno. Niko nije čuo moju priču na kraju krajeva. Iz ove sam familije, ponikao sam ovde, svaki stepenik ovde poznajem. I kad sam osvajao sa Nešom Ilićem i ostalima, veliki trud je ostavljen i uložen, da bi ovaj tim doživeo ovo što jeste. Ovaj tim je stabilan evroligaš. Teško mi je bilo, ali hvala navijačima na velikom dočeku i poštovanju. Drago mi je da sam se na neki način vratio u familiju“, rekao je Obrafovuć posle meča i dodao:

„Ne možete da čujete celu priču. Bonusi za Kup veze s vezom nemaju. Svi ovde u klubu znaju kakav sam čovek, to ne treba da objašnjavam, ne mogu da budem drugačiji. Sve što se desilo, desilo se unutra i to ne treba da se zna.“

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Obradović je jedina legenda Zvezde kome su aplaudirali i navijači Partizana nedavno.

„Nema srećnijeg čoveka od mene. Ima li lepše stvar, 60 odsto na Zvezdinoj strani, 40 na Partizanovoj.“

Slična situacija kao sa Obradovićem i „delijama“ videli smo pre koju nedelju sa Andreom Trinkijerima i „grobarima“. Italijanski stručnjak je takođe iz Beograda otišao u ne baš divnim odnosima sa pojedinim ljudima i klubu, pa je čak i tužio crno-bele zbog neispalćenih zarada.

Međutim, navijači Partizana su i njega dočekali aplauzima, te nisu zaboravili da je Partizan sa njim bio blizu titule u ABA ligi, ali i u završnici Evrokupa u onoj čuvenoj „korona sezoni“.

Andrea Trinkijeri Partizan vs Bayern Foto:Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Trinkijeri smatra da crno-beli imaju najbolje navijače u Evropi.

„Nemam reči da se zahvalim. U srce. Kad već nisam mogao ja dobiti utakmicu, nek dobije Partizan. Doček je bio kao u snovima, ovo je specijalan klub najbolji navijači na svetu“, rekao je Italijan.

Bilo je tokom ove sezone još primera, tipa kada je Kalinić u Pioniru dočekan slično kao Marinković u Areni. Kalinić je prošle sezone osvojio triplu krunu sa crveno-belima i jedan je od ljubimaca navijača, a sada je dobio dres i specijalnu plaketu.

Iako nikada nije nastupao za Zvezdu, ovacijama je dočekan i Nikola Mirotić, koji uvek ima toplu dobrodošlicu u Beogradu.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Prijatan doček imao je i Bili Beron, ali je on koš za pobedu Armanija protiv Zvezde proslavio ne baš lepim gestom i utišavanjem navijača, pa je dobio i zvižduke. Ipak, zbog svega što je radio u dresu Zvezde i svoje „nesvađalačke“ naravi, ne bi trebalo da mu se previše zameri.

Sve u svemu, Zvezda i Partizan iz meča u meč salju u Evropu lepu sliku, a rezultati na terenu daju za pravo da se kaže da su oba tima konkurentna za najviše ciljeve ove sezone.

Približava se i drugi evropski večiti derbi koji se igra 27. januara u hali „Aleksandar Nikolić“, pa se svi koje vole košarku nadaju da će slika biti najmanje ista onakva kao posle prvog – bez skandala, prepucavanja i mnogo vređanja, odnosno fer i sportski, a opet „vatreno“, pa nek bolji pobedi.

BONUS VIDEO Luda trojka VIldoze raspalila Pionir i oduševila Kampaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar